Image default

Intsünk búcsút a közkedvelt Velencének, a görög Epheszosznak és további 80 világörökségnek.

Már a csapból is a klímaváltozás folyik, továbbá hogy ennek következtében emelkedik a tengerszint. Szóval az ember kicsit unja már, hogy naponta a világvégére figyelmeztetnek. Elvont dolgok ezek, amit szinte elképzelni sem lehet. Ráadásul egymással összefüggő, bonyolult dolgokról van szó, ezért még a tudósok, szakemberek sem tudják pontosan, hogy mi fog történni. Persze gyártanak teóriákat, tippelnek, aztán vagy bejön, vagy nem. Mivel menet közben alakulnak a dolgok, nehéz bármit is biztosra mondaniuk. Azonban muszáj néha kézzelfogható, vagy legalábbis elképzelhető dolgokkal ábrázolni azt, hogy mi vár ránk, ha minden marad a régiben.

Bizonyára sokan hallottatok már az olaszországi Velencéről, a görög Epheszoszról, a libanoni Türoszról vagy az aquileiai patriarchális bazilikáról. Hogy mi a közös bennük? Mindegyik szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és az összes a Földközi-tenger térségében található. Ez azért fontos, mert mint korábban említettük, a tengerszint folyamatosan emelkedik, azaz víz alá kerülhetnek az előbb felsorolt kulturális kincsek.

Elsőként Velence és a lagúnája, Ferrara reneszánsz város, Aquileia reneszánsz belvárosa és patriarchális bazilikája tűnhet el. Ezek a helyszínek az Adriai-tenger partján fekszenek, ahol a vízszint emelkedésének veszélye rendkívül magas – áll a Natures Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.

Velence évszázadonként 10 centiméterrel merül el a lagúnában a “deltatorkolat szélesedése és az üledék lerakódása” okozta tengerszint-emelkedés miatt. A XX. században további 10-13 centimétert veszített a talajvizet lecsapoló iparágak miatt.

A spanyolországi Tarragonát, a libanoni Türoszt és a törökországi Epheszoszt a part menti erózió fenyegeti leginkább.

A tanulmány szerint 37 helyszínt fenyeget jelenleg olyan árvíz, amely évszázadonként egyszer fordul elő, 42 másikat pedig erózió veszélyeztet.

A helyzet az, hogy a műemlékeket nem lehet áthelyezni. A szakemberek szerint van 1-2 kivétel, de a többségük el fog veszni. Szóval ha még szeretnétek látni ezeket a meghatározó történelmi helyeket, akkor minél előbb látogassatok el ezekre a helyszínekre. Valószínűleg a gyerekeitek/unokáitok már csak a ti elmeséléseitekből fognak hallani róluk. De a legtöbbet azzal tehetitek, ha figyeltek magatokra és apró dolgokkal járultok hozzá a tisztább környezethez. Például kezdjétek azzal, hogy bevásárláskor vigyetek magatokkal táskát!

Forrás: 888

Hasonló hírek

A földrengések jelentik a legnagyobb természeti kockázatot Svájcban

info

Rejtélyes vonalakat fedeztek fel a Hold felszínén – VIDEÓ

Mazsi

Feltalálók, akiket saját találmányuk ölt meg

info