Hirmagazin.eu
Főoldal » Vízágyúval oszlatta a rendőrség a tüntetőket Minszkben
Külföld

Vízágyúval oszlatta a rendőrség a tüntetőket Minszkben

Fehérorosz válság: vízágyúval oszlatta szét a fehérorosz rendőrség szerda este Minszkben az Aljakszandr Lukasenka elnök aznapi váratlan beiktatása ellen tüntető tömeget.

Külföldi tudósítók és szemtanúk elmondása szerint a rendvédelmi szervek feloszlatták a főváros központjában, a Győzelem terén összegyűlt többezres tömeget, és csuklyás rohamrendőrök többtucatnyi embert őrizetbe vettek, majd rabszállítókba tuszkoltak.

Fehéroroszországban augusztus eleje óta tüntetnek, amióta a vitatott tisztaságú – 9-án tartott – elnökválasztások után Lukasenkát hirdette ki hatodszor is győztesnek a központi választási bizottság a szavazatok több mint 80 százalékával.

A vízágyúk bevetését a fehérorosz belügyminisztérium minszki főosztályának szóvivője is megerősítette. Natalja Hanuszevics elmondta, hogy adminisztratív eljárás keretében legalább tíz embert őrizetbe vettek.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerda este közölte, hogy az értesülései szerint 115 embert vettek őrizetbe a tüntetések során, a többségüket Minszkben.

A 26 évi elnökség után a lemondását sürgető felszólításokról tudomást sem véve Lukasenka a törvények szerint előírt október 9-i dátum helyett már szerdán letette a hivatali esküt. A szertartás általában fontos állami eseményként nagy nyilvánosságot kap, most zárt ajtók mögött zajlott. Külföldi vendégeket nem hívtak meg.

Az ellenzék nem ismeri el Lukasenka győzelmét, az Egyesült Államok és az Európai Unió pedig szankciókat készít elő a választás lebonyolításában és az azt követő tüntetések elnyomásában részt vevő tisztségviselők ellen.

Szerda este tiltakozók ezrei meneteltek az utcákon az ellenzék vörös-fehér zászlóival, az elhaladó autók szolidaritásuk jeleként dudáltak.

Az egyik transzparensen a “Ha 80 százaléka van, miért fél tőlünk?” felirat volt olvasható. A vízágyúk bevetésekor többen megsérültek – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A tiltakozók korábban kezdtek el gyülekezni városszerte kisebb csoportokban. “Szása, gyere ki, gratulálni akarunk” – skandálták egyesek az elnököt becézett keresztnevén szólítva.

Lukasenka eddig a támogatója, Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségével tudott szembeszállni a tiltakozással – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A mindössze 9,5 milliós lélekszámú Fehéroroszország Moszkva számára a NATO-val szembeni ütközőállamként, valamint kőolaj- és földgázszállításainak tranzitországaként fontos. A múlt heti orosz-fehérorosz csúcstalálkozón Putyin 1,5 milliárd dolláros hitelt nyújtott Lukasenkának, és a két ország Szláv Testvériség fedőnéven közös hadgyakorlatot tart. A hadgyakorlat részeként szerdán orosz ejtőernyősök érkeztek Fehéroroszországba.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a szerdai eskütétel “a fehérorosz vezetés szuverén döntése volt”.

Berlin kijelentette, hogy demokratikus legitimitás híján nem ismeri el Lukasenkát az ország elnökének.

Nyitókép: Rohamrendőrökkel vitatkozó nő egy tüntetésen Minszkben 2020. szeptember 23-án, miután Aljakszander Lukasenka letette hivatali esküjét. MTI/AP/TUT.by
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Videóüzenetben fenyegette meg a ISIS-t a világ legnagyobb hacker szervezete! + VIDEÓ!

Mazsi

Több tízezer magyar családi pótléka a tét

Mazsi

Rakétákkal lőtte a Hamász célpontjait az izraeli légierő

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------