Hirmagazin.eu

Vigyázz! Ez a csodás növény kerted gyilkosa lehet

 Aktuális hírek
  • ELTŰNÉS MIATT KERESSÜK NAGY BRIGITTA RENÁTÁT Hirdetés2017. 08. 23., sze – 21:12 – Budapesti Rendőr-főkapitányság – A rendőrség a lakosság segítségét kéri! A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága 01130/6961/2017. általános számon körözési eljárást folytat a 14 éves Nagy...
  • Meg kell szüntetni a Hős utcai szegregátumokat Kőbánya polgármestere szerint (Budapest, X. kerület) HirdetésKőbánya polgármestere szerint több milliárd forintos állami támogatásra volna szükség ahhoz, hogy felszámolják a Hős utcai gettót, ráadásul jogi és anyagi akadályokba ütközik az utca 15-ös számú épülettömbjének lebontása is,...
  • Te jó ég! Így teszi tönkre a fogkrém a spermát HirdetésTalán nem is hinnéd, milyen sokat árthatnak a tisztálkodószerek a hímivarsejtek egészségének. Egy friss kutatás rávilágított, hogy a spermiumok számát, alakját DNS-ét is befolyásolják. A kutatás során 325 férfitől vettek...
  • Elárulta születendő gyermeke nevét Debreczeni Zita HirdetésEsküvőjük óta a trónörökös kérdés is napirendi ponton van a sztárpár életében. Már a nevet is kiválasztották. Néhány hónappal ezelőtt, Olaszországban mondták ki a boldogító igeneket Debreczeni Zita és Gianni....
  • Új dizájnerdrog pusztít HirdetésTöbb embert eszméletlen állapotban szállítottak kórházba hétvégén. A rendőrség azt gyanítja, hogy újfajta pszichoaktív drog van terjedőben. A kábítószerek terjesztői mindig újabb és újabb ártalmas portékával kábítják a fiatalok –...

Vigyázz! Ez a csodás növény kerted gyilkosa lehet

Vigyázz! Ez a csodás növény kerted gyilkosa lehet
március 21
14:10 2016
Hirdetés

Olyan gyö­nyörű, hogy el­akad a lé­leg­zet. Égő na­rancs­sárga vi­rág­zu­ha­taga egész nyá­ron pom­pá­zik. Mégis azt ta­ná­csol­juk, gon­dold át több­ször, mi­előtt el­ül­te­ted: tény­leg akarsz ma­gad­nak trom­bi­ta­fo­lyon­dárt?

Ez a növény bőséges virághozamáról, nagy tűrőképességéről, de erőszakos természetéről és gyors növekedéséről is híres.

Valójában a legnagyobb agresszor a kertben!

Ha nem tudod kordában tartani – márpedig tapasztalt kertészek is sokszor zavarba jönnek durva nyomulásától – rettenetes károkat okozhat neked a trombitafolyondár.

Eszement gyorsasággal kúszik minden irányba!

Miközben imádod a virágjáért, egyre több bosszúságot okoz ez az alattomos növény. Mindent befut: a kerítést, a pergolát, az oszlopokat, még a tetőre is felkúszik, ha néhány hétig nem vagy résen! Más növényeket nem tűr maga mellett, fojtogat. Nemcsak növekedési üteme félelmetes, hiszen közben akkora tömeget fejleszt, amit olykor a legstabilabb támszerkezet  sem tud megtartani, az ilyen építmények egyszerűen összerogynak alatta.De a trombitafolyondár akár a tetőt is beszakíthatja! Jobb, ha mindezt előre bekalkulálod, ha telepíteni szeretnéd a növényt.

Vigyázz! Ez a csodás növény kerted gyilkosa lehet

Rendszeres visszametszést igényel (Fotó: Pinterest)

Példa nélküli erővel terjednek gyökeréről az új sarjak

A trombitafolyondár nemcsak hajtásaival támad, gyökerei a talajban  legalább ilyen gyorsan terjednek. Méghozzá minél idősebb a növény, annál agresszívabban, ugyanis a gyökerei beszövik a talajt újabb és újabb sarjakat ereszt, ezek pedig egyre nagyobb körben törnek fel a talaj alól. A gyökerek növekedési ereje is elképesztő, falakat, sőt házalapot is áttörhetnek! Ebben a stádiumban legtöbbször már nagyon elege van a trombitafolyondárból annak, aki ültette, csakhogy kiirtani nem olyan egyszerű egy ilyen szívós dögöt.

Segítségért kiáltanak a trombitafolyondárosok

Rengetegen panaszkodnak a neten, hogy nem sikerül felszabadítani kertjüket a folyondártól.

“Nálunk nincs víz locsolásra. Nyáron olyan a fű, mintha szavannán lennénk, de a folyondár üdén tör föl a semmiből. Olyan, mint a lilaakác. Vagy még rosszabb…

“2005-ben kicsiny kertrésszel rendelkező lakást vásároltam. A kerítés mellett szépen virágzó trombitafolyondár nőtt, és nagyon tetszett. Sajnos az évek folyamán a növény túlságosan is belakta helyét.Hajtásai mindenhol törnek fel a földből, nem győzöm az újakat gyökerestül kiásni. A burjánzás egyre közelebb kerül a ház falához, már-már attól tartok, az indák oda is beleerőszakolják magukat...”

Ha már ülteted, légy észnél!

Legjobb, ha már ültetéskor leszabályozod a növényt. Ültetőgödrét béleld ki speciális gyökérgátló fóliával, úgy egyméteres átmérőjű körben. Ez a fólia rezet tartalmaz, amit a gyökerek nem kedvelnek, így elkerülnek. Ezt a megoldást használják gyökérfüggöny készítésekor, amikor is az a cél, hogy például egy házfal mellett növő fának a gyökereit eltereljék a falakat tartó alaptól. ekkor a gyökérzet más irányban nő tovább.

Ültesd dézsába! Jó nagy edényt válassz, mert rengeteg tápanyagot használ. A korlátozott földmennyiség miatt így nem nő hatalmasra, viszont kárt sem tesz a kertedben. Így megzabolázva csak előnyös tulajdonságait élvezed.

Vigyázz! Ez a csodás növény kerted gyilkosa lehet 1

Vagy lekorlátozod, vagy elszabadul (Fotó: Pinterest)

Drasztikusabb megoldás a felszívódó gyomirtó szer. Ha véglegesen szeretnéd kiirtani a növényt, vágd ki fűrésszel a tövét, a vágási felületet kend át gyomirtószeres ecsettel – az oldatot lényegesen erősebb koncentrációjúra keverd, mint ahogyan azt előírják. Medallon nevű szer esetében egy rész gyomirtóhoz két rész vizet keverj. Ezzel az oldattal a sarjak is permetezhetőek.

VIGYÁZAT!

A Medallon totális gyomirtó, amire rákerül, azt elpusztítja. Úgy használd, hogy lehetőleg más növényre, netán gyepre ne kerüljön a szerből!

Forrás: Ripost

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Hirdetés
photographer-banner_468
loading...
tűzvédelem

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Értékesítő állások

Hirdetés
Dr. Jánky György
Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox