Image default
Gazdaság

Veszélyes láncreakció indulhat – Újra 300 forint alatti benzinár jön Magyarországon?

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok elmérgesedése olyan láncreakciót indíthat el, ami miatt az olajár a mostani szint felére zuhanhat, állítja a világ egyik vezető befektetési bankja, a Bank of America Merrill Lynch.

Ezen a héten szombaton találkozik az amerikai és a kínai elnök, és amennyiben nem Donald Trump szájíze szerint alakulnak az események, akkor újabb 300 milliárd dollárnyi kínai árura vethet ki büntetővámokat az Egyesült Államok.

Erre válaszul Kína elkezdheti leértékelni a jüant, ami drágábbá teheti a jüanban kifejezett olajat a világ legnagyobb olajimportőr országában, Kínában, ez pedig a visszavetheti az olaj iránti keresletet Kínában.

Az amerikai-kínai kapcsolat további romlása oda is vezethet, hogy Kína figyelmen kívül hagyja az Iránnal szembeni amerikai szankciókat, és olajat importál Iránból,

ezzel a kereskedelmi háború és az Iráni téma összekapcsolódik, ezek miatt nagyot eshet az olaj ára. Egy olyan veszélyes elegy jöhet létre, amiben az olajkereslet összeesik, a kínálat pedig évi 2 millió hordós Iráni kínálattal bővül, emiatt akár 30 dollárra is eshet az olaj ára a mostani, közel 60 dolláros szintről.

Persze ennek a forgatókönyvnek kicsi a valószínűsége, de nem is lehet kizárni. A BofAML alapforgatókönyve az, hogy az idei második félévben az olajár mérsékelten csökken, a Brent átlagára 63, a WTI-é 56 dollár lehet hordónként.

Veszélyes láncreakció indulhat - Újra 300 forint alatti benzinár jön Magyarországon?

 

Veszélyes láncreakció indulhat - Újra 300 forint alatti benzinár jön Magyarországon?

Az olajár lefeleződése minden mást, például a devizaárfolyamokat is változatlannak feltételezve azt jelentené, hogy a hazai üzemanyagárak is jelentősen csökkennének. Jelenleg a 95-ös benzin literenkénti átlagára 381, a gázolajé 393 forint.

Címlapkép: Hirmagazin.eu

portfolio

Hasonló hírek

Az igazságosság jegyében tovább szűkül a vasárnapi munkavégzés tilalmához fűződő kivételek köre

info

Felélték az áfacsökkentést a vendéglősök

Géza

250 milliárdot hozott a vasárnap a kisboltoknak

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------