Hirmagazin.eu
Főoldal » Világbajnok! 81 métert merült egy levegővel a magyar lány! Gratulálunk a kimagasló, valóban egyedülálló sportteljesítményhez!
Sporthirek

Világbajnok! 81 métert merült egy levegővel a magyar lány! Gratulálunk a kimagasló, valóban egyedülálló sportteljesítményhez!

Világbajnoki aranyéremmel hálálta meg Korok Fatima mindazok támogatását, akik lehetővé tették, hogy első és egyetlen magyar versenyzőként elinduljon a szabadtüdős mélymerülő világbajnokságon Franciaországban.

A Ripost írt először a lányról, akinek az indulására magyarok adták össze a pénzt. „Hálás vagyok mindenkinek, aki hitt bennem és támogatott”, nyilatkozta a 26 éves lány.

Mindenki kipróbálja gyerekkorában, mennyi ideig bírja egy szusszal a víz alatt és milyen mélyre tud leúszni egy levegővel. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez egy sport, amiből bajnokságokat is rendeznek. A 26 éves magyar lány, Korok Fatime, aki korábban idegenvezetőként, majd külföldi szállodákban gyerekanimátorként dolgozott, tavaly kezdte el a szabadtüdős merülést, és hamarosan felállította az első hivatalos magyar rekordot, majd elhatározta: indul az idei világbajnokságon, első és egyetlen magyarként. Az elhatározás azonban kevés volt: a horvátországi edzőtáborhoz, a nevezéshez, a versenyzéshez pénz is kellett. Szülei után elsőként szülőfaluja, Pilisszentiván támogatta, majd – ahogy híre terjedt elhatározásának a Facebookon, s a  és a sport365 cikkei nyomán – egyre többen járultak hozzá Fatima indulásához pénzzel és jókívánságokkal. Végül egy hazai vállalkozó pótolta ki a még hiányzó összeget, hogy a lány több mint 140 külföldi induló mellett rajzhoz állhasson Franciaországban.

A verseny nagy csalódással indult Fatima számára: az első napon az uszony és állandó súly nélküli merülés versenyszámában piros lapot kapott, mert nem tudott arról a szabályról, hogy indulás előtt egy órával be kell jelentkezni a parti bíróknál. Merülni ugyan engedték, de a versenybe az eredmény nem számított be. Fatima mégis úgy döntött, hajóra száll, de csak sekélyebb merülést végez a szokásosnál. Ez nem az ő napja volt.

Hétfőn délután azonban a következő szám, a kötél mentén végzett szabadmerülés meghozta számára a világsikert és az első magyar világbajnoki érmet! Kicsit több mint 81 méter mélyre merült, ami 2 perc 54 másodpercet vett igénybe oda-vissza. A Ripost kiszámolta: ez a táv körülbelül annyi, mint amilyen magas 27 emelet. Egy lift oda-vissza 3 és fél perc alatt teszi meg ezt a távot, vagyis Fatima gyorsabban merül le és jön fel a tengerben, mint a lift a panelházban, ráadásul egyetlen levegővétellel!

Fatima saját bevallása szerint körülbelül öt percet bír ki levegővétel nélkül, ha nem mozog, ebben a versenyszámban azonban a kötélbe kapaszkodva kell a mélybe húznia testét, majd visszafelé is ugyanígy megtenni a távot.

„Pontosan ismernie kell önmagát, saját teljesítőképességét a versenyzőnek, hiszen a mélyből vissza is kell tudni jönni időben, és ezt tüdővel és fizikailag is bírni kell” – nyilatkozta korábban a -nak a magyar versenyző. A győzelem után azt írta közösségi oldalán: a merülés minden egyes másodpercét élvezte, tulajdonképpen sajnálta, hogy ilyen gyorsan véget ért.

Fotó: kovalera-photo.com

Sebaj, ma ismét merülhet: ezúttal uszonnyal, ez a következő világbajnoki száma. Hajrá, Magyarország, hajrá, Fatima!

A gyöngyhalászok se bírják ilyen sokáig

Az emberek általában percenként 12-15-ször vesznek levegőt. Akik jógalégzést tanultak, nagyobb tüdőkapacitással rendelkeznek, azok körülbelül fele ennyiszer. Egy átlagos ember gyakorlás nélkül 1-1,5 percig bírja a víz alatt levegő nélkül. A gyöngyhalászok átlagban 2 percig képesek a víz alatt kagyló után kutatni, akár 30-35 méter mélységig merülve. A szinkronúszók – Korok Fatima korábban ezt a sportot is űzte – 3-4 percig tudnak víz alatt maradni egyhelyben, és egy percig mozgásban.

Hogyhogy ilyen gyorsan fel tudnak jönni?

Felmerül, hogyan lehetséges, hogy a mélymerülők nem kapnak keszonbetegséget, amikor ilyen gyorsan feljönnek – Fatima például 81 méter mélyről. Ez azonban csak akkor okoz gondot, ha valaki lélegzik is a mélyben – akár a búvárpalackból, a tengeralattjáróban vagy mélyvízben lévő helyiségben –, mert a nagy víznyomás hatására a gázok másként viselkednek, emiatt a belélegzett gázok jobban oldódnak a vérben és a szövetekben. Az egy levegővel végzett merülésnél azonban ez nem számít.

ripost

Hasonló hírek

Az észak-amerikai profi jégkorongliga egyik csapata szerződtette a magyar hokikapust

Edit

Műugrás, nyíltvízi és szinkronúszás – Ezek lesznek szombaton

Edit

Hibátlan teljesítménnyel csoportels#337; a pólóválogatott – MTI

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------