Hirmagazin.eu
Főoldal » Víz alatti hangszórókkal élesztenék újra a Nagy-korallzátonyt
Természetvédelem, élőlények védelme

Víz alatti hangszórókkal élesztenék újra a Nagy-korallzátonyt

A tudósok egészséges korallzátonyokról készített hangfelvételek lejátszásával csábítanák vissza a halakat és egyéb vízi élőlényeket a sérült területekre.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/Tory Chase/ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies)

Az ausztráliai Nagy-korallzátonyon található elhalt részeket az egyre gyakoribb tengeri hőhullámok hozták létre. Ezek a területek a tudósok szerint újraéleszthetők az egészséges zátonyok környezeti hangjainak felhasználásával, melyek a fiatal halakat nagy arányban csábítják oda – írja a Daily Mail.

A halak elősegítik a zátony megtisztítását és teret adnak az új korallok növekedésének, ezzel megindítva az ökoszisztéma helyreállítási folyamatát.

Kétszer annyi halat vonzottak a hangszórók

Az Exeter Egyetem tengerbiológusa, Tim Gordon és kollégái tengeralatti hangszórókat állítottak fel az ausztráliai Lizard-sziget körül nemrég kialakult elhalt korallterületeken.

A hangszórókon egészséges zátonyokon rögzített hanganyagokat játszottak le a halak, garnélák és egyéb zátonylakók által keltett zajokat is beleértve.

A csoport megállapította, hogy a hangszórók telepítésével megduplázódott a zátonyra érkező halak mennyisége, és 50 százalékkal nőtt a jelen lévő fajok száma is.

A halak nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a korallzátonyok egészséges ökoszisztémaként működjenek. A halállomány ilyen módon történő fellendítése elősegítheti a természetes helyreállítási folyamatok elindítását, ellensúlyozva azokat a károkat, amelyeket a világ sok korallzátonyán tapasztalunk” – mondta Gordon.

Fontos a zátonyok sokszínűsége

A különböző halfajok eltérő funkciókat látnak el a korallzátonyokon, ezért a gazdag és változatos halállomány fontos az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

Az élőhelyek biztosításával, valamint más védelmi intézkedésekkel kombinálva a halközösségek újjáépítése felgyorsíthatja az ökoszisztéma helyreállítását. Ennek ellenére számos más veszélyt is el kell hárítani az ökoszisztéma védelme érdekében, például az éghajlatváltozást, a túlhalászást és a vízszennyezést” – tette hozzá Mark Meekan, az ausztrál tengerkutató intézet biológusa.

Korábban korallátültetéssel próbálkoztak

A Nagy-korallzátonyon a Debbie hurrikán is óriási pusztítást végzett 2017-ben. A leharcolt szakaszon hajtották végre a világ első nagyszabású koralltranszplantációját, melynek keretében egy hét alatt négyezer kiemelt, egészséges korallal pótolták az elpusztult részt.

Legutóbb októberben folytatódott az akció, amikor az ABC tájékoztatása szerint tudósok többmilliónyi korall-lárvát telepítettek a Nagy-korallzátonyra annak érdekében, hogy megmentsék a világörökség részét képező területet, melyet december elejétől már egy víz alatti hotelből szemlélhetnek a látogatók.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Veszélyben Európa méhei

info

Tegyük rendbe vizeinket! Február 2, a vizesélőhelyek világnapja

info

Denevéreket falaztak be egy esztergomi iskolában

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------