Hirmagazin.eu
Főoldal » Világelső: magyar tudósoknak sikerült élő koronavírust megvizsgálniuk – Félelmetes dolgot találtak, ember ilyet még nem látott
Egészség - betegség

Világelső: magyar tudósoknak sikerült élő koronavírust megvizsgálniuk – Félelmetes dolgot találtak, ember ilyet még nem látott

A Semmelweis Egyetem kutatóinak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Biztonsági Laboratórium kutatóival együttműködve először sikerült az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét megvizsgálni.

Eredményeik szerint a felszínüket koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, maga a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, ember által ismert biológiai organizmus lehet. A vizsgálatuk bebizonyította, hogy a koronavírus könnyedén összenyomható, de alakja gumilabdaszerűen helyreáll, szerkezetükben pedig a fizikai behatás sem tesz kárt. Mindez közrejátszhat szokatlanul nagy fertőzőképességében is – közölte hétfőn a Semmelweis Egyetem.

A Semmelweis Egyetem oldalán azt írják, kutatóik vizsgálatával azonban egy lépéssel közelebb kerültünk az organizmus megismeréséhez.

Dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja által vezetett munkacsoport a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának kutatóival együtt különleges technikával, atomi erőmikroszkóppal tapogatta le a SARS-COV-2 részecskék felületét.

Nagyon ellenálló a vírus /Fotó: Semmelweis.hu/Nagyon ellenálló a vírus /Fotó: Semmelweis.hu/

Az, hogy koronaszerű tüskéi rendkívül mozgékonyak, hogy a vírus alakja helyreáll, ha összenyomják, az, hogy gyakorlatilag öngyógyító organizmus, most derült ki. Fizikai behatás sem károsítja ezt a vírust. Dr. Kellermayer Miklós szerint ezen tulajdonságai biztosíthatják a környezeti körülmények széles köréhez való alkalmazkodását, ami szokatlanul nagy fertőzőképességében is közrejátszhat.

A magyar kutatók vizsgálata egyedülálló, ugyanis a világ laborjaiban eddig csak inaktivált, kémiailag kezelt vagy fagyasztott mintákat vizsgáltak. Itthon sikerült aktív, és fertőzőképes példányt megvizsgálni. Erre a vizsgálatra egyedül az atomi erőmikroszkóp (AFM) képes, ezzel lehet natív kórokozókról nagyfelbontású képeket készíteni, mert ennél az eszköznél nincs szükség arra, hogy a mintát fixálják, vagy lefagyasszák.

A vizsgálat

A magyar kutatók a körülbelül 80 nanométer szélességű SARS-CoV-2 részecskét egy ettől is kisebb tűvel szúrta meg. A tű hegyét a vírus tetejétől az aljáig nyomták, amitől az összenyomódott, majd a tű eltávolításakor azonnal visszapattant. Minderre százszor is kppes volt anélkül, hogy sérülés keletkezett volna rajta. Mindez azt bizonyítja, hogy a SARS-CoV-2 lehet az ember által ismert, fizikailag egyik legrugalmasabb és legellenálóbb vírus.

A többi vírussal ellentétben ráadásul a SARS-CoV-2 a gazdatestet elhagyva sem válik sebezhetővé, a tárgyak felületén megtapadva is hosszú ideig fertőzőképes maradhat, ez a felszínét borító tüskéknek köszönhető. A magyar laborban vizsgált víruson 61 ilyen tüske volt. Érdekes, hogy korábban a Cambridge Egyetemen körülbelül 24, míg a németországi Max Planck Institute 40-re becsülte a tüskék számát. Vagyis a vírus sokkal változékonyabb, mint gondolták eddig.

A tüskéket alkotó fehérjék vizsgálatakor kiderült: a tüskék rendkívül mozgékonyak, ez segít neki megtalálni a gazdasejtet és kapcsolódni hozzá.

A magyar tudósok azt is kiderítették: a vírus 10 percen át 90 fokos hőhatásnak is ellenáll, maximum néhány tüskéjét veszíti el, szerkezete sértetlen maradt a kísérletben. Ez magyarázza, hogy miért fertőz melegebb éghajlaton is.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Így távolíthatjuk el a fogkövet házilag

Mazsi

Határérték feletti anyagokat mértek őrölt gyömbérben

Géza

Pattogó, kattogó, recsegő hangokat észlelsz a füledben? Ezt jelentheti!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------