Hirmagazin.eu
Ökokatasztrófa

Vészhelyzetben az emberiség, és ez már nem az unokáink vagy a jegesmedvék gondja.. – videó

Ha nem jön nagyon gyorsan óriási csökkenés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, olyan határértékeket fogunk már pár évtizeden belül is átlépni, ahonnét nem lesz visszaút

– állítja az ENSZ legfrissebb átfogó jelentése az éghajlatváltozásról. Ez jelenleg az emberiség legjobb tudása a témáról, összegezték a tudomány eddigi eredményeit.

Az egész világ tudományos élvonala számára ténykérdés, hogy a klímaváltozást az ember okozza, és az üvegházhatású gázok gyors és drasztikus visszaszorítása mellett is húsz-harminc év múlva állhat le a globális felmelegedés, áll az IPCC legújabb átfogó tanulmányában.

Az egész világ tudományos eredményeit összegzik
Az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) az ENSZ 1988 óta létező, országokon felül álló tudományos szervezete. Nem csinálnak saját kutatásokat, csak összegzik a meglévő tudományos eredményeket. Utoljára 2013-ban hoztak ki hasonló átfogó jelentést, ami túlzás nélkül megváltoztatta az egész világon a klímaváltozás súlyosságáról alkotott képet. Nagyjából kétszáz ENSZ-tagország tudósai egyeztettek hozzá, ennél alaposabb, átfogó tudományos anyaggal semmilyen más szereplő nem jelentkezett a témában. Három részből fog állni a teljes riport, az első részt mutatták be augusztus 9-én. Ebben a tényeket, a tudományos alapokat foglalták össze négyezer oldalon. A másodikban a várható hatásokkal foglalkoznak majd, a harmadikban a lehetséges ellenlépéseket, beavatkozási lehetőségeket veszik sorra, így lesz teljes a jelentés.

A mostani dokumentum az ősszel megtartott glasgow-i klíma-csúcstalálkozóhoz adja meg a tudományos hátteret. A rendezvény célja, hogy politikai döntések kövessék a tudományos vészjelzéseket. Itt a résztvevő országok küldöttei várhatóan a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése érdekében vállalnak majd erőteljesebb lépéseket.

Arról egyébként már nincs vita, hogy a klímaváltozást az ember okozza, tudományos konszenzus van a kérdésben, ezt tényként mutatták be a jelentésben is. Sőt, emberi tevékenység nélkül fokozatosan kissé hűlne is a földi klíma.

Jakutföldön oltják az égő tajgát 2021. augusztus 8-án
Jakutföldön oltják az égő tajgát 2021. augusztus 8-án

„Ez a riport a valós helyzet felmérése” – mondta el Valérie Masson-Delmotte, a jelentés első részét felügyelő munkacsoport tárelnöke. „Mostanra sokkal tisztább képünk van a múltbeli, a mostani és a jövőbeli éghajlatról, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük, merre tartunk, mit tehetünk és hogyan készülhetünk fel” – fogalmazott a francia CEA kutatási igazgatója.

Az ember okozta beavatkozás a bolygó minden egyes területét érinti, és olyan változásokat hoztak, amelyekre több ezer vagy akár több százezer éve nem volt példa. Például legalább kétezer éve nem volt ilyen forró a klíma a Földön, mint mostanában, és kétmillió éve nem voltak ennyire savasak az óceánok.

A Hortobágy folyóból merik ki a döglött halakat 2020. július 4-én. A nagy hőség és a kevés vízhozam miatt kialakult oxigénhiányos állapot folytán naponta több láda elpusztult halat kellett kiszedni
A Hortobágy folyóból merik ki a döglött halakat 2020. július 4-én. A nagy hőség és a kevés vízhozam miatt kialakult oxigénhiányos állapot folytán naponta több láda elpusztult halat kellett kiszedni

Az összegző jelentés szerint egyes folyamatokat már nem tudunk megállítani, másokat igen, némelyeket pedig még le tud lassítani az emberiség.

Ebben az évszázadban például már biztosan folyamatosan emelkedni fog az óceánok szintje. A legkedvezőbb forgatókönyv szerint 2100-ra 28–55 centiméterrel, magas károsanyag-kibocsátás mellett viszont 2100-ra két méterrel, 2150-re pedig már öt méterrel.

Pusztító tűzvészek, árvizek és homokvihar - ítéletidő világszerte

Videó:

https://www.szabadeuropa.hu/a/ipcc-riport-klimavaltozas-urge-vorsatz/31379217.html

A jelentés megállapítja azt is, hogy az elmúlt kétezer év alatt még soha nem emelkedett annyit a klíma átlaghőmérséklete, mint 1970 óta. Ezek azonban átlagok, a sarkvidék sokkal gyorsabban melegszik, ahogy a szárazföldi területek is, mint például a tengeriek.

Az olvadó grönlandi Nuuk-fjord a Copernicus Sentinel-2 műhold felvételén, 2021. július 29-én
Az olvadó grönlandi Nuuk-fjord a Copernicus Sentinel-2 műhold felvételén, 2021. július 29-én

Ha az emberiség eléri a billenőpontnak tekintett 1,5 °C-os átlagos hőmérséklet-emelkedést, akkor az önmagában az is lényegesen több hőhullámmal, szárazságokkal és szélsőséges csapadékjelenségekkel fog járni.

 szabadeuropa

Hasonló hírek

Döbbenetes mennyiségű műanyagszemetet gyűjtöttek össze a világ egyik legeldugottabb szigetén – szomorú videók

Géza

Adat-világjárvány, avagy hogyan pusztítják a környezetet a szelfik – ezt kell tudni a digitális környezetszennyezésről..

Géza

Eddig tartott: jövő hétre elfogynak a Föld erőforrásai

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------