Hirmagazin.eu
Főoldal » Vészhelyzetet kell hirdetni, erre szólították fel a magyar kormányt
Belföldi hírek

Vészhelyzetet kell hirdetni, erre szólították fel a magyar kormányt

Az éghajlatváltozási vészhelyzet kihirdetésére szólítja fel a kormányt az LMP abban a politikai nyilatkozatban, amelyet a párt hétvégi kongresszusán fogadtak el.

A szervezet a nyilatkozatot vasárnapi jutatta el az MTI-hez. Ebben  azt írják:

Napjainkra bizonyossá vált, hogy az éghajlat sajátos megváltozásának vagyunk tanúi és elszenvedői, és e a változások már egy emberöltőn belül is drámaiak lehetnek. Az emberi tevékenységek által kibocsátott üvegházhatású gázok és egyéb, a társadalmi-gazdasági berendezkedésből eredő hatások meghatározó szerepet játszanak a globális klímaváltozás egyre gyorsuló folyamatában. Az elmúlt évtizedekben az is egyértelművé vált, hogy a globális felmelegedés egy olyan összetett folyamat, amelyet csak átfogóan, a világ országai együttműködésével, azok fenntartható fejlődési pályára állításával, illetve az ezt elősegítő haladéktalan és átfogó intézkedésekkel lehet kezelni.

Aggodalommal tölt el bennünket, hogy a világ vezetőinek jelentős része a probléma megoldása helyett továbbra is a rövidtávú gazdasági érdekeknek rendeli alá politikai döntéseit. A sokszor progresszív és példamutató Európai Unió kormányai és döntéshozói között is egyre világosabban látszik a vonal: az egyik oldalon a klímaváltozást súlyának megfelelően, prioritásként kezelő kormányok vannak, míg a másik oldalon a probléma megoldásának elodázásában érdekelt felek

– írták.

Az LMP súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a magyar kormány, akárcsak a német, cseh és lengyel kormányok az utóbbi, a klímaváltozás iránt nem elkötelezett tábort erősítik.

Visszafordíthatalanná válik

A május 26-i Európai Parlamenti választások tétje, hogy képesek leszünk-e meghozni és betartatni azokat a döntéseket, amelyekkel a klímaváltozás megállítható, illetve a már nem kivédhető hatásokat tompítani tudjuk. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének számításai alapján 2030-ig van idő megfordítani a jelenlegi trendeket, ezt követően a globális klímaváltozás hatásai visszafordíthatatlanokká válnak – olvasható a nyilatkozatban.

Az LMP ennek megfelelően egy olyan Európai Unió iránti elköteleződését fejezi ki, amely azonnal nekilát az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének, és legkésőbb 2050-re – de lehetőség szerint még korábban – megteremti a karbonsemleges európai gazdaságot. A nettó nulla szén-dioxid kibocsátás elérése az egyik legfőbb teendő – húzták alá.

Kívánatosnak tartják azt is, hogy az EU költségvetésének tervezésekor a klímaszempontok megjelenjenek: egyrészt önmagában a megelőzésre és a klímaváltozás megfékezésére legyen elkülönített keret, másrészt pedig a költségvetés egyetlen eurócentjét se lehessen olyan beruházásokra költeni, amelyek rombolják a környezetet és felgyorsítják a klímaváltozáshoz vezető okokat.

Meggyőződésünk, hogy az utolsó olyan választás előtt állunk, amelyben még a saját kezünkben van a sorsunk. Ha a következő, 2019-2024 közötti ciklusban nem hozunk meg minden szükséges döntést és lépést, úgy saját és gyermekeink, unokáink számára egy veszélyes, kiszámíthatatlan, élhetetlen jövőt teremtünk. Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz

– olvasható az LMP politikai nyilatkozatában.

Forrás: Blikk.hu

Hasonló hírek

Nem lett érvényes a Normafa-népszavazás – nekikezdenek az átalakításnak

info

Gyurcsány: Az önkormányzat az ellenzéki politizálás új színtere

Géza

Kovács Zoltán: ez volt az éjszaka legfontosabb pillanata

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------