Hirmagazin.eu
Főoldal » Veszélyben az elefántok
Természetvédelem, élőlények védelme

Veszélyben az elefántok

Az orvvadászat még mindig súlyosan fenyegeti az Afrikában élő elefántok hosszú távú túlélését szakértők szerint.

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) szakemberei tavaly 1235 elefánt tetemét vizsgálták meg Afrikában, közülük 520 illegális vadászat áldozata volt – olvasható az elefánt-orvvadászatról készült legújabb CITES-tanulmányban.

Az egyes országokban továbbra is túl magas a leölt és természetes halált halt elefántok száma ahhoz, hogy a születendő utódokkal ellensúlyozni lehessen a veszteséget – írták a szakemberek.

A tanulmány emlékeztetett arra, hogy száz év alatt az elefántok száma mintegy 12 millióról mindössze négyszázezerre csökkent, eközben ugyanezen idő alatt Afrika népessége tízszeresére, 1,2 milliárd főre nőtt. Az orvvadászok 2011-ben ölték meg a legtöbb állatot, az afrikai elefántok mintegy 10 százalékát. Azóta ez az arány jelentősen csökkent, de még mindig magas.

Az orvvadászat továbbra is súlyos fenyegetést jelent a kontinens elefántpopulációira – hangoztatta Ivonne Higuero, a CITES titkárságának vezetője.

Az orvvadászok elleni szigorúbb törvényi fellépés mellett a nemzetközi közösségnek módot kell találni a fajvédelem és a helyi lakosság érdekeinek összeegyeztetésére

– tette hozzá Higuero.

A veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) több mint 35 ezer állat- és növényfaj védelméről rendelkezik. A megállapodás biztosítja a növények és állatok fenntartható nemzetközi kereskedelmét is. A megállapodáshoz az Európai Unió és több mint 180 ország csatlakozott, Magyarország 1985-ben.

A CITES fajvédelmi konferenciáját május végén tartották volna Srí Lankán. A délkelet-ázsiai szigetországban húsvétvasárnap több öngyilkos merényletet hajtottak végre, amelyekben több mint 250 ember vesztette életét, így a konferenciát elhalasztották. Az esemény új időpontja egyelőre nem ismert.

Nyitókép: Pixabay.com

Hasonló hírek

A téltemető temeti a telet

info

Kihalt fajok újra természetes környezetben

info

Múlt századi hagyományt felelevenítve újból meghirdették a kócsagőr programot

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------