Image default
Gazdaság

Veszélyes láncreakció indulhat – Újra 300 forint alatti benzinár jön Magyarországon?

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok elmérgesedése olyan láncreakciót indíthat el, ami miatt az olajár a mostani szint felére zuhanhat, állítja a világ egyik vezető befektetési bankja, a Bank of America Merrill Lynch.

Ezen a héten szombaton találkozik az amerikai és a kínai elnök, és amennyiben nem Donald Trump szájíze szerint alakulnak az események, akkor újabb 300 milliárd dollárnyi kínai árura vethet ki büntetővámokat az Egyesült Államok.

Erre válaszul Kína elkezdheti leértékelni a jüant, ami drágábbá teheti a jüanban kifejezett olajat a világ legnagyobb olajimportőr országában, Kínában, ez pedig a visszavetheti az olaj iránti keresletet Kínában.

Az amerikai-kínai kapcsolat további romlása oda is vezethet, hogy Kína figyelmen kívül hagyja az Iránnal szembeni amerikai szankciókat, és olajat importál Iránból,

ezzel a kereskedelmi háború és az Iráni téma összekapcsolódik, ezek miatt nagyot eshet az olaj ára. Egy olyan veszélyes elegy jöhet létre, amiben az olajkereslet összeesik, a kínálat pedig évi 2 millió hordós Iráni kínálattal bővül, emiatt akár 30 dollárra is eshet az olaj ára a mostani, közel 60 dolláros szintről.

Persze ennek a forgatókönyvnek kicsi a valószínűsége, de nem is lehet kizárni. A BofAML alapforgatókönyve az, hogy az idei második félévben az olajár mérsékelten csökken, a Brent átlagára 63, a WTI-é 56 dollár lehet hordónként.

Veszélyes láncreakció indulhat - Újra 300 forint alatti benzinár jön Magyarországon?

 

Veszélyes láncreakció indulhat - Újra 300 forint alatti benzinár jön Magyarországon?

Az olajár lefeleződése minden mást, például a devizaárfolyamokat is változatlannak feltételezve azt jelentené, hogy a hazai üzemanyagárak is jelentősen csökkennének. Jelenleg a 95-ös benzin literenkénti átlagára 381, a gázolajé 393 forint.

Címlapkép: Hirmagazin.eu

portfolio

Hasonló hírek

Négyszáz feljelentés érkezett a Kun-Mediátor kapcsán

info

Pörögnek a benzinkutak fogyasztásmérői

Géza

“Nem fogunk sámándobokkal gyógyítani!”

info