Hirmagazin.eu
Főoldal » Vigyázat autósok, ezért is büntet a rendőrség! Oszd meg!
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Vigyázat autósok, ezért is büntet a rendőrség! Oszd meg!

Büntethető, ha valaki olyan autóval közlekedik, amelynek nem megfelelő a fényszórója.

Az utóbbi évek furcsa trendje lett a nem megfelelő fényszórók használata, sokan valamiért nem kedvelik, és nem is használják a tompított fényszórót. Helyette ködlámpáznak, vagy kiegészítő lámpákat, ledszalagokat szerelnek az autóra – írja a Borsod Online.

A nem megfelelő fényszóró használata azonban balesetveszélyes lehet, egy szabálysértési büntetést is összeszedhetünk miattuk.

A rendőrségi álláspont sem változott: még mindig a látni és látszani a vezérelv. A szabályok sem olyan bonyolultak, bár a tapasztalatok szerint sokakat összezavar, ha egynél több lámpa is van az autón.

Köd előttem, köd utánam…

Gyakorlatilag már minden autótípusban szériatartozék a ködlámpa, amelyet azért hívnak ködlámpának, mert köd esetén fejti ki optimálisan a hatását. Ha nincs köd, akkor indokolatlanul használunk egy erős lámpát, ami vakíthatja a szembejövőket, illetve zavarhatja a mögöttünk jövőket.

Molnár Emil alezredes, a Miskolci Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a lapnak elmondta: a KRESZ a ködlámpáról ma már tágabban fogalmaz, mint korábban, csak azt írja, akkor használjuk, ha a látási viszonyok indokolják. Míg korábban lakott területen belül tilos volt használni, addig ez már nincs így. Nyilván a korlátozott látási viszonyok nem azt jelentik, hogy, ha besötétedik, akkor ködlámpát kapcsolok, és

azt is tudni kell, hogy a ködlámpát mindig csak a tompított fényszóróval együtt használhatjuk, nem pedig ahelyett – magyarázza az alezredes.

Elterjedt az interneten, hogy a rendőrség ezentúl szigorúbban ellenőrzi a ködlámpák használatát, Molnár Emiltől azonban közölte, nem ilyen célzott az ellenőrzés, de tény, hogy a tél elején mindig megtartják a látni és látszani kampányt, amikor a járművek fényszóróit ellenőrzik.

“Szorulhat” az autóvezető is, ha a kötelező szemüvege nélkül ül a kormány mögé.

Az izzókészlet már nincs “műsoron”, hiszen a sofőrt sem lehet az út mellett izzócserére kényszeríteni. Sok autóban csak komolyabb felszereléssel, szerviz háttérrel oldható meg a csere, így a rend­őr nem működő lámpák esetén elsőre csak figyelmeztet.

Pedig nagyon veszélyes helyzeteket teremthet, ha nem ég például egyik oldalon a tompított, főleg, ha a helyzetjelző sem. A szembejövő feltételezheti, hogy motorkerékpárt lát, nem számítva rá, mekkora szélességben foglaljuk el az utat. Ugyanakkor a jármű vezetője sem lát jól, ha nincs jobb oldali lámpa, könnyen elüthet például egy gyalogost, mert nem veszi észre – figyelmeztet az osztályvezető.

Veszélyes a “sufnituning”

A ködlámpa mellett problémát okoz az is, hogy utólag felszerelt lámpákat, fénycsíkokat, LED-eket használnak némely autókon, általában szintén a tompított fényszóró helyett. Molnár Emil elmondta, nappal, lakott területen kívül is alkalmazható például a menetfény is, vagy egyéb lámpák, ám korlátozott látási viszonyok mellett már semmi sem válthatja ki a tompított fényszórót, azt kell használni. Akinek működőképes a fényszórója, de mégsem használja például sötétedés után, már szabálysértést követ el, amely büntetést von maga után.

Az utólag beszerelt lámpák sok esetben szabálytalanok, nem felelnek meg az uniós előírásoknak, ezt a közlekedési hatóság ellenőrzi.

A lámpák színe sem mindegy, ezeket a KRESZ szintén meghatározza, a járművön kívül pedig kék fényforrást használni kifejezetten tilos!

Nyitókép: Pixabay
Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

Bűnügyi sarok: legfrissebb bűnügyi-, határrendészeti-, baleseti hírek

Géza

Terjed a videó a Budapesten megbilincselt biciklis nőről: nagy a felháborodás, csak éppen azóta kiderült, hogy a nő előtte megrúgta a rendőrt – a videó nem érhető el

Géza

Budapesten fogták el az évek óta bujkáló olasz maffiózót – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------