Image default
Tudástár - minden érdekesség

Vulkáni hamu bénítaná meg Tokiót, ha kitörne a Fudzsi (Olvasd el és nézd meg a TOP-listát a legveszélyesebb vulkánokról!)

Hamueső bénítaná meg Tokió életét, ha kitörne a tőle 100 kilométerre fekvő Fudzsi, Japán legmagasabb hegye, egy szunnyadó vulkán – derül ki egy kormány számára készült tanulmányból, amely a Kyodo hírügynökség birtokába jutott.

A japánok által szentként tisztelt Fudzsi 2013 júniusában felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára. (MTI/EPA/Everett Kennedy Brown)

A jelentés szerint néhány hét alatt 10 centiméteres hamuréteg boríthatná be Tokiót, járhatatlanná téve a 9 milliós nagyváros utcáit és ezzel megbénítva a közlekedést, a szállítást, beleértve a lakosság élelemmel való ellátását.

Már fél centiméternyi hamu motorhibákat idézne elő az autókban, és egészségügyi problémákat is okozna, főleg a szemben és a tüdőben. Egy centimétert meghaladó hamuréteg tömeges áramszünetet okozhatna, és eltömíthetené a szennyvíztisztítókat. A japán kormány azért rendelte meg a jelentést, hogy megtudja, milyen intézkedésekre kellene felkészülnie egy esetleges vulkánkitörés nyomán. A kormány korábban 2500 milliárd jenre (6000 milliárd forint) becsülte az esetleges vulkánkatasztrófa okozta károkat.

A videó forrása: YouTube.com, Top Lists. Köszönetnyilvánítás: Köszönjük a megtekinthetőséget! Hirmagazin.eu

„A Fudzsi egy fiatal vulkán, nem lenne meglepő, ha bármikor a közeljövőben működésbe lépne” – jelentette ki Nagao Tosijaszu, a Tokai Egyetem földrengéskutató intézetének igazgatója. A történelmi feljegyzések szerint a Fudzsi legalább 10 nagy kitörést produkált 781 óta. A legutóbbi, 1707-es kitörés óta több mint három évszázad telt el, és az 1960-as évek óta nem mutatja jelét semmiféle vulkáni aktivitásnak.

Egy kisebb tűzhányó, az ugyancsak Kjusu szigetén fekvő Io-hegy azonban a múlt hónapban 250 év után tört ki újra. A csendes-óceáni úgynevezett tűzgyűrűn fekvő Japánban 110 aktív vulkán található, ezek közül 47-et napi 24 órán át tartanak megfigyelés alatt. A Kuszacu-Sirane vulkán januári kitörésekor egy ember (egy katona) meghalt, tizenöten – gyakolatozó katonák és síelők – megsebesültek.

Az elmúlt évszázad legsúlyosabb vulkánkitörése 2014 szeptemberében történt, amikor az Ontake-tűzhányó ébredt fel álmában és oltotta ki 63 ember életét.

Forrás: MTI

 

Hasonló hírek

Hajóroncsok a Bermuda-háromszögben (Videó)

info

Egy meteorit miatt majdnem kilőtte az USA a nukleáris rakétáit

Mazsi

Megfejthették a Bermuda-háromszög titkát

Géza