Hirmagazin.eu
Főoldal » Wanted: 20 év, 500 elfogás! Oszd meg!
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Wanted: 20 év, 500 elfogás! Oszd meg!

A rendőrség „fejvadászai” két évtizedes fennállásuk alatt félezer kiemelten keresett bűnözőt értek utol. (2018. 12. 20., cs – 04:54, ORFK Kommunikációs Szolgálat)

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szervezetén belül 1999-ben hozták létre a legkeresettebb bűnözők elfogására a Célkörözési Alosztályt. Az egység nyomozói minden jogszerű rendőri eszközt és módszert bevetnek, hogy felkutassák és megtalálják a kiemelt bűncselekményt elkövetett, de szökésben lévő, elfogatóparanccsal körözött személyeket. Feltérképezik az érintett baráti és családi körét, szokásait, életvitelét, hobbiját, illetve minden olyan nyomnak utánajárnak, amely fogódzkodót adhat a szökésben lévő ember felkutatáshoz.

A célkörözési munkatársak több helyről kapják a körözöttek elfogására vonatkozó felkéréseket. Leggyakrabban más rendőri szervek fordulnak hozzájuk, de bíróságok, ügyészségek is rendszeresen kérik a segítségüket. Néhány esetben mindössze pár óráig tartott, hogy bilincs kerüljön a keresett bűnöző csuklójára, de volt olyan ügy, amelynél két és fél év aktív, széleskörű nyomozás után sikerült a Franciaországban hamis néven bujkáló, emberölés miatt körözött személyt megtalálni.

Az ügyek jelentős részénél felmerült a külföldi érintettség is. A nemzetközi információcsere Európán belül a 2010-ben létrejött Célkörözési Egységek Európai Hálózatán (ENFAST) keresztül történik. A rendőri hálózat azért alakult meg, mert a határok átjárhatósága a bűnelkövetők számára is lehetőséget nyújthat a hatóságok előli elrejtőzésben. A hálózat célja a közvetlen információcsere és együttműködés megteremtése az Európai Unió tagállamainak nemzeti célkörözési egységei között. Egy-egy ügy aktív szakaszában akár naponta többször is történik üzenetváltás a külföldi rendőrökkel, akiket a KR NNI Célkörözési Alosztály tagjai a több éve tartó együttműködés folytán már személyesen is ismernek.

Gyakori tapasztalat, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői Európán kívül próbálnak elrejtőzni és menedéket lelni, azonban a nyomozóknak a több ezer kilométeres távolság sem jelent leküzdhetetlen akadályt: az elmúlt időszakban egyebek mellett Thaiföldről és Mexikóból is hoztak már haza körözött bűnözőket.

A 20 éve működő célkörözési egység 500. realizálására 2018 novemberében került sor Somogy megyében. A sikerrel felkutatott és elfogott német állampolgárt közveszélyokozással és testi sértés kísérletével gyanúsítják, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint Németországban Molotov-koktélt dobott ellenlábasa ingatlanára.

Forrás: police.hu

Hasonló hírek

Rohác vallomása mindent megváltoztathat: újabb fordulat várható

Mazsi

Kukásautó végezhetett a a fiatal férfival

info

Breaking: valaki leugrott az egyik budapesti bevásárlóközpont felső emeletéről

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!