Image default
Belföldi hírek

Vészhelyzetet kell hirdetni, erre szólították fel a magyar kormányt

Az éghajlatváltozási vészhelyzet kihirdetésére szólítja fel a kormányt az LMP abban a politikai nyilatkozatban, amelyet a párt hétvégi kongresszusán fogadtak el.

A szervezet a nyilatkozatot vasárnapi jutatta el az MTI-hez. Ebben  azt írják:

Napjainkra bizonyossá vált, hogy az éghajlat sajátos megváltozásának vagyunk tanúi és elszenvedői, és e a változások már egy emberöltőn belül is drámaiak lehetnek. Az emberi tevékenységek által kibocsátott üvegházhatású gázok és egyéb, a társadalmi-gazdasági berendezkedésből eredő hatások meghatározó szerepet játszanak a globális klímaváltozás egyre gyorsuló folyamatában. Az elmúlt évtizedekben az is egyértelművé vált, hogy a globális felmelegedés egy olyan összetett folyamat, amelyet csak átfogóan, a világ országai együttműködésével, azok fenntartható fejlődési pályára állításával, illetve az ezt elősegítő haladéktalan és átfogó intézkedésekkel lehet kezelni.

Aggodalommal tölt el bennünket, hogy a világ vezetőinek jelentős része a probléma megoldása helyett továbbra is a rövidtávú gazdasági érdekeknek rendeli alá politikai döntéseit. A sokszor progresszív és példamutató Európai Unió kormányai és döntéshozói között is egyre világosabban látszik a vonal: az egyik oldalon a klímaváltozást súlyának megfelelően, prioritásként kezelő kormányok vannak, míg a másik oldalon a probléma megoldásának elodázásában érdekelt felek

– írták.

Az LMP súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a magyar kormány, akárcsak a német, cseh és lengyel kormányok az utóbbi, a klímaváltozás iránt nem elkötelezett tábort erősítik.

Visszafordíthatalanná válik

A május 26-i Európai Parlamenti választások tétje, hogy képesek leszünk-e meghozni és betartatni azokat a döntéseket, amelyekkel a klímaváltozás megállítható, illetve a már nem kivédhető hatásokat tompítani tudjuk. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének számításai alapján 2030-ig van idő megfordítani a jelenlegi trendeket, ezt követően a globális klímaváltozás hatásai visszafordíthatatlanokká válnak – olvasható a nyilatkozatban.

Az LMP ennek megfelelően egy olyan Európai Unió iránti elköteleződését fejezi ki, amely azonnal nekilát az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének, és legkésőbb 2050-re – de lehetőség szerint még korábban – megteremti a karbonsemleges európai gazdaságot. A nettó nulla szén-dioxid kibocsátás elérése az egyik legfőbb teendő – húzták alá.

Kívánatosnak tartják azt is, hogy az EU költségvetésének tervezésekor a klímaszempontok megjelenjenek: egyrészt önmagában a megelőzésre és a klímaváltozás megfékezésére legyen elkülönített keret, másrészt pedig a költségvetés egyetlen eurócentjét se lehessen olyan beruházásokra költeni, amelyek rombolják a környezetet és felgyorsítják a klímaváltozáshoz vezető okokat.

Meggyőződésünk, hogy az utolsó olyan választás előtt állunk, amelyben még a saját kezünkben van a sorsunk. Ha a következő, 2019-2024 közötti ciklusban nem hozunk meg minden szükséges döntést és lépést, úgy saját és gyermekeink, unokáink számára egy veszélyes, kiszámíthatatlan, élhetetlen jövőt teremtünk. Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz

– olvasható az LMP politikai nyilatkozatában.

Forrás: Blikk.hu

Hasonló hírek

Tejmérgezési botrány: még egy dobozt sem vizsgáltak meg

Mazsi

„Allah akbar” kiáltással fogadták Vona Gábort egy marosvásárhelyi utcai fórumon

Géza

Orbán Viktor beszéde nyitja a parlamenti őszt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------