Falvak, városok múltja

Zámoly a 15. sz. végéig

A község környékén nagyszámú lelet került a felszínre a római időkből. Ezek alapján bizonyos, hogy a terület a bronzkor embere, majd később a kelta eraviscusok által is lakott volt. A magyar történelem egyik korai, gyászos eseménye kötődik e helyhez. Az Aba Sámuel, majd I. András ellenében trónkövetelő Orseoló Péter Zámoly községbe húzódott kíséretével, és idegen segítséggel akart hatalomra jutni. Itt András vitézei elfogták és megvakították, ezekkel a szavakkal: Számolj, Péter, vétkeidért!. A népmonda szerint ebből ered a település elnevezése.
A falu középkori maradványait a mai belterületen találták meg. Az itt előkerült leletek közül egy – ma a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét képező – honfoglalás kori kopjacsúcs azt bizonyítja, hogy Zámoly eredete a X. századra tehető. Oklevél 1230-ban említi először, mint a Csák nemzetség birtokát, mely később a Rozgonyiak kezébe került.

Forrás: http://vendegvaro.hu/Zamoly
Cím: Kossuth u. 43.
Tel: +36 (22) 251-001
E-mail: [email protected]
Web: www.zamoly.hu

Hasonló hírek

Gönc a 16 sz. végéig

info

Ágfalva a középkorban

info

Cece a kezdetektől a középkor végéi

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------