Image default
Magyar találmányok

Világsiker küszöbén a magyar fejlesztés, a Flike!

Ezt a látványtervet látva akár azt is hihetnénk, hogy csak túl sokat néztek Star Warst a tervezők, ám ennél rosszabbul nem is gondolhatnánk.

Futurisztikus, az tény, de már nem csak egy álom! Pár év múlva már mi is repkedhetünk vele, de nem csak a gazdag emberek hobbijaként lehet majd alkalmazni!

Korábban már írtunk hazai repülőgépes innovációkról a Mennyit érhet egy találmány levédése – az elektromos karbonrepülő és az Új nemzetközi szabadalom? A repülőgépek új korszaka egy magyar feltalálótól  című cikkeinkben, de nem kellett sokat várni az új találmányra! Forradalmasíthatja a légi közlekedést a teljes egészében magyar fejlesztés, a FLIKE. A flike egy ember szállítására is képes nehézdrón, melynek neve a fly(repülni) és a bike(bicikli) szavak összeolvadásával jött létre. A fejlesztők többfunkciós gépnek tervezik a járgányt, így nem csak drága hobbiként fog szolgálni, hanem bevethető lesz például hegyi-, és vizimentésnél, határvédelemnél, és földművelésnél  is. Ennél fogva a gépnek két típusa lesz elérhető: egy sporteszköz és egy professzionális felhasználású, mely az aktuális igények szerint kialakított.

De mi is a flike?

A Flike száz kilónyi terhet képes harminc méter magasan, százas tempóban repíteni, ám az utóbbi két értéket biztonsági okokból elektronikusan lehatárolták, mert a villamos hajtású szerkezet ennél többre is képes. A gép irányítása roppant egyszerű. Maga a drónbicikli tud repülni kézi vezérléssel a pilóta által, de akár automata üzemmódban, vagyis számítógépes távvezérléssel is. A pilótának roppant egyszerű dolga van. Két joystik segítségével irányítható a függőleges és vízszintes helyzete, minden mást a számítógép csinál számításai alapján.

A flike prototípusát teljes egészében Miskolctapolcán fejlesztették, és kivitelezte a mérnökcsapat a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. égisze alatt, és már 2015 tavaszán megtörténtek az első tesztrepülések.

Úton a világhír felé

Azóta a fejlesztés híre körbejárta a világot. Beszámolt már róla  a BBC, említést tettek róla a németek, a britek, a japánok , kínaik is. A mérnökcsapat javában keresi a befektetőket a megvalósításhoz, és a tömeggyártás beindításához. Kutatók éjszakáján, sport expókon, és különböző eseményeken már kínában és az arab emírségekben is bemutatták a magyar fejlesztést, és úgy néz ki eddig az Egyesül államok és Panama mellett itt volt a legkomolyabb az érdeklődés a Flike iránt eddig. Az igen ígéretes piacnak számító Dubaiban a három napos extrémsport expón az érdeklődők  szimulátoron, VR szemüveggel már el is vihették pár körre a csoda masinát.

A sci fik világa másokat is megihletettt már. Az angol fanatikus garázs barkácsoló Colin Furze is épített már hasonló járányt, bár az korántsem tűnik biztonságosnak.

A kis kitérő után, kanyarodjunk vissza eredeti témánkhoz. A  kész gép az ultralight repülőgépek kategótiájába fog tartozni, ha a tervezőcsapatnak sikerül 450kg alatt tartani a flike súlyát. Ebben az a rossz hír, hogy repülőgépes jogosítvány, úgynevezett szakengedély lesz szükséges vezetéséhez.

flikeBár a Star Warsban látott sebességre nem lesz képes (valószínűleg jobb is),  de pár év múlva már mi is repkedhetünk majd vele unalmas délutánjainkon. Addig is érdemes a sci fi-ket más szemmel nézni, hisz sose tudhatjuk melyik őrült járgány jön majd velünk szembe az utcán legközelebb .

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Magyar technológia jelenthet megoldást az autizmussal élőknek

Edit

Újabb magyar műhöld állhat pályára!

Géza

Itt az áttörés: új lehetőségek nyílhatnak a rákkutatásban

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------