Hirmagazin.eu
Főoldal » Veszélyt jelenthet a saját országára? Nyomozást indított az FBI Donald Trump ellen
Külföld

Veszélyt jelenthet a saját országára? Nyomozást indított az FBI Donald Trump ellen

Nyomozást folytatott az FBI az Egyesült Államok elnöke ellen. Miután Donald Trump eltávolította James B. Comey-t, az FBI elnökét pozíciójából, a nyomozók aggódni kezdtek amiatt, hogy talán Trump orosz érdekeket képvisel.

Volt nyomozókra hivatkozva számolt be a New York Times a kockázatos akcióról. Az FBI-nak meg kellett vizsgálnia, hogy vajon az Egyesült Államok elnöke veszélyt jelent-e saját országára, illetve azt próbálták kideríteni, hogy Trump direkt az oroszoknak dolgozik-e, vagy csak véletlenül került Moszkva befolyása alá.

A Trump ellen folyó nyomozásnak bűnügyi vonzata is volt. Felmerült ugyanis a kérdés, hogy Comey eltávolításával valójában az igazságszolgáltatás zökkenőmentes működésének akadályozása volt-e a cél.

Az FBI munkatársainak a 2016-os választási kampány alatt lettek gyanúsak Trump orosz kapcsolatai, de nem kezdtek azonnal nyomozásba. Nem tudták, hogyan kezeljenek egy ennyire érzékeny ügyet. 2017-ben az FBI megkísérelte feltérképezni, mekkora befolyásuk volt az oroszoknak az amerikai választás felett; ekkor Trump “boszorkányüldözésnek” nevezte az orosz kémelhárítást, majd kirúgta Comey-t, ami miatt a nyomozókban újra felébredt a gyanú. Ha ugyanis Trump azért távolította el az FBI fejét, hogy gátat szabjon az orosz kémelhárításnak, az nemzetbiztonsági kockázatot és államellenes bűncselekményt jelent.

– A tény, hogy másfél éve dolgoznak az ügyön a legprofibb titkosszolgák, és még nem találtak semmit, magáért beszél – mondta Rudolph W. Giuliani, Trump egyik ügyvédje.

Veszélyt jelenthet a saját országára Nyomozást indított az FBI Donald Trump ellen 1
James B. Comey-t, az FBI korábbi vezetőjét 2017. május 9-én távolították el hivatalából /Fotó: Northfoto

Ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke ellen nyomozást indítsanak, komoly gyanúra volt szükség. Ezt a Comey kirúgása körüli események szolgáltatták: 2017 elején az FBI azt derítette fel, hogy milyen befolyással bírtak az oroszok az elnökválasztás fölött. Az ügyet rendkívül diszkréten kezelték, nem volt szabad szivárogtatni a médiának, hiszen, ha nyilvánosságra kerül a dolog, az aláássa a nyomozást. Trump viszont levélben bocsátotta el Comey-t, amiben megköszönte neki, hogy nem kötötte személyét az oroszokhoz. Trump egyik tanácsadója próbálta ugyan meggyőzni az elnököt, hogy hagyja ki az oroszokat a levélből, az, hogy az FBI nem tudta kezelni Clinton levelezésének botrányát, épp elég ok arra, hogy kirúgja Comey-t; de Trump akkor is benne hagyta az oroszokat a levélben, így a nyomozás nyilvánosságra került.

Később az elnök kifejezetten az oroszok elleni nyomozással indokolta Comey elbocsátását.

– Már régóta ki akarom rúgni Comey-t, de tudom, hogy nincs megfelelő időpont arra, hogy megtegyem. Azt mondtam magamnak, tudják, ez az Oroszország dolog, ezzel a mondvacsinált Trump – Oroszország sztorival, csak egy kifogás a Demokraták részéről. Kifogás arra, miért vesztettek el egy választást, amit meg kellett volna nyerniük.

Nem sokkal azután, hogy Trump tényleg elbocsátotta Comey-t, orosz hivatalnokokkal találkozott az Ovális Irodában. A találkozót ezzel összegezte:

– Nemrég kirúgtam az FBI fejét. Ő egy igazi őrült volt. Hatalmas nyomást helyezett rám Oroszország miatt. Most már nincs rajtam nyomás.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Northfoto

 

Hasonló hírek

Visszafordult a bevándorlók nagy része

Edit

Bányaszerencsétlenség Boszniában

info

Lövöldözés Zürichben – három sérült

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: sajtoir[email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------