Hirmagazin.eu
Főoldal » Videóra vették, ahogy a frankfurti kettősgyilkosság eritreai gyanúsítottja menekül – videó
Külföld

Videóra vették, ahogy a frankfurti kettősgyilkosság eritreai gyanúsítottja menekül – videó

Válságtanácskozást hívott össze a német belügyminiszter, miután hétfőn a frankfurti vasútállomáson egy eritreai bevándorló vonat elé lökött egy nőt és nyolcéves kisfiát.

A gyermek azonnal szörnyethalt. Azóta kiderült, hogy a férfi Svájcban menekültstátuszt kapott, indítéka továbbra sem ismert – közölte az M1.

A feltételezett támadó elmenekült a frankfurti főpályaudvarról, alig néhány másodperccel azután, hogy a 8 éves kisfiút és édesanyját a nagysebességű vonat elé lökte. A felvételeket egy szemtanú rögzítette, és a legolvasottabb német napilap, a Bild hozta nyilvánosságra.  Az eritreai származású férfi, aki a vonat elé lökte az anyát és kisfiát, menedékjoggal Svájcban élő háromgyermekes családapa. Tettének indítéka továbbra sem ismert – közölték kedden Berlinben a szövetségi belügyminisztérium tájékoztatóján.

Az 1979-ben született férfi 2008-ban szerzett menedékjogot Svájcban, házasságban, rendezett körülmények között élt, volt állandó munkája, és korábban „a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként” tartották számon – emelte ki Horst Seehofer belügyminiszter.

A gyanúsított pszichés gondok miatt kezelés alatt állt

Azonban a férfi az utóbbi időszakban több bűncselekményt elkövetett, és a napokban elmenekült Svájcból, mert körözték. Késsel fenyegette meg, fojtogatta és bezárta egy szomszédját – tette hozzá Dieter Romann, a szövetségi rendőrség vezetője. Német hírportálok beszámolói szerint a svájci hatóságok ismertették, hogy a gyanúsított az év eleje óta betegállományban volt pszichés gondok miatt és kezelés alatt állt. Az ortodox keresztény felekezethez tartozó férfinek nem volt komolyabb rendőrségi ügye, egészen múlt hét csütörtökig, amikor rátámadt szomszédjára, majd elmenekült az országból. Az otthonában tartott házkutatáson nem találtak bármiféle radikalizálódásra vagy ideológiai indítékra utaló jeleket.

Horst Seehofer felhívta a figyelmet, hogy tárgyilagosan kellene megközelíteni az esetet, a külföldiek körében mutatkozó bűnözést pedig sem ártalmatlan színben feltüntetni, sem „instrumentalizálni”, eszközként felhasználni nem szabad, mert ez a társadalom megosztottságához vezet, a megosztottság pedig „az erőszak előszobája”. Hozzátette, hogy a politikai közép útját kell járni, egyforma keménységgel és zéró toleranciával kell fellépni a szélsőjobboldali terrorizmus ellen és a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben.

A lakosság biztonságérzete romlott

Kiemelte, hogy Németországban jelentősen csökkent a bűnözés, de a lakosság biztonságérzete romlott. Ehhez az utóbbi hetek nagy feltűnést keltő súlyos bűncselekményei, köztük a frankfurti főpályaudvaron elkövetett hidegvérű gyilkosság.

A miniszter a biztonsági szervek vezetőivel folytatott megbeszélése után tartott tájékoztatón elmondta, hogy javítani kell a pályaudvarok biztonságán, a többi között nagyobb rendőri jelenlétre és több biztonsági kamerára van szükség. A teendőkről rövidesen megkezdik az egyeztetéseket a Deutsche Bahn (DB) vasúttársasággal, a szövetségi közlekedési minisztérium bevonásával.

Horst Seehofer rámutatott, hogy Németországban mintegy 5600 pályaudvar és vasútállomás működik. A feladat így igen összetett – mondta. Költséges is, de a pénz nem lehet akadály, amikor az állampolgárok biztonságáról van szó – emelte ki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Kérdésre válaszolva elmondta: a jelentős beruházási költségek ellenére azt is mérlegelik majd, hogy a Nagy-Britanniából ismert mintára a peront a vágányoktól elzáró, automatikus tolóajtókkal felszerelt falakat telepítenek a pályaudvarokon.

Az anya próbálta gyermekét megmenteni

A sínekre lökött édesanya – súlyos sérülései ellenére – még ki tudott mászni, a kisfiát azonban már nem tudta kimenteni. A brutális gyilkosság sokkalta a helyieket, sokan virágokat és mécseseket helyeztek el a pályaudvarnál.

