Hirmagazin.eu
Főoldal » Veszélyes is lehet a köhögőroham
Egészség - betegség

Veszélyes is lehet a köhögőroham

Csúnya, ijesztő, ugató köhögés, légszomj, nyugtalanság, esetenként láz – a kruppos roham jellegzetes tünetei. Az esetek többsége ilyenkor szerencsére csak ijesztő, de a kockázatot nem szabad lebecsülni. Dr. Kiss Gábor gyermekorvossal beszélgettünk.

Veszélyes is lehet a köhögőroham

Mit értünk kruppos megbetegedésen?

A krupp elsősorban a légcső, illetve a gége gyulladását jelenti, amely elsősorban a kisbabák, illetve a kisgyermekek körében lehet veszélyes. Ehhez képest egyébként nem is ritka betegség, átlagosan minden tizedik gyermek kap élete során legalább egy alkalommal kruppos megbetegedést. Ettől függetlenül persze bárki megbetegedhet, viszont minél nagyobb valaki, annál szélesebb a légcsöve, és annál méretesebb a gégéje is. Vagyis a tünetek nem annyira feltűnőek, és nem is annyira veszélyesek nagyobb korban, mint mondjuk az 5-6 évnél kisebb gyerekek esetében.

Mik a krupp fő tünetei?

A krupp legfeltűnőbb tünete egy elég jellegzetes, ugató jellegű száraz köhögés, amit nehézlégzés és eközben akár sípoló hang is követhet, de járhat egyéb kísérőjelenségekkel is: lázzal, kedélyállapoti problémákkal, általános rossz közérzettel, sőt, előzetesen torokfájással és az orr váladékozásával is. És szintén jellemző, hogy a tünetek – így főleg az említett köhögés – elsősorban éjszaka erősödnek fel. Ha mindez nehézlégzéssel is párosul, az extrém esetben akár életveszélyes is lehet az oxigénhiány miatt, vagy ha a gyulladástól elzáródnak a légutak. Vagyis a kruppos roham nem tréfadolog, minden körülmények között komolyan kell venni.

Miért alakulnak ki ezek a tünetek?

Jellemzően vírusfertőzés – leginkább különböző influenza-kórokozók támadása – áll a háttérben, de lehet szó baktériumokról, netán allergiáról, illetve olyan anyagokról is, amelyek irritálják a légutakat. Elsősorban az év hidegebb időszakaiban fordulnak elő tömegesen a megbetegedések, és mint mondtam, főleg a kicsiknél – ez összefügg azzal, hogy szűkebb a légcsövük. Az említett szélsőséges esetek szerencsére ritkábbak, bár maga a köhögés nagyon csúnya és kellemetlen.

Mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz?

Ha a fenti tünetek akármelyike jelentkezik, mindenképpen érdemes orvoshoz vinni a gyerekeket, nehogy baj legyen, de kórházba általában csak minden ötödik beteg kerül a krupp miatt, és akkor is inkább csak rövid időre, megfigyelésre. Ennél radikálisabb beavatkozásra, például gépi lélegeztetésre tényleg csak ritkán kerül sor. De ha a gyerek nehezen kap levegőt, nehezen nyel, túl szaporán kapkod lélegzet után, vagy simán csak nagyon rosszul érzi magát, muszáj orvoshoz menni vele, természetesen akár éjszaka is.

Kiskorban főleg a gyulladt nyálkahártyák megduzzadása okozhat veszélyes elzáródást. Egy kisbabánál egy mindössze milliméternyi duzzanat is akár kétharmadrészt beszűkítheti a légutakat. Ez, úgy gondolom, elég sokat elmond a helyzet súlyosságáról. A kicsik állapota ilyenkor akár percek leforgása alatt is válságosra fordulhat, amiről ijesztő elvörösödés, ellilulás is árulkodik. Ilyenkor már biztos, hogy baj van, és mentőt kell hívni.

Ha enyhébb esettel van dolgunk, mi a teendő?

Túl sok mindent nem kell csinálni, a tünetek általában pár napig tartanak, és ebből az első pár éjszaka lehet csúnya és kellemetlen. A köhögés ugyanakkor akár bő egy hétig is elhúzódhat. Mint mondtam, érdemes mindenképpen elmenni orvoshoz a gyerekkel, már csak a biztonság kedvéért is – főleg, mivel a kicsik könnyen kapnak tüdőgyulladást, ami mindenképpen nagyon veszélyes –, ha pedig köhögőroham jön, igyekezzünk szabad levegőre, hűvösre vinni a gyereket. Nyáron az is megfelel, ha kinyitjuk a hűtő vagy a mélyhűtő ajtaját. Sokaknál a párásító készülékek alkalmazása is működik, de erről a szakmai vélemények is megoszlanak. Ha komolyabbak a problémák, léteznek bizonyos gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyulladást, ha pedig magasra szökik a láz, az ilyenkor szokásos készítményeket kell alkalmazni. A sós inhalálás is jót tehet.

Mi a helyzet a meleg teával?

Gyulladásra nem szabad meleg teát inni, hiába tudja még ma is mindenki úgy, hogy ez a megoldás. Pont a hideg folyadék tesz jót ilyenkor, hiszen a hideg nyálkahártyában a vérerek is összehúzódnak. Természetesen nem kell literszámra dönteni a gyerekbe a jéghideg italt, de egy-két pohárral nyugodtan adhatunk neki ilyenkor.

Szerző: Dr. Draveczki-Ury Ádám

Forrás: mypin.hu

Hasonló hírek

Csonthéjba zárt egészség – a dió élettani hatásai

Géza

A férfiasságot veszélyeztetik mindennapos anyagok

Edit

IJESZTŐ: A HOLTTESTEK MÁR NEM BOMLANAK LE

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------