Hirmagazin.eu
Főoldal » Világrekorder lett Erdély holt tengere! Ez a világ legnagyobb heliotermikus tava!
Belföldi hírek

Világrekorder lett Erdély holt tengere! Ez a világ legnagyobb heliotermikus tava!

Erdélyben van a világ legnagyobb heliotermikus tava! A szovátai Medve-tó felkerült a Világrekordok Akadémiájának listájára!

Fotó: Wikipedia.org

Az erdélyi Maros megyében található Medve-tó 502 méteres, tengerszint feletti magasságban fekszik, Szováta fürdőváros területén. És most hivatalosan is elismerték, hogy ez a sós vizű tó a világ legnagyobb heliotermikus tava, hiszen felkerült a Miami-ban székelő Világrekordok Akadémiájának listájára, amely megvizsgálja és jóváhagyja a különböző rekordokat.

A szovátai Medve-tó alapfelülete 40 ezer négyzetméter, átmérője 1 180 méter, legmélyebb pontja eléri a 18 métert, és egy liter víz 250 gramm sót tartalmaz. A Medve-tó Európa egyedüli heliotermikus tava, ami a sós és édesvíz keverékére utal, és ennek köszönhetően a víz hőmérséklete nyáron megközelítheti akár a 40 Celsius fokos hőmérsékletet is, igaz, ez a 1,5 méteres vízfelszínre érvényes.

A Medve-tó vize gyógyhatásáról is híres, hiszen enyhíti a reumás panaszokat, javítja a vérerek működését, az iszapnak is számos pozitív hatása van, de a meddőségben szenvedő nőknek is hasznára lehet.

Azért, hogy ne boruljon fel a tó vízének heliotermikus hatása, 10 óra előtt, és 18 óra után tilos a fürdőzés, de napközben is, 13 és 15 óra között szünetel a lubickolás, és ha már pancsolás, akkor a szakemberek szerint felnőtteknek a tóban elegendő a 20-30 perces fürdési idő, a gyerekeknek pedig 10-15 perc.

Nevét onnan kapta, hogy felülről nézve egy kiterített medvebundára hasonlít a tó körvonala.

Fotó: belucipanzio.ro

“A mai tó területe a Pálné gödre néven volt ismeretes, ahol feltehetően már több ízben is kialakulhattak sóstavak. A Medve-tó elődje a Fehér-tó volt, melynek gátja az 1850-es években beszakadt.

Egy felhőszakadás, a tó a helyén található kaszáló beszakadása, és az így kialakult vízelnyelő elzáródása indította el a tó keletkezésének folyamatát.

A kaszáló beszakadását előidéző sómozgások már 1860-ban elkezdődtek, de a Medve-tó a maihoz hasonló formáját 6 év alatt, azaz 1875 és 1881 között nyerte el. Több év kellett, mivel a tómedence beszakadása is több részben történt és a beömlő patakok sem töltötték fel azonnal a mélyedést.”

medveto

 

Hasonló hírek

A parlament felfüggesztette a börtönbizniszt

Géza

Meghibásodott egy újabb felújított metró

Géza

A legfontosabb eredmények, amiért a Fideszre szavazunk mindnyájan, a Hirmagazin.eu online médiától! Ezt mindenkinek tudnia kell, kérem, osszátok meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------