Image default
Egészség - betegség

Vigyázz, ezzel többet ártasz magadnak, mint a cigivel!

Azt hi­szed, ha nem do­hány­zol és nem iszol, már min­den rend­ben van? Nem egé­szen! Van né­hány szo­kás, ami­vel leg­alább annyit árt­hatsz ma­gad­nak, mintha min­den nap el­szív­nál né­hány ci­ga­ret­tát. El­árul­juk, ho­gyan óvd meg magad!

Sokat ülsz

A hosszas ülés még akkor is egy sor egészségügyi problémát, köztük mozgásszervi és daganatos betegségeket okozhat, ha egyébként rendszeresen sportolsz. Épp ezért tarts rendszeres időközönként szünetet az ülőmunkában, és ha tudsz, néha dolgozz állva (ma már álló számítógépasztalok is vannak!) A szabad idődben inkább sétálj, takaríts, vagy menj edzeni, mint hogy letelepedj a tévé elé.

Vigyázz, ezzel többet ártasz magadnak, mint a cigivel!
Fotó: Pinterest

Túl sok húst és tejterméket eszel

Az állati eredetű fehérjeforrások gazdagok egy növekedési hormonban, amely a rákos sejtek növekedését is elősegítheti – így aki nagyon sok állati fehérjét fogyaszt, az a legújabb kutatás szerint a daganatos betegségek nagyobb kockázatával néz szembe. Épp ezért érdemes az állati fehérjeforrások egy jó részét növényi fehérjeforrásokra, például hüvelyesekre, diófélékre, magvajakra (pl. mogyoróvajra) cserélni.

Gázzal főzöl

Ha gáztűzhelyet használsz, sokkal jobban ki vagy téve a szén-monoxidnak, a nitrogén-dioxidnak és a formaldehidnek, mint azok, akik villanytűzhelyen főznek. Ezek a vegyületek egyébként a passzív dohányzással kerülhetnének be a szervezetedbe, és sok betegség okozói lehetnek. Amikor bekapcsolod a gáztűzhelyet, nyiss ablakot, vagy indítsd be az elszívót a konyhában. A legtöbb elszívó egyébként a hátsó gázrózsák környékéről szívja el legjobban a füstöt, így érdemes ezeket használni.

Vigyázz, ezzel többet ártasz magadnak, mint a cigivel! 1
Fotó: Pinterest

Nem a megfelelő olajat választod

A szójaolajban és az olívaolajban a magas hőmérsékleten történő sütés-főzéskor rákkeltő vegyületek alakulhatnak ki. A hidegen sajtolt növényi olajokat inkább nyersen, salátaöntet készítésére használd, a főőz- és sütőolajat pedig ne hevítsd túl.

Szoliba jársz

A szolárium rengeteg bőrrákos esetért tehető felelőssé. Szokj át a halványabb bőrszínre, ha pedig természetes, egészséges árnyalatot szeretnél, egyél minél több paradicsomot és sárgarépát. A bennük levő karotinoid vegyületek ugyanis kicsit megszínezik a bőrödet. Végső megoldásként pedig ott vannak az önbarnító krémek.

Vigyázz, ezzel többet ártasz magadnak, mint a cigivel! 2
Fotó: Pinterest

Nem alszol eleget

A krónikus alvásmegvonás eredménye a magas vérnyomás, a szívroham, a stroke, az elhízás, és sok más egészségügyi probléma lehet. Egy kutatás szerint az, ha nem alszol legalább 6-7 órát naponta, a dohányzással egyenlő kárt tud okozni az egészségedben. De az sem egészséges, ha óraszámban eleget alszol, viszont nem mélyen, és több részletben. Ha nem is ébredsz fel teljesen, de a felületes és mély alvás ciklusa megzavarodik, ez pedig akár a daganatok növekedéséhez is hozzájárulhat. Ne gondold, hogy az állandó fáradtság normális dolog. Ha úgy érzed, hogy keveset alszol, beszélj az orvosoddal, hogy fény derüljön ennek okára és megoldására, például arra, nem szenvedsz-e légzéskimaradással járó alvási apnoében. Egyébiránt pedig egyszerűen feküdj le időben!

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Lázár János: A dohányzás nem alapvető emberi jog

Géza

Berobbant az influenza! Most figyelj, így védekezhetsz!

Mazsi

Ne pazarolj időt és pénzt! Mondj búcsút a cukorbetegségnek a koleszterinnek és a fekélynek a fügefalevél segítségével

Mazsi