Hirmagazin.eu
Főoldal » Vulkáni hamu bénítaná meg Tokiót, ha kitörne a Fudzsi (Olvasd el és nézd meg a TOP-listát a legveszélyesebb vulkánokról!)
Tudástár - minden érdekesség

Vulkáni hamu bénítaná meg Tokiót, ha kitörne a Fudzsi (Olvasd el és nézd meg a TOP-listát a legveszélyesebb vulkánokról!)

Hamueső bénítaná meg Tokió életét, ha kitörne a tőle 100 kilométerre fekvő Fudzsi, Japán legmagasabb hegye, egy szunnyadó vulkán – derül ki egy kormány számára készült tanulmányból, amely a Kyodo hírügynökség birtokába jutott.

A japánok által szentként tisztelt Fudzsi 2013 júniusában felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára. (MTI/EPA/Everett Kennedy Brown)

A jelentés szerint néhány hét alatt 10 centiméteres hamuréteg boríthatná be Tokiót, járhatatlanná téve a 9 milliós nagyváros utcáit és ezzel megbénítva a közlekedést, a szállítást, beleértve a lakosság élelemmel való ellátását.

Már fél centiméternyi hamu motorhibákat idézne elő az autókban, és egészségügyi problémákat is okozna, főleg a szemben és a tüdőben. Egy centimétert meghaladó hamuréteg tömeges áramszünetet okozhatna, és eltömíthetené a szennyvíztisztítókat. A japán kormány azért rendelte meg a jelentést, hogy megtudja, milyen intézkedésekre kellene felkészülnie egy esetleges vulkánkitörés nyomán. A kormány korábban 2500 milliárd jenre (6000 milliárd forint) becsülte az esetleges vulkánkatasztrófa okozta károkat.

A videó forrása: YouTube.com, Top Lists. Köszönetnyilvánítás: Köszönjük a megtekinthetőséget! Hirmagazin.eu

„A Fudzsi egy fiatal vulkán, nem lenne meglepő, ha bármikor a közeljövőben működésbe lépne” – jelentette ki Nagao Tosijaszu, a Tokai Egyetem földrengéskutató intézetének igazgatója. A történelmi feljegyzések szerint a Fudzsi legalább 10 nagy kitörést produkált 781 óta. A legutóbbi, 1707-es kitörés óta több mint három évszázad telt el, és az 1960-as évek óta nem mutatja jelét semmiféle vulkáni aktivitásnak.

Egy kisebb tűzhányó, az ugyancsak Kjusu szigetén fekvő Io-hegy azonban a múlt hónapban 250 év után tört ki újra. A csendes-óceáni úgynevezett tűzgyűrűn fekvő Japánban 110 aktív vulkán található, ezek közül 47-et napi 24 órán át tartanak megfigyelés alatt. A Kuszacu-Sirane vulkán januári kitörésekor egy ember (egy katona) meghalt, tizenöten – gyakolatozó katonák és síelők – megsebesültek.

Az elmúlt évszázad legsúlyosabb vulkánkitörése 2014 szeptemberében történt, amikor az Ontake-tűzhányó ébredt fel álmában és oltotta ki 63 ember életét.

Forrás: MTI

 

Hasonló hírek

Sikertelen volt a kínai magáncég hordozórakétájának indítása

Mazsi

Megfejtették a mindössze 49 grammos ősi kínai selyemöltözet titkát

Géza

Halálos január! Az év elejére jósolják a pusztító apokalipszist

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------