Hirmagazin.eu
Főoldal » Vulkánkitöréstől tartanak a Fülöp-szigeteken (Olvasd el és nézd meg!)
Külföld

Vulkánkitöréstől tartanak a Fülöp-szigeteken (Olvasd el és nézd meg!)

Legkevesebb kilencezer embernek kellett elköltöznie a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjának, a Mayonnak környékéről, mert lávafolyam indult el a hegyoldalon, és a kutatók a tűzhányó robbanásszerű kitörésétől tartanak.

Legazpi, 2009. december 24.
A Mayon tűzhányó hamut lövell ki, a hegyoldalon láva folyik le a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától mintegy 500 km-re délkeletre fekvő Legazpi közelében. (MTI/EPA/Dennis M. Sabangan)

A szigetország vulkánkutató és szeizmológiai intézete helyi idő szerint vasárnap este hármasra emelte az ötfokozatú skálán a riasztás szintjét, ami arra utal, hogy nő a valószínűsége az erőteljes kitörésnek. Ha az intézet növeli a riasztás szintjét, további kitelepítések lesznek a tűzhányó környékéről.

Hétfő reggel legalább fél kilométer hosszúra nyúlt a kráterből kiömlő lávafolyam, és hamufelhő fedte el a vulkánt.

A 2462 méter magas Mayon vulkán 340 kilométerre délkeletre fekszik a fővárostól Manilától, a kókuszdió-termesztő Albay tartományban. A turisták és hegymászók körében népszerű tűzhányó az elmúlt 500 évben mintegy ötvenszer tört ki, többször erőteljesen. Szakértők ezúttal is heves kitöréstől tartanak néhány héten vagy akár napon belül.

Az első regisztrált kitörés 1616-ban volt, a legsúlyosabb pedig 1814-ben: akkor 1200 ember halt meg, és a vulkánból kifolyó láva maga alá temette Cagsawa városát, amely templomának harangtornya ma is kiemelkedik a földből az elpusztított város helyén. Legutóbb 2014-ben tört ki a vulkán, akkor is emberek ezreit kellett elköltöztetni a Mayon környékéről.

Forrás: MTI

Videó: youtube

 

Hasonló hírek

2015 – az utolsó békeév?

Edit

Június 1-én döntött a farncia alkotmányozás: csaknem ötszáz radikális iszlamistát és 50 terroristát engednek szabadon 2019. év végéig. Oszd meg! Ezt az “igazán jó hírt” mindenkinek meg kell tudnia! Hirmagazin.eu

Géza

Ukrán válság: EU-szankciók egy orosz miniszterhelyettes ellen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------