Főoldal » Veszélyben a Balaton: „virágzik” a kékalga
Ökokatasztrófa

Veszélyben a Balaton: „virágzik” a kékalga

Egyre melegebb a Balaton vize, és ennek káros következményei lehetnek. A nyaralók és a horgászok is tehetnek azért, hogy ne romoljon a vízminőség.

Az egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok a Balaton számára is megterhelőek.

A hőhullámok idején először általában az iszapos, sekély, gyorsan átmelegedő vizekben találkozhatunk látványos kagyló- vagy halpusztulással. Ezek a vizek többnyire szerves anyagokkal erősen terheltek, így a melegben egy öngerjesztő folyamat indul be. A baktériumok bontják a víz tárolt szervesanyag-készletét, ami oxigént von el a rendszertől.

Az oxigénhiányos környezetben egyéb káros gázok is keletkezhetnek, melyek tovább generálják az érzékeny, vagy legyengült élőlények elhullását.

Ezek a szervezetek is bomlásnak indulnak, még további oxigént vonva el a rendszertől – mondta a zaol.hu kérdésére a keszthelyi Pannon Egyetem Halkutatási Központjának biológusa.

Ilyenkor jön az, amit nem szívesen tapasztalnak meg a nyaralók: kellemetlen szagú, zavaros víz, mely időnként elpusztult, bomló kagylót, haltetemet mos a partra.

A szervesanyag-mennyiség szempontjából a Keszthelyi és a Szigligeti-öböl a legkitüntetettebb. Jól tudják ezt a horgászok is, rendre a nyugati-medence fogási mennyiségei a legelőkelőbbek – folytatta a szakértő.

Az utóbbi napokban a biológus is észlelte, hogy a keszhelyi parti sétány közelében, illetve a strandokon „virágzik” a kékalga. Bizonyos körülmények között egyes fajaik toxinokat termelhetnek, melyek állatra-emberre egyaránt veszélyesek lehetnek.

A kialakult jelenség természetes, de előfordulhat, hogy veszélyforrás lehet. Megijedni nem kell, de nem árt tisztában lenni vele és tájékozódni, figyelni.

„Virágzás” kezdetén neonzöld sávok, olajszerű foltok figyelhetők meg a vízfelszínen, melyeket összefújhat a szél az öblökben. Tartós, összefüggő neonzöld felszíni jelenségkor nem ajánlott már a fürdőzés.

A fürdőzők figyeljenek a gyerekekre, hogy játék közben ne igyanak a vízből, továbbá az érzékeny bőrűek, kisbabák kerüljék a vizet. Fürdés után célszerű lezuhanyozni. Figyeljünk a kutyákra is, mivel hányás, hasmenés náluk is kialakulhat.

A kutató felhívta a figyelmet, hogy a turisták ne etessék a vízimadarakat.

A bedobált szendvics, kalács és perec nem természetes tápláléka madarainknak. Élettanilag sem előnyös számukra, továbbá erősen rontja a lokális vízminőséget. A biológus megtiltaná a madarak etetését.

A felelős horgász kevés és jó minőségű etetőanyagot használjon és pontosan etessen. A vödörszám behordott etetőanyag már rontja a fogási esélyt és helyi vízminőség-problémát okoz.

Nyitókép: LikeBalaton
infostart

Hasonló hírek

Egyenlőre megfékezhetetlenek a szeptember óta folyamatosan égő bozóttűzek Ausztráliában..

Géza

Döbbenetes mennyiségű műanyagszemetet gyűjtöttek össze a világ egyik legeldugottabb szigetén – szomorú videók

Géza

Több százmillió állat pusztulhatott el Új-Dél-Wales államban, az ausztráliai bozóttüzekben

Géza