Főoldal » Vigyázz, így teszi tönkre a telefon fénye a szemedet. Mutatjuk, hogy védekezhetsz
Egészség - betegség

Vigyázz, így teszi tönkre a telefon fénye a szemedet. Mutatjuk, hogy védekezhetsz

Te is naphosszat a mobilodon lógsz? Szemészek szerint hosszú távon nagyon káros lehet. Szerencsére van megoldás, hogyan óvhatod a látásod!

A legtöbben reggel kinyomjuk a mobilon az ébresztést, felkelünk, és rögtön utána végignézzük a híreket, e-maileket és a közösségi oldalakat. Munkába menet pedig chatelünk a barátainkkal. Vagyis onnantól kezdve, hogy kibújtunk az ágyból, gyakorlatilag a munkahelyig a kijelzőt nézzük.

Vigyázz, így teszi tönkre a telefon fénye a szemedet. Mutatjuk, hogy védekezhetsz

Az irodában beülünk a számítógép elé, és legalább nyolc órán keresztül a monitort figyeljük. Munka után sem sokkal jobb a helyzet: vagy folytatjuk az internetezést az otthoni gépen, táblagépen vagy  a mobilon, vagy filmet nézünk a számítógépen. Nem csoda, ha egy idő után a szemünk besokall.

Vigyázz, így teszi tönkre a telefon fénye a szemedet. Mutatjuk, hogy védekezhetsz 1

Egy kutatás fényt derített rá, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt napi 8 órát és 47 percet tölt a képernyők előtt. Felmerült a kérdés, vajon hogyan befolyásolja mindez az egészségi állapotot? Az orvosok között nincs egyértelmű összhang ebben a kérdésben.

Vigyázz, így teszi tönkre a telefon fénye a szemedet. Mutatjuk, hogy védekezhetsz 2

Sokan közülük úgy sejtik, hogy az eszközök által kibocsátott kék fényt a szaruhártya nem tudja kiszűrni, így a fény a szem mélyebb rétegeit is terheli- nem úgy, mint a fehér fény. Néhány szakértő egyenesen azt állítja, hogy a kijelzők fénye károsodásokat okoz a retinában, és makuladegenerációhoz is vezethet.

Abban több szemészorvos is egyetért, hogy a képernyő előtti munka kiszárítja a szemet. A megerőltetés miatt homályos látás, és fókuszálási problémák adódhatnak, súlyosabb esetekben fejfájás is jelentkezhet. Mivel a szem folyamatosan ugyanarra a területre fókuszál, így egy idő után a szemmozgató izmok elfáradnak.

Vigyázz, így teszi tönkre a telefon fénye a szemedet. Mutatjuk, hogy védekezhetsz 3

Egy kutatás szerint ráadásul a kék fény melatonint termel – egy olyan hormont, ami az alvási ritmusért felel; vagyis ha egész nap nyomkodjuk a mobilt, nehezebben alszunk el, fáradtabbak, kimerültek leszünk. Ennek már bizonyítottan vannak hosszú távú egészségügyi következményei: káros a keringési rendszerre, hízásra hajlamosít, és rontja az életminőséget.

Érdemes tehát odafigyelned, hogyan óvd a szemed egészségét. Néha nem árt szünetet tartani, ha monitor előtt dolgozol: húsz perc után legalább húsz másodpercig nézz valami mást; ezzel megmozgatod a szemed. Tölts le egy olyan alkalmazást, ami csökkenti a fényerőt a képernyődön és akár a mobilodon is. Ezek a programok a napszaknak megfelelően állítják be a fényeket, így a monitor nem bántja annyira a szemed. Egy órával elalvás előtt már semmilyen eszközt ne nyomkodj, ennyi szünetet hagyj a szemednek. És végül: szerezz be egy olyan szemüveget, ami megszűri a monitor fényét. Ha szemüveges vagy, tetess a lencsére olyan réteget, ami ezt megteszi neked. Hidd el,  szemed hálás lesz érte!

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Gyors lefolyású, súlyos betegség szedi áldozatait, csak a védőoltás segíthetne!

Mazsi

Ez a halálos veszély leselkedik rád a fogorvosi székben

Mazsi

Idegsebész tanácsolja: sose aludj a mobiloddal, és felkelés után rögtön guríts le egy pohár vizet!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------