Hirmagazin.eu
Művészet

Vidnyánszky Attila: Kezdődhet az érdemi munka!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanári kara sok remek szakemberrel egészült ki, a lerongyolódott, áldatlan állapotban lévő épületeket felújítottuk, a szenátus megkezdte munkáját, tervezzük az új campust – tehát készen állunk

– mondja Vidnyánszky Attila.

A színházdirektor-rendező beszélt az elmúlt csaknem másfél év megpróbáltatásairól, a Nemzeti Színház jövő évadának bemutatóiról és a Mitemről is.

A koronavírus-járvány mindenkit – színészt, rendezőt, munkatársakat – olyan kihívás elé állított, amilyennel még nem találkozott három évtizedes pályafutása során Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. Mint mondja, tavaly napi kétórás online műsorral, a második és harmadik hullámok idején pedig előadások streamelésével szolgálták ki nézőiket. Ennek természetesen van némi pótkávéíze, de kétszeres haszonnal járt: közönségüktől rengeteg szívmelengető és támogató üzenetet kaptak, vagyis sokan elismerték erőfeszítéseiket. A másik építő következménye a munkával töltött karanténnak, hogy a színészeik, munkatársaik formában maradtak. Így például a többszörösen elhalasztott Rómeó és Júlia-bemutatón – amelyet végül az évad zárásaként, június 11-én sikerült megtartaniuk – nagyszerű, kiérlelt színészi teljesítményeket láthattak a nézők.

Az Olvasat.hu interjúja rákérdez a Nemzeti Színház 2021/2022-es évadának bemutatóira, melynek kapcsán Vidnyánszky Attila kifejti: ambiciózus és megalkuvásoktól mentes évadot terveznek, emellett készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra (Mitem – Madách International Theatre Meeting) és megannyi fontos eseményre. Az idén pótolják a tavaly augusztusban, a járvány miatt elhalasztott Csíksomlyói passió debreceni bemutatóját. – A 2018-as, több mint huszonötezer ember előtt megtartott csíksomlyói előadás óta a Csíksomlyói passióval indítjuk az évadainkat. Ezzel a számunkra is lelki feltöltődéssel járó előadással mintegy rituálisan megkezdjük a munkánkat a nyári szünet után. Ez a folyamat nem elhatározásból, hanem spontán alakult ki, hiszen nem mi kezdeményezzük ezeket a fellépéseket, hanem sorra hívják meg városok az előadást. A debreceni református Nagytemplom előtti előadás természetesen jelképes erővel bír, és ennek az invitálásnak köszönhetően továbbra sem szakadunk ki a Passióval a szakrális térből. Bár már több meghívásunk is van jövőre, a tervezett helyszínekről még korai volna nyilatkozni – mondja a vezérigazgató.

A szeptemberben megrendezett Mitem is szóba kerül. Mint megtudjuk, a nemzetközi színházi élet egyik rendkívül jelentős alkotója, az amerikai Robert Wilson társulata egy Oidipusz-feldolgozással érkezik ősszel. Elfogadta a meghívásukat a görög Theodórosz Tersopulosz, a román Silviu Purcărete egy Az ember tragédiája rendezéssel, az erdélyi Tompa Gábor, aki a portói portugál nemzeti színház egyik előadását hozza el, de jön a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház és az olasz Piccolo Teatro. Először érkezik a Mitemre a Kolozsvári Állami Magyar Színház, és határon túlról jön majd a temesvári, a szatmárnémeti teátrum, továbbá a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely. A gazdag szakmai programkínálatból kiemelkedik a Bérczes László rendezte Törőcsik Mari-emlékest, amelynek részeként a színpadon is búcsút vesznek a Nemzeti Színház, a magyar színjátszás és a nemzetközi színházi élet egyik legjelentősebb színművészétől.

Mindenki ezt olvassa most!

Ősszel új tanári karral, új vezetéssel s részben új helyszínen folytatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem a működését. – Most már bizakodhatunk abban, hogy az egyetem modellváltása körüli viharok lassan elülnek, és kezdődhet az érdemi munka. A megszokott túljelentkezés mellett zajló felvételik lassan véget érnek, most éppen az én színházrendezői osztályom alakul ki, és rengeteg fiatal, ambiciózus, tehetséges jelentkezőt ismertünk, hallgattunk meg. Ezek a fiatal emberek tanulni, épülni, fejlődni szeretnének, és a széles körű, rendkívül durva ellenpropaganda dacára láthatóan belénk vetik a bizalmukat. A tanári kar sok remek szakemberrel egészült ki, a lerongyolódott, áldatlan állapotban lévő épületeket felújítottuk, a szenátus megkezdte munkáját, tervezzük az új campust – tehát készen állunk – foglalta össze Vidnyánszky Attila.

A teljes interjú itt olvasható.

A borítóképen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója látható. Fotó: MTI/Soós Lajos

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Glenn Close, Rami Malek és a Bohém Rapszódia a Golden Globe fő díjazottjai

Géza

Elkészült a világ legnagyobb falfestménye Olaszországban

info

Kedden adják át a Petőfi Zenei Díjat Zamárdiban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------