Image default
Külföld

Veszélyt jelenthet a saját országára? Nyomozást indított az FBI Donald Trump ellen

Nyomozást folytatott az FBI az Egyesült Államok elnöke ellen. Miután Donald Trump eltávolította James B. Comey-t, az FBI elnökét pozíciójából, a nyomozók aggódni kezdtek amiatt, hogy talán Trump orosz érdekeket képvisel.

Volt nyomozókra hivatkozva számolt be a New York Times a kockázatos akcióról. Az FBI-nak meg kellett vizsgálnia, hogy vajon az Egyesült Államok elnöke veszélyt jelent-e saját országára, illetve azt próbálták kideríteni, hogy Trump direkt az oroszoknak dolgozik-e, vagy csak véletlenül került Moszkva befolyása alá.

A Trump ellen folyó nyomozásnak bűnügyi vonzata is volt. Felmerült ugyanis a kérdés, hogy Comey eltávolításával valójában az igazságszolgáltatás zökkenőmentes működésének akadályozása volt-e a cél.

Az FBI munkatársainak a 2016-os választási kampány alatt lettek gyanúsak Trump orosz kapcsolatai, de nem kezdtek azonnal nyomozásba. Nem tudták, hogyan kezeljenek egy ennyire érzékeny ügyet. 2017-ben az FBI megkísérelte feltérképezni, mekkora befolyásuk volt az oroszoknak az amerikai választás felett; ekkor Trump “boszorkányüldözésnek” nevezte az orosz kémelhárítást, majd kirúgta Comey-t, ami miatt a nyomozókban újra felébredt a gyanú. Ha ugyanis Trump azért távolította el az FBI fejét, hogy gátat szabjon az orosz kémelhárításnak, az nemzetbiztonsági kockázatot és államellenes bűncselekményt jelent.

– A tény, hogy másfél éve dolgoznak az ügyön a legprofibb titkosszolgák, és még nem találtak semmit, magáért beszél – mondta Rudolph W. Giuliani, Trump egyik ügyvédje.

Veszélyt jelenthet a saját országára Nyomozást indított az FBI Donald Trump ellen 1
James B. Comey-t, az FBI korábbi vezetőjét 2017. május 9-én távolították el hivatalából /Fotó: Northfoto

Ahhoz, hogy az Egyesült Államok elnöke ellen nyomozást indítsanak, komoly gyanúra volt szükség. Ezt a Comey kirúgása körüli események szolgáltatták: 2017 elején az FBI azt derítette fel, hogy milyen befolyással bírtak az oroszok az elnökválasztás fölött. Az ügyet rendkívül diszkréten kezelték, nem volt szabad szivárogtatni a médiának, hiszen, ha nyilvánosságra kerül a dolog, az aláássa a nyomozást. Trump viszont levélben bocsátotta el Comey-t, amiben megköszönte neki, hogy nem kötötte személyét az oroszokhoz. Trump egyik tanácsadója próbálta ugyan meggyőzni az elnököt, hogy hagyja ki az oroszokat a levélből, az, hogy az FBI nem tudta kezelni Clinton levelezésének botrányát, épp elég ok arra, hogy kirúgja Comey-t; de Trump akkor is benne hagyta az oroszokat a levélben, így a nyomozás nyilvánosságra került.

Később az elnök kifejezetten az oroszok elleni nyomozással indokolta Comey elbocsátását.

– Már régóta ki akarom rúgni Comey-t, de tudom, hogy nincs megfelelő időpont arra, hogy megtegyem. Azt mondtam magamnak, tudják, ez az Oroszország dolog, ezzel a mondvacsinált Trump – Oroszország sztorival, csak egy kifogás a Demokraták részéről. Kifogás arra, miért vesztettek el egy választást, amit meg kellett volna nyerniük.

Nem sokkal azután, hogy Trump tényleg elbocsátotta Comey-t, orosz hivatalnokokkal találkozott az Ovális Irodában. A találkozót ezzel összegezte:

– Nemrég kirúgtam az FBI fejét. Ő egy igazi őrült volt. Hatalmas nyomást helyezett rám Oroszország miatt. Most már nincs rajtam nyomás.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Northfoto

 

Hasonló hírek

Nem templomok, múzeumok – ismét a menekültek befogadására hív a pápa

Edit

Tragikus hír: autóbalesetben meghalt egy teljes zenekar

Géza

Válogatás nélkül ütlegelték egy romatelep lakosait szlovák rendőrök

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------