Hirmagazin.eu
Főoldal » Veszélyes hulladék a maszk – mit tehetünk vele?
Életmód hírek

Veszélyes hulladék a maszk – mit tehetünk vele?

Eldobható szemétként kezelik az emberek az egyszer használatos maszkot, holott nem az!

Sokan kényszerűen használják a boltban és a tömegközlekedésben, majd ahol már nem kell, ott letépik magukról és a földre, jobb esetben a szemetesbe dobják, ahol fertőzhet.

Küszöbön a második hullám, s bár az emberek többsége szerencsére fegyelmezetten maszkot húz, sokan a levett maszk eldobásával nem csak szemetelnek, de növelhetik is a fertőzésveszélyt. Nem tudni ugyanis, hogy melyik maszk viselője lehetett fertőzött, vagyis az eldobható maszkok kivétel nélkül veszélyes hulladéknak számítanak. A nemzetközi és a hazai szakemberek is többször elmondták, hogy a védekezés első alappillére a maszkviselés, ugyanakkor alapanyagtól függően órákig, de akár napokig is életben maradhat a vírus az eldobott maszkokon.

Fotó: GettyImages

Becsomagolva dobjuk csak a kukába

Nem ajánlott a maszkokat úgy kukába dobni, mint a többi hulladékot, mert úgy az esetlegesen megtapadt vírus tovább szennyezhet. A helyes eljárás az, hogy külön zacskóba tesszük, mielőtt eldobjuk a szemetesbe. A rendelőkbe, egészségügyi intézményekbe éppen ezért külön szemetesbe gyűjtik azokat.

 

Fotó: GettyImages

„Kérjük, hogy a vírus elleni védekezésre használt arcmaszkot és gumikesztyűt semmiképpen se dobják a szelektíven gyűjtött hulladékok közé! Ezeket minden esetben dupla szemeteszsákban, 2 nap pihentetés után helyezzék ki a kommunális hulladékgyűjtő edénybe! „– írja honlapján egy szolnoki szemétszállító cég.

Nem szelektív szemét

Lisszabon mellett található Portugália legnagyobb újrahasznosító üzeme, ahol havonta mintegy hatezer tonna szemetet válogatnak szét. A járvány kezdete óta ezresével találnak nem újrahasznosítható maszkokat és gumikesztyűket a szelektív hulladék között.

Az EGF vállalat képviselője, Ana Loureiro, azt mondta az Euronewsnek: sokan egyszerűen tájékozatlanságból dobják a szelektív kukákba a maszkokat és kesztyűket, pedig azokat nem ilyen konténerekbe kellene tenni. Ez a szemét a válogató üzembe kerül. Hozzátette: egy teszt során két óra alatt három zsáknyi maszkot és kesztyűt szedtek ki az újrahasznosítható hulladék közül.

A természetben is komoly károkat okoz a használt maszk

A szakemberek hangsúlyozzák: a koronavírus megjelenést követően a műanyag mellett egyre több kárt okoznak az eldobott egészségügyi maszkok is. Mivel a maszk is műanyagot tartalmaz, a többi eldobott műanyaghoz hasonlóan nehezen bomlik le. A Clean This Beach Up szervezet videójában például jól látszik, hogy ahogy egy hal belegabalyodott egy maszkba, mely végül a pusztulását okozta.

Fotó: Facebook

Angliában pedig egy vándorsólyom csőrébe szorult a maszk.

Fotó: Facebook

A madár valószínűleg élelemnek nézte azt „Nagyon szomorú volt látni, hogy küzd a maszkkal, mert valaki nem tudott megfelelően megszabadulni a védőeszközétől” – írta a madarat lencsevégre kapó fotós, Steve Shipley.

Korábban arról számoltak be környezetvédők, hogy Ázsia partjait ellepték a használt maszkok. A környezetvédő önkéntesek a hongkongi Lántau-sziget déli partján fekvő tengerparton első gyűjtőakciójuk során 100 méteren belül 60 levetett maszkot találtak, s megállapították, hogy azok a környező folyókon keresztül érkeztek…

Praktikus megoldást ajánl a környezetvédő

Simon Gergely, a Greenpeace szakértője szerint is komoly környezetszennyezést jelentenek az eldobált maszkok. „Elkeserítő képeket látni az olasz vagy más tengerpartokon eldobált maszkokról, de nem kell külföldre menni, Magyarországon is rengeteg földre hajított egészségügyi maszkkal lehet találkozni. Fontos volna, hogy az emberek ne dobálják szét ezeket az esetenként fertőző eszközöket, mert a szél felkaphatja és messzire viheti, nem csak a földről, de az utcai szemetesből is. Így inkább vigyük haza és otthon dobjuk ki az egyszer használatos maszkot. A legjobb megoldás a többször használatos, mosható arcmaszk, mely nem csak környezetbarát, de hosszú távon olcsóbb és praktikusabb is, mint az eldobható társa – tanácsolja.

Fotó: Sulyok László/Ripost

 

Egyszer használatos maszkból mobiltartó

Azok, akik átállnak a többször használatos textil maszkra, többféle módon is hasznosíthatják a korábban megvásárolt egyszer használatos maszkokat.

Fotó: Ripost

Jól jöhet a még nem használt szájmaszk, ha a mobiltöltéshez kinézett konnektor olyan helyen van, hogy nem ér el a töltőkábel az asztalig, amire a készléket tettük. Ilyenkor a bedugott töltő csatlakozójának tetejére illesszük a szájmaszk két gumiját, a maszkba pedig beletehetjük az okostelefont.

Sokak számára kérdés, fürdőzéskor hova tegyék a készpénzt. Nos, a még nem hasznát szájmaszk tökéletes pénztárca lehet: nem valószínű, hogy bárki az összehajtott szájmaszk két rétege között keresné az odarejtett papírpénzt.

Hasonló hírek

A feleség el akart válni a férjétől… de a férj válasza elképesztő!

Mazsi

Itt vannak az első fotók a debreceni négyes ikrekről

Mazsi

Dögszag árad a panelek padlástereiből

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------