Hirmagazin.eu
Főoldal » Zalipie: a lengyel falu, ami úgy fest, mint egy művészeti alkotás!
Tudástár - minden érdekesség

Zalipie: a lengyel falu, ami úgy fest, mint egy művészeti alkotás!

Lengyelország délkeleti részén van egy kis falu, Zalipie, ahol a házak falát gyönyörű virágmintákkal borítják, így az embernek az az érzése támad, mintha Tündérországban járna.

A virágos történet a 19. században kezdődött, amikor a házak szellőztetése nem volt a legmegfelelőbb. A falak hamar befüstösödtek, ezért nagyon gyakran kellett meszelni. A falu lakossága a falra festett virágokkal próbálta egy kicsit vidámabbá tenni az élettelen fehér falakat.

A kandalló és a megfelelő füstkivezető nyílás, vagyis a kémény megjelenésével a házak belső fala már nem szennyeződött, nem kellett olyan gyakran meszelni, és így a belső dekoráció a házak külső falára “költözött” át. Egy idő után a fehér “vászonra” festett virágok átvették az uralmat, és mostanra az egész falu virágokban pompázik.

Nem csak a házak, hanem a hidak, kutyaólak, istállók, közintézmények és gazdasági épületek is virágosak. Régen nehéz volt hozzájutni a szebbnél-szebb festékekhez, ezért természetes anyagokat használtak a színezéshez.

 

Idővel ez a csodálatos szokás egyik nemzedékről a másikra öröklődött, így ma már a néphagyomány részévé vált. A színes falu az egyik közkedvelt látványossága Lengyelországnak, hiszen mindössze 90 percre van Krakkótól.

Forrás: filantropikum.com

Hasonló hírek

Egy tisztességes ’kiborg’ használjon chipet

Edit

Különleges nap lesz január 31: három jelenséget is produkál majd a Hold

Mazsi

Szinte tökéletes maradványok: 2000 év után a mai napig is rejt még titkokat Pompeji – fotók

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------