Hirmagazin.eu
Főoldal » Zugló felmondja a parkolási szerződéseket
Gazdaság

Zugló felmondja a parkolási szerződéseket

Zugló önkormányzata felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést – erről fideszes javaslatra döntött a XIV. kerületi képviselő-testület hétfői ülésén.

Határoztak arról is, hogy a kerületi lakosok számára június 13-tól ingyenes lesz a parkolás Zuglóban. A parkolási feladatokat a jövőben az önkormányzat látja el,létrehoztak továbbá egy tényfeltáró munkacsoportot a parkolási rendszer működésének felülvizsgálatára.

Éles vita alakult ki az ülés elején

Az ülés elején éles vita alakult ki arról, hogy veszteséges vagy nyereséges a kerületben a parkolás. A hangulatot meghatározta, hogy a Fidelitas aktivistái „Karácsony alkalmatlanságának ára: napi 1 millió Ft? Elég ebből!”, valamint „Parkolójegy. Parkolási idő vége, most! Kezdete: 2017. 07. 05. Összeg: 1 milliárd” feliratú táblákat tartottak a magasba.

A Fidesz–KDNP képviselői is azt hangoztatták, hogy a Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester hivatali ideje alatt megkötött parkolásüzemeltetési szerződések nyomán havi egymillió forint vesztesége keletezik a kerületnek. Feltették a kérdést: miért engedte a pazarló rendszer működését a polgármester két éven keresztül.

Nő parkolójegyet vásárol a XIII. kerületi Tatai utcában 2018. január 2-án. Ettől a naptól bővült a  parkolási övezet a kerületben, fizetőssé vált a parkolás a Rákos patak - Tatai utca - Kámfor utca - Reitter Ferenc utca - Gyöngyösi utca - Göncöl utca által határolt területen(MTI-fotó: Máthé Zoltán)A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Karácsony Gergely viszont azt közölte, hogy a parkolás évi 47 millió forint nyereséggel működik a kerületben. Ő is támogatja a szerződések felmondását – mondta –, mert valóban drágán dolgoznak az üzemeltetéssel megbízott cégek, vagyis a magas költségek miatt kicsi a nyereség.

Hozzátette: éppen a fideszes képviselők szavazataival meghozott testületi döntés utasította őt arra, hogy fideszes hátterű cégekkel kössön szerződést a feladat ellátására.

A tényfeltáró bizottság létrehozásáról szóló javaslatot eredetileg a Fidesz–KDNP nyújtotta be, ám az csak a kerületi parkolást vizsgálta volna. Ezt módosította a testület Karácsony Gergely indítványára úgy, hogy a fővárosra és a többi budapesti kerületre is kiterjesztik a vizsgálatot.

Karácsony azt is elmondta: segítséget kérnek az új zuglói rendszer kialakításához a XIII. kerülettől, mivel ez a legnyereségesebb parkolási rendszer a fővárosban.

Az önkormányzat az MTI-hez az ülést követően eljuttatott közleményében azt emelte ki: Karácsony Gergely előterjesztésére döntött a képviselő-testület arról, Zugló saját kézbe veszi a fizetőparkolás üzemeltetését. Hozzátették, a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése 2019. július 9-én lejár, ez ad lehetőséget arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen.

Kitértek arra: a testület nem szavazta meg a Fidesz indítványát egy parkolást vizsgáló munkacsoport felállításáról, ebbe Tarlós István főpolgármester, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki kerület polgármestere delegálhatott volna szakértőt. Elfogadták viszont Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról, amelyben a polgármester mellett a testületben képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet.

A munkacsoport a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten – áll a közleményben.

Tarlós: Visszás, hogy Zugló vizsgálja a korábban kötött parkolási szerződést

Tarlós István főpolgármester szerint visszás, hogy a zuglói önkormányzat és Karácsony Gergely XIV. kerületi polgármester vizsgálja ki annak a parkolási szerződésnek a jogszerűségét, amit korábban ők kötöttek meg és most ők mondtak fel.

