Hirmagazin.eu
Főoldal » Veszélyesen sok a fiatal szerencsejátékos
Belföldi hírek

Veszélyesen sok a fiatal szerencsejátékos

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Egy friss kutatás szerint a 15-18 éves korosztály 40 százaléka rendszeresen játszik szerencsejátékot annak ellenére, hogy a törvény szerint nem is vehetnének részt ezekben a játékokban. Ám a fiatalok különféle trükkökkel kijátsszák a szüleiket, a felnőtteket. A Szerencsjáték Zrt. játékoskártyák bevezetését fontolgatja a védelemhez.

Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője és kommunikációs igazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: 2009-ben, 2012-ben és 2015-ben mérték fel eddig a piacot. Kiderült, a felnőttek körében kevesebb a függők aránya, 200 ezerről 120 ezerre csökkent a számuk – mondta el Tulik Ágnes, aki szerint ez azért lehetséges, mert betiltották a pénznyerő automatákat. A szakértők azt mondják – tette hozzá – , hogy a függőségi csoport más függőségi szenvedélyterületre csoportosult át. A kutatás szerint a 15-18 éves korosztály 40 százaléka rendszerese játszik szerencsejátékot, ez nagyon magas számarány – emelte ki a szóvivő.

hirmagazin_2015-09-27_100650
(MTI-fotó: Máthé Zoltán)

Nem véletlenül állami monopólium a szerencsejáték-szervezés, és a játékosok védelme is állami feladat mindenhol a világban – szögezte le Tulik Ágnes, kiemelve azt is, hogy az önkorlátozást sajnos ki tudja cselezni a 18 év alatti fiatal. Ezt az északi országokban nem tudja megtenni, mert központi adatbázissal ellenőrzik a játékosokat – mutatott rá a szóvivő. Hozzátette: már itthon is fontolgatják a játékoskártyák bevezetését.
Van segítség, ha baj van

Tulik Ágnes azt mondta, hogy aki eljut odáig, hogy felhívja a segélyvonalat, abban már tudatosult, hogy beteg. A maradjonjatek.hu oldal például kifejezetten ezt segíti, illetve a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen létrehozott prevenciós program is azt a célt tűzte ki maga elé, hogy iskolában próbálják meg felhívni a figyelmet a függőség jeleire.

“Ha az a családi minta, hogy a szülő lottózóba jár és örömöt okoz neki, miért tenne másképp a gyerek?” – tette fel a kérdést Tulik Ágnes, kiemelve, hogy az északi országokban elsősorban  örömforrásként tekintenek a szerencsejátékra, nálunk azonban a megélhetésre összpontosít a játék; a játékosok arra várnak, hogy nagy pénzt nyerjenek.

Dúró Zsuzsa gyermekpszichológus a műsorban elmondta, az ún. Z generáció (a mai középiskolások) a legveszélyeztetettebb ebből a szempontból, hiszen tagjai virtuális térben élnek, és minden kommunikációt ebben az „élettérben” képzelnek el. A szakember azt mondta, zárt világban, légüres térben vannak és egyre inkább beszűkülnek. Ez a generáció rendkívül impulzív, tagjainak gondolkodása felgyorsult és nagy információtömeggel találkoznak, az iskola ráadásul nekik unalmas, és nincsenek korosztályos problémáik a technikai vívmányokban, ezért sokszor a szülő kér tőlük tanácsot egyes eszközökkel kapcsolatban, de ez visszaélésre adhat alkalmat. Ez addikció, mint a munkamánia – tette hozzá a szakember.

Nagy szerepe van a családnak a függés megelőzésében, és annak is, hogy miben szocializálódik a gyermek – emelte ki Dúró Zsuzsa, aki szerint a játékfüggők érzelmi szálakkal kötődnek függőségükhöz, ha pedig “beindul a mókuskerék”, nehéz belőle kijönni. A fiatalok azért veszélyeztetettek, mert erre szocializálódnak, képlékenyek, rugalmasak és hajlíthatóak. Dúró Zsuzsa szerint ezért fontos lenne, hogy a pedagógusok már az általános iskolában tudatosságot oktassanak.

Boncz István, a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikájának docense a műsorban azt mondta: a fiatalkorúak körében a fiúk ötször nagyobb számban vesznek részt a szerencsejátékban. Jellemző a korosztályra, hogy nincs betegségbelátás. A függőség komplex terápiás igyekezetet feltételez, kezelése lehet gyógyszeres vagy pszichoterápiás, illetve ezek kombinálása, és részt kell vennie benne a családnak is.

„Ha nyer, azért folytatja, mert azt hiszi, a nyerő széria folytatódik, ha nem nyer, akkor meg azért, mert vissza akarja szerezni a pénzt” – fogalmazta meg a szakember. Kiegészítette azzal, hogy ha jelentősen beleszól a szenvedély az illető családi, munkahelyi, családi vagy személyi életébe, funkcióiba, akkor már kóros esetről beszélünk. Boncz István felhívta rá a figyelmet, hogy az amerikai pszichiátriai társaság összeállított egy 10 pontból álló listát, és amennyiben abból 5 vagy több pont ráillik a páciensre, akkor kezelésre szorul.

 

Hasonló hírek

Bécs felé gyalogolnak a migránsok

Edit

Magyarország oktatási és gazdasági megállapodásokat kötött Thaifölddel

Géza

Mi van itt? Újabb kényszerleszállás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------