Image default
Technika, kommunikáció

Vigyázat, sms-üzenetekben támad az új zsarolóvírus!

Új zsarolóvírus családot fedeztek fel a szakemberek, amely a névjegyzékben szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket sms-ben – hívták fel a figyelmet az ESET IT-biztonsági szakemberei.

A zsarolóvírust eredetileg felnőtt tartalmak fórumain terjesztették a Reddit oldalain. Mielőtt a vírus elkezdené a fájlok titkosítását, több szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplőknek, akiket arra ösztönöz, hogy kattintsanak egy linkre, amely azonban a vírus telepítőprogramjához vezet. Az azonban feltűnő lehet a címzetteknek, hogy az üzenetek fordítása több nyelven kifejezetten gyenge, sokszor zagyva, értelmetlen – írták.

Az ESET szerint felkeltheti a figyelmet az is, hogy az Android/Filecoder.C jelenlegi verziójában a készítők a titkosításban is hibáztak, a vírus nem zárja le a képernyőt, hogy blokkolja a felhasználó hozzáférését a készülékhez, valamint a kért váltságdíj sem egységes.

Szakértők szerint a zsarolóvírusok ellen az a leghatékonyabb, ha az Androidos eszközök használói automatikusan frissítik készülékeiket és kizárólag megbízható forrásból vásárolnak, illetve töltik le az alkalmazásokat.

Forrás: Ripost

Fotó: 123RF

Hasonló hírek

Még olcsóbb iPhone klón: másfél hét múlva jön az újdonság – VIDEÓ

Mazsi

Így csinálnak okos bizniszt 1 dollár alatt

Edit

Megszólalt a Huawei vezére: ezt lépik az amerikai szankciók hatására

Géza