Azzal kapcsolatban, hogy a XIV. kerületi képviselő-testület Karácsony Gergelyindítványára úgy döntött, hogy a fővárosra és a többi budapesti kerületre is kiterjesztik a vizsgálatot, Tarlós István közölte: „nem áll össze a történet.”

Mint mondta, Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester korábban azt nyilatkozta élő tévéadásban, hogy tudja, ez a szerződés „egy piszkos alku eredménye”. Akkor azt is elismerte, hogy a kerületi parkolási rendszer üzemeltetése veszteséges, és közölte: azért volt kénytelen mégis aláírni a szerződést, mert az egész testület szembement vele.

„Ha ez így volt, akkor hogy lehet, hogy azok vizsgálják ki ezt a szerződést, akik kötötték” – vetette fel Tarlós István.

A főpolgármester kitért arra is, hogy Karácsony Gergely polgármester korábban még azon „duzzogott”, hogy neki a főpolgármester nem a főnöke, így milyen alapon jelölne a főváros tagot a vizsgálatot lefolytatására létrehozandó testületbe. Most pedig – folytatta Tarlós István –, Zugló akar kijelölni bizottságot az összes többi kerületre és a fővárosra, ami azért is érdekes, mert a fővárosnak egyetlen egy parkolási üzemeletetési szerződése nincs, mert az összeset a kerületek kötötték.

Kitért arra is, hogy később Karácsony Gergely azt mondta, szerinte mégis nyereséges ez a parkolási vállalkozás. Ha mégis nyereséges, ellentétben a költségvetési rendeletükben foglaltakkal, akkor miért kellett azonnali hatállyal felmondani a szerződést – tette fel a kérdést a főpolgármester. Az is kérdés, hogy milyen következményei lehetnek pénzügyileg és jogilag Zuglóra nézve a szerződés azonnali hatályú felmondásának – fűzte hozzá.

Fidesz: Karácsony Gergely ne gátolja a szerződések felmondását és állítsa le az átutalásokat

A Fidesz zuglói választókerületi elnöke arra szólította fel Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármestert, hogy ne gátolja a parkolási szerződések felmondását és állítsa le az átutalásokat.

Jelen Tamás hétfőn sajtótájékoztatóján azt mondta, bár a képviselő-testület elfogadta a szerződés felmondásáról szóló javaslatot, a jegyző bejelentette: törvényességi észrevételt fog tenni a döntéssel kapcsolatban. A fideszes politikus szerint ez azt jelzi, Karácsony Gergely gyáva, mert saját alkalmazottja háta mögé bújva próbálja politikai arcélét menteni, és igyekszik meggátolni a szerződés felbontását.

Jelen Tamás közölte, Zuglóban napi egymillió forintos veszteséggel üzemel a parkolás és a Magyar Nemzet értesülései szerint a szerződés meghosszabbítása merült fel Karácsony Gergely és a parkolási társaság múlt héti egyeztetésén. A fideszes politikus választ vár arra, igazak-e ezek a hírek. Felszólította a polgármestert, hogy legyen egyenes és ne a meghosszabbításról tárgyaljon, hanem mondja fel a szerződést, hajtsa végre a képviselő-testület döntéseit.

Értékelése szerint rend csak akkor lesz, ha végre lesz Zuglónak egy alkalmas polgármestere, Karácsony Gergely ténykedése ugyanis teljes csőd.

Arra reagálva, hogy az ülésen Karácsony Gergely javaslatára elfogadták azt a kezdeményezést, amelynek nyomán nemcsak a zuglói, de az összes kerület és a főváros parkolási ügyeit is vizsgálnák, Jelen Tamás azt mondta: ebből is látszik, hogy a polgármester mennyire nincs tisztában a tényekkel, a főváros ugyanis nem végez parkolási tevékenységet, csak szabályokat hoz. Emellett Karácsony Gergelynek sem joga, sem erkölcsi alapja nincs arra, hogy más kerületeket és a fővárost vizsgálja – hangsúlyozta.

mti

Hasonló hírek

Rengeteg a szabad likviditás a bankszektorban

info

Nyugdíjemelés – ennyivel kapnak többet a nyugdíjasok hamarosan

Géza

Új arculatot kap Kaposvár történelmi belvárosának több része is

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!