Hirmagazin.eu
Főoldal » Zöld, sárga, piros besorolású országokkal kapcsolatos szabályok
Egészség - betegség

Zöld, sárga, piros besorolású országokkal kapcsolatos szabályok

Itt olvashatja a mától életbe lépett beutazási korlátozásokkal és a hatósági házi karanténnal  illetve az alóli felmentéssel kapcsolatos tudnivalókat.

A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását.

Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk.

A külföldi az országokat három – piros, sárga, zöld  – kategóriába soroltuk. A  sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen ( közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon.

A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.


Hogyan kérhet PCR-tesztet az a magyar állampolgár, akit sárga vagy piros  besorolású országból érkezik haza és hatósági házi karantént rendeltek el nála?

Az a magyar állampolgár , aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor  (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren)  hatósági házi karantén elrendeléséről szóló tájékoztatót kap, és piros cédulát, melyet köteles a lakása bejáratára kiragasztani.  A hatósági házi karantén betartását ahogy eddig, ezután is a rendőrség ellenőrzi.

Amennyiben valaki szeretne a hatósági házi karantén alól felmentést kapni és PCR-vizsgálatot végeztetni, azt elvégezheti saját költségén vagy az állam költségén. A  laborvizsgálat költségeit augusztus 1-jéig minden esetben a kormány vállalja ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.

2020. augusztus 1. napjáig az utazáshoz között mintavételek iránti  igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál –  lehet jelezni.  Kérjük, hogy a háziorvost ilyen esetben telefonon keressék. A 48 órás különbséggel két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.  A mentők házhoz mennek garat- és torokváladék mintavételre. A teszt eredményéig az állampolgár köteles otthonában, karanténban maradni.

A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Adott labor közvetlenül is megküldi  az eredményt az ügyfél részére. A felmentés iránti kérelmet a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani. A  járványügyi hatóság határozatban menti fel az érintett állampolgárt karantén alól és egyben kötelezi is a második PCR-teszt elvégzésére. Nem magyar állampolgár esetén a vizsgálatot rendelő háziorvostól kaphat eredményt.

Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírus-fertőzés, akkor a területileg illetékes járványügyi hatóságnál kell kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére.

Amennyiben a tesz pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki, akkor hatósági házi karantén nem felfüggeszthető és az NNK által kiadott  aktuális eljárásrendnek megfelelően járványügyi kivizsgálás és járványügyi intézkedések történnek.

Kormányzati Tájékoztatási Központ, www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Visszavonulóban a brutális járvány Magyarországon: egyre kevesebb a megbetegedés

Géza

Több sót is kivontak a forgalomból

Edit

Hasi szűréssel megtudhatja, van-e gond a baba pocakjában

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!