Hirmagazin.eu
Főoldal » Vigyázat, hamis húsz-ezresekkel próbálnak fizetni
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Vigyázat, hamis húsz-ezresekkel próbálnak fizetni

Már az új 500-ast is hamisítják! Olvasóink jelezték, hogy pesterzsébeti és csepeli üzletekben próbálták meg átverni az eladókat a pénzhamisítók. Sajnos a történet igaz: a rendőrség eljárást indított! Ha meg akarjuk előzni, hogy átverjenek, fordítsuk a fény felé a pénzt, a vízjelről kiderül, hogy igazi-e!

A fővárosi XX. kerületből többen is jelezték a Ripost-nak, hogy új módszerrel próbálkoznak a pénzhamisító csalók. A bűnözőknek az új 500 forintos bevezetése jött kapóra. A friss bankjegyekről lemossák a festéket és nagyon jó minőségben a 20 ezres mintáját nyomtatják rá a papírra.

Az eladó észrevette, hogy 500-as vízjel van a 20 ezresen

„Múlthéten próbálkozott nálunk egy fiatal nő. Túrórudit és krémtúrót kért, aztán 20 ezressel akart fizetni. A nagyobb címlet miatt megszokásból megnéztem a vízjelet, ekkor tűnt fel, hogy más vízjel van a bankón! Kinézetre húszezres volt, de a vízjel szerint csak egy ötszázas” – mesélte a Ripost-nak az élelmes eladó, Pál Imre, aki a pesterzsébeti piacon árusít tejtermékeket évek óta.

Vigyázat, hamis húsz-ezresekkel próbálnak fizetni 1
Pál Imrét és munkatársát nem tudták átverni
Fotó: Markovics Gábor

A biztonsági őr a csalók után eredt, de hiába

Tátra téri piacon több üzletben is próbálkoztak a csalók, többen is egy fiatal nőt és egy középkorú férfit emlegettek.

„Egy fiatal hölgy és egy férfi bement az egyik virágoshoz. Előtte már az egyik kofánál akartak hamis pénzzel fizetni, de nem sikerült nekik. A piac egyik biztonsági őrének jeleztem is, hogy gáz van, de nem sikerült elkapni a párost, megléptek” – nyilatkozta a piacon dolgozó Takács József.

Vigyázat, hamis húsz-ezresekkel próbálnak fizetni 2
A Tátra téri piacon több eladónál is próbálkoztak a csalók
Fotó: Markovics Gábor

Először fel akarták váltatni a nagy címletet

Az új 500-assal nem csak Pesterzsébeten próbálnak csalni. Több olvasónk is jelezte, hogy Békásmegyeren több helyen is, Csepelen pedig az egyik Kossuth Lajos utcai gyorsétteremben és a környékén lévő kisboltokban is próbálkoztak a hamisított 20 ezresekkel. Először csak fel akarják váltatni, majd mikor ez nem sikerül, akkor valami olcsó dologért akarnak fizetni a kamupénzzel.

Vigyázat, hamis húsz-ezresekkel próbálnak fizetni 3
A bankjegy bal oldalán ott a Rákóczi vízjel

A rendőrség már nyomoz a hamisítók ügyében

Mint a Ripost megtudta, Csepelen már a rendőrség is nyomoz a pénzhamisítás miatt.

„Egy feljelentés szerint az eladónak egy hamis 500 forintossal akartak fizetni, amelyet az eladó észrevett és feljelentést tett. A vásárló az 500 forintost hátrahagyva elment a helyszínről. A feljelentés alapján a BRFK XXI. kerületi Rendőrkapitányság pénzhamisítás bűntett miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen” – közölte lapunkkal a rendőrség.

Tavaly még a régi 500-assal próbálkoztak

Az 500-assal való csalás nem új. A pesterzsébeti piac egyik dohányboltjában az eladó jól ismeri a trükköt:

„Tavaly is próbálkoztak kamu 20 ezressel. Csak akkor még a régi 500-asra nyomtatták rá. De akkor könnyebben észre lehetett venni a pénz használtsága miatt, hiszen húsz-ezrest jóval kevesebbszer használ az ember, túl feltűnő volt, mikor egy agyongyűrt darabbal akartak fizetni. A vevő bizonygatta, hogy valódi a pénz, de nagyon hamar elrohant a boltból” – mesélte a Ripost-nak Bak Hajnalka.

Vigyázat, hamis húsz-ezresekkel próbálnak fizetni 4
Bak Hajnalkánál tavaly is próbálkoztak hamis pénzzel fizetni
Fotó: Markovics Gábor

Hogyan csinálják a hamisítók?

Megkérdeztünk egy nyomdaipari szakértőt, Zs. Ferenc elmagyarázta lapunknak a hamisítók technikáját.

„A trükk már régi, az az újdonság, hogy a friss 500-ast is használják. Ez azért jó a hamisítóknak, mert a friss pénzről könnyebben leszedhető a festék. Ilyenkor valami vegyi anyaggal lemossák a papírpénzről a festéket, majd egy profi nyomtatóval rányomtatják a nagyobb címletet. Ez amúgy nem olyan egyszerű, mert a fénymásolók például biztonsági okokból nem is nyomnak ki pénzt színesben, csak fekete-fehéren, és a képszerkesztő programokban is van szoftvervédelem a pénzhamisítás ellen. Így például a Photoshop programmal nem is egyszerű, mert rögtön kiírja, hogy törvényileg tilos a „pénzbuherálás”.”

Fordítsuk a fény felé a papírpénzt!

 „De ha valaki meg tudja kerülni ezt a szoftveres védelmet, és rá tudja nyomtatni a régi pénzre az újat, attól még ha odafigyelünk, felismerhetjük az így hamisított pénzt. A vegyszeres lemosással a vízjel meg a biztonsági szál még nem változik meg, így ha a pénzt a fény felé fordítjuk, megismerhetjük az 500-as vízjelét a 20 ezresen, de a boltosok is könnyen rájöhetnek a hamisításra, ha átvilágítják a pénzt” – tette hozzá a nyomdaipari szakértő.

Vigyázat, hamis húsz-ezresekkel próbálnak fizetni 5
Facebookon gyorsan terjed a csalók híre

Régen a 2 ezresből csináltak 20 ezrest

Néhány éve elkaptak egy hasonló módszerrel csaló bandát: ők 2 ezreseket mostak le vegyszerrel, és abból csináltak 20 ezrest. A rendőrség akkor 3 budapesti lakásban foglalt le nyomtatókat, lemosott kétezreseket, nyomtatási kísérleteket és még lőfegyvereket is.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Eltűnt – A Budapest, józsefvárosi rendőrök keresik a 16 éves lányt! Oszd meg, segítsük ezzel is a keresést!

Géza

Megölte apát és fiát… (18+)

Géza

Most jött: kiengedik a börtönből az egyik olaszliszkai lincselőt

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------