Hirmagazin.eu
Főoldal » Vigyázni kell az új szellemhajókkal
Autók - motorok - hajók Természetvédelem, élőlények védelme

Vigyázni kell az új szellemhajókkal

Robot vezeti a jövőre szolgálatba álló teljesen elektromos meghajtású új típusú norvég tengeri teherszállítót. A szellemhajó működtetésében eleinte nem árt az óvatosság.

Az árukat Európa-szerte fuvarozó hatalmas kamionok, teherautók, óriási károkat okoznak a környezetben. Mivel messze még az idő, hogy kis elektromos autókkal szállítsák a legújabb elektronikai eszközöket, és úgy tűnik, nehezen mondunk le, messze gyártott kedvenc joghurtunkról vagy fagyasztott tengeri csemegénkről is, más megoldást kell majd találni.

Norvégiában most hatalmas lépést tesznek az áruszállítás megreformálásában – elektromos hajókkal váltanák ki a kamionokat. Az eset furcsasága, hogy a környezettudatos megoldást éppen a Kongsberg ipari konszern és a világ vezető műtrágyatermelője, valamint  a Yara International norvég vegyipari vállalat kezdeményezte.

Hajó hagyományos üzemanyag nélkül

Az nagy múltú – 1814-es alapítású – járműgyártó Kongsbergről idén májusban röppent fel a hír, hogy partneri megállapodást kötött a Yara céggel. Utóbbi szintén patinás vállalkozásnak számít, még 1905-ben hozták létre Norsk Hydro néven, fő profilja pedig a nitrogén műtrágya gyártása. A cég nevét 2004-es tőzsdei bevezetésekor változtatták Yarára.

Mindkét társaság hosszú utat járt tehát be májusi közös sajtótájékoztatójukig, ahol nem csak a partnerségüket közölték, hanem egy világszinten különleges újítást is. A két cég fogja gyártani a Yara Birkeland nevű teljesen elektromos meghajtású tengerjáró hajót.

A járműtípust a Yara egyik alapítójáról, a XIX. és XX. század fordulója környékén működő Kristian Birkelandról nevezték el, aki híres norvég tudós, és a levegőből nyert műtrágya egyik feltalálója volt.

Legénység nem szükséges

Legénység nem szükséges

A Yara manapság is műtrágyagyártással foglalkozik, termékeit számtalan országba exportálják a Norvégia déli részén fekvő Porsgrunnben működő gyárából. Ugyan a település a tengerparton áll, de a cég áruit naponta több százszor forduló kamionok szállítják két másik városba, a 8 és 20 kilométerre fekvő Brevik és Larvik kikötőbe, ami nem csak az úthálózatot terheli meg iszonyatosan, de nagy a zaj és szennyezik a levegőt is az út menti falvakban.

A cégnél ezért gondoltak egy nagyot, és elhatározták, hogy a jövőben ezt a közúti forgalmat is tengeri szállítással váltják ki. Ehhez olyan hajót építenek, ami nemcsak hogy elektromos meghajtású lesz, de önjáró is, vagyis nem kell ember a vezetéséhez.

A víz erejével váltják ki a kamionokat

Az újfajta teherhajó befogadóképessége a tervek szerint 3000-3500 tonna lesz, és átlagosan 6 tengeri csomós sebességgel a partok mentén navigál a közeli nagyobb kikötőkbe, ahonnan aztán az egész világba terítik a norvég műtrágyát.

A 70 méter hosszú, 15 méter széles, 12 méter mélységű  hajó 40 ezer kamionfordulót spórolhat meg. A jármű 2018 második felétől áll szolgálatba, és a három kikötő között közlekedik majd, a partoktól 12 tengeri mérföld, azaz 22-23 kilométer távolságot tartva. Eleinte a biztonság kedvéért kapitány vezeti, de ha minden jól megy, 2019-től a közelebbi Brevik, majd 2020-tól a messzebb fekvő Larvikig is robotpilóta helyettesíti az embert.

Az óvatosság nem árt, mert a távolabbi kikötőig számtalan kisebb szigettel és földnyelvvel szabdalt tengeri szakaszon kell eljutni, tehát nagyon pontos programozás szükséges, hogy a robot is jól vezesse a már “szellemhajóként” közlekedő járművet.

A Yara Birkeland tehát elektromos árammal megy, amit Norvégiában szinte kizárólag vízerőművekben állítanak elő. A számítások szerint az említett 40 ezer kamionos forduló kihagyásával évente 678 tonna szén-dioxiddal csökkenthető a levegőbe kerülő szennyezőanyagok mennyisége.

forrás: Szombat reggel/Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Itt az új Sportage és az Optima

info

Nem tisztázott, hogy a balatoni szúnyogirtást ki és miből végzi el

info

TeSzedd! – rekordmennyiségű szemetet gyűjtöttek össze

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------