Főoldal » Zenakadémiai programok novemberben (2-3. napokon)
Programinfó

Zenakadémiai programok novemberben (2-3. napokon)

MÁV Szimfonikus Zenekar, Schubert-est, 2017.11.02 19.00, NAGYTEREM

Schubert:
Rosamunde-nyitány, D. 797
Schubert:
h-moll („Befejezetlen”) szimfónia, D. 759
Schubert:
2. (G-dúr) mise, D. 167
Molnár Ágnes (szoprán)Szerekován János (tenor)Bakonyi Marcell (basszus)Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté)MÁV Szimfonikus ZenekarVezényel: Kesselyák Gergely

220 évvel ezelőtt, 1797. január 31-én született Franz Schubert. Bár az évforduló néhány hónappal már elmúlt, most is időszerű emlékezni a zenetörténetnek erre a kimagasló alakjára, akinek jelentőségét kortársai közül valószínűleg senki sem ismerte fel és talán ő maga sem volt annak tudatában. Rosamunde volt a címe egy kortárs írónő, Helmina von Chézy színművének, amelyhez Schubert kísérőzenét írt, ehhez a zenéhez fűzte hozzá bevezetőként korábbi, A varázshárfa című nyitányát. A „Befejezetlen” jelzővel ellátott, két tételes h-moll szimfónia csodálatos remekmű, méltán népszerű, a G-dúr misére viszont azért érdemes odafigyelni, mert szerzője alig 18 éves korában komponálta. A körülményekhez alkalmazkodva nagyon kevés hangszert alkalmazott, később egészítette ki a zenekart fúvósokkal és üstdobbal. A hangverseny vonzerejét erősíti a kitűnő Debreceni Kodály Kórus közreműködése is.

Rendező:MÁV Szimfonikus Zenekar

Jegyár: 3 500, 4 000, 4 500 Ft

Balladaest Arany János és Kodály Zoltán emlékére, 2017.11.02 19.00, SOLTI GYÖRGY KAMARATEREM

1. rész – Történelmi képek
Kodály:
Hét zongoradarab, op. 11/6 – Székely nóta
Kodály:
Katona vagyok én
Arany:
Szondi két apródja
Kodály:
Kádár István
Arany:
Rákócziné
Kodály:
Rákóczi kesergője
2. rész – Népéleti témák
A Nád Jancsi csárdában (Bartók-Kodály: Magyar népdalok/14)
Arany:
Én vagyok az anyám átka…
Arany:
Árva fiú
Kodály:
Három árva
Arany:
A varró leányok
Arany:
Szőke Panni
Kodály:
Szabó Erzsi
Arany:
Az ünneprontók
Kodály:
Dudanóta
SZÜNET
Kodály:
Hét zongoradarab, op. 11/2 – Székely keserves
Arany:
Tengeri-hántás
Kodály:
Kádár Kata
Arany:
Vörös Rébék
Arany:
Népdal
Kodály:
Barcsai
Arany:
Tetemre hívás
Kodály:
A rossz feleség
Arany:
Ágnes asszony
Kodály:
Mónár Anna
Kodály:
Az hol én elmenyek
Rendező: Hegedűs D. GézaFürjes Anna (szoprán); Kiss Judit Anna (mezzoszoprán); Bartos Barna, Gulyás Bence (tenor), Szűcs Attila (bariton), Dallos Erika, Pogány Imola, Kovács Gergely (zongora)Tanszékvezető: Meláth AndreaA verseket előadják: Ábel Stella, Antóci Dorottya, Darvasi Áron, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Horváth Csenge, Kovács Máté, Lukács Dániel, Márfi Márk, Márkus Luca, Reider Péter, Rudolf Szonja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóiA balladaestet összeállította: Ittzés Mihály

Kétszáz éve született és százharmincöt éve hunyt el Arany János. Százharmincöt éve született, és ötven éve hunyt el Kodály Zoltán. E kerek évfordulók önmagukban is kötelezővé tennének egy Kodály–Arany estet 2017-ben, a magyar kultúra két óriását azonban sokkal mélyebb szálak fűzik egymáshoz annál, hogy Kodály Arany halálának évében született. Későbbi feleségének, Gruber Emmának már 1907-ben így írt Kodály: „[…] Arany János (az én doppelgängerem és előrevetett árnyékom, vagy én neki árnyéka – mindegy.)” Kodály adta közre Arany dallamgyűjteményét a költő halálának 70. évfordulóján, és bár Arany-verset csupán kettőt zenésített meg, számos népballadát emelt át a művészi zene világába, s ezekben ott rejlik erősen az Arany-hatás. Ezekből nyújt válogatást a Magyar Kodály Társaság, a Zeneakadémia és a Színművészeti Egyetem közös estje, amely a neves grafikusművész, Buday György vetített képeinek köszönhetően valódi összművészeti élményt kínál a közönségnek.

Rendező:Magyar Kodály Társaság, Színművészeti Egyetem, Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 200 Ft

ÖSSZKIADÁS ÉLŐBEN

Debussy összes hangszeres kamaraműve / 1, 2017.11.03 19.00, SOLTI GYÖRGY KAMARATEREM

Debussy:
Skót induló
Debussy:
Hat antik sírfelirat
Debussy:
Noktürn és scherzo
Debussy:
Intermezzo
Debussy:
Kis szvit
Debussy:
Cselló-zongora szonáta
Debussy:
Hegedű-zongora szonáta
Debussy:
Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára

Fejérvári Zoltán, Szabó Marcell (zongora); Kruppa Bálint (hegedű); Varga Oszkár (brácsa); Karasszon Eszter (cselló); Razvaljaeva Anasztázia (hárfa); Simon Dávid (fuvola)Művészeti vezető: Szabó Marcell

Debussy 1910-ben szerzői estet adott Budapesten. A koncert után Csáth Géza interjút készített a zeneszerzővel, akit többek között a Debussy-forradalomról faggatott. „Sohase csináltam forradalmat és egyáltalán nem vagyok forradalmár” – nyilatkozta. „Akik ezt állítják rólam, azok nem ismernek sem engem, sem a muzsikámat. És ugyan ki ellen csináltam volna forradalmat? A régiek ellen? Azoknak, akik igazán nagyok, a legnagyobb tisztelője, csodálója vagyok. Beethoven, Mozart, Haydn ellen forradalmat csinálni? Badarság. Ezek örök mesterek, örök, amit csináltak, és ezt soha semmiféle forradalom nem döntheti meg.” Ha végigfuttatjuk szemünket Debussy kamarakompozícióinak nem különösebben hosszú listáján, szembetűnő a klasszikus kamaraműfajok hangsúlyos jelenléte. Vajon Haydn és Mozart után egy évszázaddal nem tűnik mindez anakronisztikusnak? A darabok mélyére pillantva persze azonnal kiderül, hogy Debussy kamarazenéjének anakronizmusában van valami üdítően provokatív, vagy ha tetszik forradalmi. S ha igaza volt Erik Satie-nak, hogy Debussy, „ez a művészetforradalmár nagyon polgár volt a hétköznapi életben”, akkor miért is ne a polgári szalonvilág keretei között lett volna a leginkább forradalmi? A zeneszerzői életművek meghatározott műfajait a maga teljességében bemutatni kívánó Összkiadás élőben sorozat ezúttal Debussy kamarazenéjéről ad átfogó képet frissen végzett és/vagy doktorált zeneakadémisták közreműködésével.

Rendező:Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 900, 2 500 Ft

Forrás: zeneakademia.hu

 

Hasonló hírek

Tűzzsonglőrök és vízi show is várja a vendégeket a Strandok éjszakáján

Géza

Programok hétvégére

Edit

VIII. Gyömrői Grill&Lecsófesztivál, szeptember 1-2

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------