A rendőrök a főpályaudvar közelében vették őrizetbe a feltételezett támadót, aki a hatóságok szerint

egy másik nőt is megpróbált a szerelvény elé lökni.

A gyanúsított egy eritreai férfi, aki Svájcban kapott menekültstátuszt. Úgy tudni nem ismerte az áldozatait, vagyis egyelőre nem egyértelmű, mi lehetett az indíték.

Horst Seehofer német belügyminiszter az eset miatt megszakította szabadságát és válságtanácskozást hívott össze a német pályaudvarok biztonsági helyzetének javítására. Idén ugyanis már több hasonló eset történt Németországban.

Korábban is történtek hasonló esetek Németországban

Alig másfél hete, Duisburg közelében egy támadó egy 34 éves nőt lökött a sínekre, aki belehalt sérüléseibe. A rendőrök akkor egy 28 éves, koszovói szerb származású német férfit vettek őrizetbe, a nyomozók azt feltételezik, hogy minden különösebb indok nélkül akart meggyilkolni valakit.

Márciusban, Berlinben egy 34 éves férfinak eltört a nyakcsigolyája, amikor egy ismeretlen támadó belökte őt a sínek közé. Mielőtt a tettes elmenekült volna, még visszahúzta áldozatát, ezért nem ütötte el a szerelvény.

Január végén Nürnbergben három fiatalt löktek a vonat elé, ketten közülük meghaltak. Az ügyben két 17 éves Németországban született, görög, illetve török származású fiú ellen emeltek vádat. A támadók állítólag összetűzésbe keveredtek áldozataikkal, mielőtt a sínre lökték volna őket.

Az egyik német rendőrszakszervezet alelnöke, Jörg Radek a frankfurti eset kapcsán hangsúlyozta, hogy

nincs egyszerű megoldás az ilyen támadások kiküszöbölésére.

A mostani tragédiának arra kell ösztönöznie minket, hogy körültekintők legyünk. Aki egyszerű megoldásokkal áll elő, annak végig kell gondolni, hogy a múltban ezeket miért nem alkalmazták. Nehéz biztosítani több mint 5600 vasútállomást évente kétmilliós utasforgalommal. Már most is a megelőzésen dolgozunk, de először meg kell találnunk, hogy mi volt az indíték – jelentette ki Jörg Radek.

Németországon kívül sem példa nélküliek az olyan esetek, ahol a gyilkos úgy lökte egy szerelvény elé áldozatát, hogy nem ismerte őt.

Bécsben például májusban egy 35 éves férfinek több csontja eltört, amikor a metró elé lökték. A hatóságok egy 20 éves iraki férfit vettek őrizetbe, aki saját bevallása szerint pszichiátriai kezelés alatt áll.

Egyelőre nincsenek részletes információk

Az M1 berlini tudósítója elmondta, az eritreai férfi kihallgatása délben még tartott, eddig az időpontig nem lehetett semmit tudni arról, hogy mit keresett Frankfurtban, illetve azt sem, hogy mi lehetett tettének az indítéka.

A frankfurti ügyészség sajtótájékoztatón annyi közölt, hogy nem állt alkohol vagy drog befolyása alatt a férfi a történtekkor az első tesztek szerint, illetve, kiderült, hogy a gyanúsított Svájcban, Zürich környékén él, és három gyermek édesapja.

A Bild című német lap információi szerint megvan az esélye annak, hogy bosszúból követte el a támadást, ugyanis egy héttel ezelőtt szintén Hessen tartományban egy szélsőjobboldali férfi az autójából többször rálőtt idegengyűlöletből egy eritreai menekültre, akit megoperáltak.

Valamennyi német politikai párt részvétét fejezte ki az esettel kapcsolatban. Alice Weidel, az AfD politikusa szerint a befogadás kultúrája a felelős a történtekért.

A közösségi oldalakon megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy miért történhetett meg ez a tragédia: volt, aki azt írta, hogy az afrikai bevándorló nem elégedett az európai életkörülményekkel, nem ezt ígérték neki.

Mások a német politikusokat vádolják a németországi biztonsági helyzet drasztikus megváltozásával.

m1

Hasonló hírek

Őrizetbe vették Kijevben Szaakasvili volt odesszai kormányzót

Géza

Ilyen nincs! Harc közben pokémont kerestek az ukrán katonák – VIDEÓ

Mazsi

24 év után derült fény: ő felel Senna haláláért?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------