Image default
Külföld

Viharok miatt váltak hajléktalanná több millióan

A genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC féléves jelentése összefoglalta, hogy a világban milyen pusztításokat végeztek a ciklonok és hurrikánok.

A jelentést az ENSZ és egyéb sajtójelentések alapján állították össze, és felöleli a januártól júniusig tartó időszakot.

Az IDMC szerint a szélsőséges időjárási viharok és árvízek miatt közel 7 millió ember kényszerült elhagyni otthonát az elmúlt több mint fél évben. Mivel az év második felében előreláthatóan gyakoribbak lesznek ezek a szélsőséges időjárási viszonyok, ez a szám akár megháromszorozodhat, és

a menekültek akár 22 millióan is lehetnek év végére.

Az IDMC jelentésében kiemelte többek között az iráni árvízet, amelynek a lakosság közel 90 százaléka volt kitéve, de részletesen beszámoltak az Indiában és Bangladesben pusztító Fani ciklonról is, ami miatt 1.4 millió embernek kellett elhagynia otthonát.

Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta:

az éghajlatváltozás miatt csökkent a trópusi ciklonok gyakorisága, viszont nőtt az intenzív viharok száma.

Az árvízeken és erdőtüzeken kívül az elsivatagosodás és a vízhiány miatt kényszerültek sokan otthonuk elhagyására. Máshol viszont a víz az úr, és az óceán nyel el szigeteket.

Az ENSZ a nemzetközi felelősségvállalás fontosságára hívta fel az országok figyelmét.

Nyitókép: Wikipédia/NASA – Terra MODIS Satellite
infostart

Hasonló hírek

Szigonnyal akartak elsüllyeszteni egy menekültekkel teli csónakot – VIDEÓ

Mazsi

Óriásgyémántot találtak Angolában

info

Túlfutott a kifutópályán és a tengerben állt meg egy utasszállító repülőgép a Mikronéziai Szövetségi Államokban (A cikk videókat tartalmaz)

Géza