Image default
Ausztrália

Virtuális térképpel barangolható be a Nagy-Korallzátony (A cikk videót tartalmaz)

Hobbitudósok részvételével készítették el a Nagy-korallzátony virtuális térképét ausztrál tengerkutatók és informatikus szakértők. A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) és az ABC tévétársaság közreműködésével megvalósult Virtual Reef Diverprogrammal a felhasználók “alámerülhetnek” a legendás víz alatt világ virtuális valóságába számígép, tablet vagy okostelefon segítségével.

A Virtual Reef Diver egy különleges program, amely felhívja a figyelmet Ausztráliaés a világ egyik legsürgetőbb feladatára, a Nagy-korallzátony védelmére – emelte ki Kerrie Mengersen, a QUT kutatója.

Mintegy 170 ezer felvételt használtak a virtuális világ megalkotására, az amatőr résztvevők pedig azonosították a korallokat és algákat. Az így elkészített modell segít megérteni többek között a korallzátony körüli változásokat – fejtette ki Erin Peterson, a QUT munkatársa.

“Csodálatos volt, ahogy az emberek reagáltak a felhívásunkra. Nélkülük nem tudtunk volna összegyűjteni ilyen nagy mennyiségű adatot” – tette hozzá a szakértő.

A projekt weboldalán bárki elküldheti a korallzátonynál készített víz alatti fényképeit, ezúton is hozzá lehet járulni a térkép bővítéséhez.

Forrás: erdekesvilag.hu

 

Hasonló hírek

20 bizonyíték, hogy Ausztrália a világ legrémisztőbb helye

Edit

VÁROS A FÖLD ALATT – Coober Pedy – az opál fővárosa

Edit

Ötven évente egyszer láthat ilyet – videó

Edit