Főoldal » Vírusok: kötelezhető-e a munkavállaló a védőoltás beadatására?
Gazdaság

Vírusok: kötelezhető-e a munkavállaló a védőoltás beadatására?

Tél van, egyre több a vírusos megbetegedés, az ÁNTSZ tájékoztatása szerint terjed az influenza. Milyen kötelezettségek terhelik a munkáltatót? Kötelezhető-e a munkavállaló a védőoltás beadatására?

Tömeges vírusfertőzések

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. (Mt.) 51. § (4) bekezdése szerint a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 2. § (2) bekezdése alapján a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. Ehhez szorosan kapcsolódik a 18. § (2) bekezdése, mely alapján az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek teljesítése helyett a munkáltató pénzbeli vagy egyéb megváltást a munkavállalónak nem adhat.

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles megfelelő tájékoztatást és utasításokat adni munkavállalóinak a munkavégzést megelőzően, valamint rendszeresen köteles arról is meggyőződni, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e ezen követelményeknek. Figyelembe kell vennie a változó körülményeket, kockázatelemzés segítségével fel kell mérnie, hogy mennyire biztonságosak a körülmények, veszélyeztetik-e a munkavállalók egészségét, és amennyiben szükséges, új intézkedéseket kell hoznia.

dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hatvan céget számolnak fel naponta

info

Varga: stabilizálni kell a gazdasági növekedést

info

Meg vannak a pontos számok: ennyi lesz a minimálbér 2019-től! Sokan nem örülnek majd….

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------