Image default
Egészség - betegség

Vigyázz! Rohamosan terjed a szörnyű kiütéseket okozó allergia!

Rej­té­lyes ki­üté­sek je­len­tek meg több száz em­be­ren a Du­nán­tú­lon, a szak­em­be­rek még nem tud­ják, mi okozza a tü­ne­te­ket. Egye­lőre csak ta­lál­gat­nak.

Furcsa kiütésekre panaszkodnak a Dunántúlon élők, a betegek száma pedig augusztus végére több százra emelkedett. A Vas Népe információi szerint a különös esetekkel először június utolsó hetében keresték meg a panaszosok orvosaikat. Mint kiderült, az első bejelentések Körmendről érkeztek, akkor csupán négy-öt eset volt ismert.

Mindenki felsőtesten lévő, csípésszerű tünetekről számolt be.

Később viszont nemcsak Körmendről hanem szerte Vas megyéből, sőt a szomszédos Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala megyéből is egyre többen jelentkeztek hasonló problémával.

Vigyázz! Rohamosan terjed a szörnyű kiütéseket okozó allergia!
Illusztráció

Minden lehetőséget kizártak, nem tudni a tünetek okát

A lap szerint eleinte ágyi poloskára gyanakodtak a szakemberek, hiszen a tünetek erre utaltak. Éppen ezért a szokásos protokoll szerint  elkezdték kezelni a panaszosok otthonát, ám a poloskák jelenlétét semmi sem igazolta.

Sem magát a rovart, sem annak táplálkozásra utaló jeleit.

Később arra gondoltak, valamilyen atka lehet a bűnös, vagy valamilyen szúnyog, ám rovart továbbra sem találtak. Felmerült, hogy a tölgy búcsújáró lepke hernyójának a szőre okozhat ilyen allergiás reakciókat, ám egyelőre ez az állítás sincs bizonyítva.

Vigyázz! Rohamosan terjed a szörnyű kiütéseket okozó allergia! 1
A tölgy búcsújáró lepke hernyójára gyanakodnak

Az első becslések több mint 300 panaszosról számoltak be, de ebben nincsenek benne azok a páciensek, akik bőrgyógyászhoz fordultak, vagy kezelték a tüneteket

– tájékoztatta a Ripost-ot megyei tisztifőorvos, aki eddigi munkája során nem találkozott még ilyen nagy számban jelentkező esettel.

“Kizártuk a bogarakat, rovarokat, az erdészet szerint pedig az említett hernyó nem jelent meg Vas megyében. Még vizsgáljuk, hogy az allergiás reakciókat mi váltja ki” – mondta dr. Stánitz Éva, majd hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben csökkent a betegek száma.

Nincs semmilyen összefüggés a sok páciens között, vannak fiatalok, idősek, olyanok is, akik ki sem mozdulnak otthonról. Nagy kiterjedésű, viszkető területről  beszélünk, ami nyolc-tíz nap alatt múlik csak el

– részletezte az kiütéseket okozó allergia tüneteit a tisztifőorvos, aki szerint hatékony minden allergia elleni gyógyszer és a viszketést enyhítő kenőcs vagy spray.

Tisztítószer lehet a bűnös?

Korábban már volt példa arra, hogy olcsó, hamisított mosóporok okoztak kiütéseket több vásárlónál, így a megyei tisztifőorvos nem tartja kizártnak, hogy most is hasonlóról lehet szó.

Még várunk a vizsgálati- és teszteredményekre, a rovarcsapdákat is elküldtük elemzésre. Közben kértük a háziorvosokat, hogy minden eshetőséget vegyenek számításba, így hamar kiderülhet, ha valamilyen tisztító- vagy kozmetikai szer váltja ki az allergiás reakciót

– mondta a Ripost-nak Stánitz Éva, aki augusztus végére várja az eredményeket.

Amint lesz fejlemény a Dunántúlon terjedő újfajta allergiával kapcsolatban, természetesen beszámolunk róla!

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Haláleset a pszichiátrián

Géza

Veszélyes is lehet a tavaszi napsütés

Edit

Ennél rosszabb nem jöhet: még a kenyerünk is mérgező

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------