Főoldal » Zalipie: a lengyel falu, ami úgy fest, mint egy művészeti alkotás!
Tudástár - minden érdekesség

Zalipie: a lengyel falu, ami úgy fest, mint egy művészeti alkotás!

Lengyelország délkeleti részén van egy kis falu, Zalipie, ahol a házak falát gyönyörű virágmintákkal borítják, így az embernek az az érzése támad, mintha Tündérországban járna.

A virágos történet a 19. században kezdődött, amikor a házak szellőztetése nem volt a legmegfelelőbb. A falak hamar befüstösödtek, ezért nagyon gyakran kellett meszelni. A falu lakossága a falra festett virágokkal próbálta egy kicsit vidámabbá tenni az élettelen fehér falakat.

A kandalló és a megfelelő füstkivezető nyílás, vagyis a kémény megjelenésével a házak belső fala már nem szennyeződött, nem kellett olyan gyakran meszelni, és így a belső dekoráció a házak külső falára “költözött” át. Egy idő után a fehér “vászonra” festett virágok átvették az uralmat, és mostanra az egész falu virágokban pompázik.

Nem csak a házak, hanem a hidak, kutyaólak, istállók, közintézmények és gazdasági épületek is virágosak. Régen nehéz volt hozzájutni a szebbnél-szebb festékekhez, ezért természetes anyagokat használtak a színezéshez.

 

Idővel ez a csodálatos szokás egyik nemzedékről a másikra öröklődött, így ma már a néphagyomány részévé vált. A színes falu az egyik közkedvelt látványossága Lengyelországnak, hiszen mindössze 90 percre van Krakkótól.

Forrás: filantropikum.com

Hasonló hírek

Te is kiköpöd a dinnye magját? Rosszul teszed!

Mazsi

A legszebb hangú call centerest keresik

info

Vigyázzunk az Újév első látogatójával! Miért is.. ??

Géza