Főoldal » Veszélybe kerülhetnek az eddig elért budapesti eredmények
Belföldi hírek

Veszélybe kerülhetnek az eddig elért budapesti eredmények

A fővárosban komoly hatalmi belharc és osztozkodás kezdődhet a választás után

– vélte Lánczi Tamás a Kossuth Rádió választási műsorában. Budapest fejlődése könnyen veszélybe kerülhet, ha az új főpolgármester a pozícióját arra használja, hogy országos politikát építsen.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) beszédet mond az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az önkormányzati választásokon a 23 kerületből az ellenzéki pártok 13 helyen győztek, míg a Fidesz tíz kerületben adhatja majd a polgármestert. A Fővárosi Közgyűlésben a nem végleges adatok szerint egyfős többsége lehet Karácsony Gergelyéknek.

Lánczi Tamás politológus az eredményeket értékelve elmondta, a fővárosban három azonos támogatottságú ellenzéki párt küzdött egymással, a DK, az MSZP és a Momentum. Szerinte nagyon érdekes erőegyensúly állhat be, és a hátralévő választásokig helyezkedés indulhat el a baloldalon.

A politológus szerint az önkormányzati választásokon két mintázat rajzolódott ki.

A vidéket egyértelműen megnyerte a Fidesz.

A 23 megyei jogú városból 13-ban a kormánypártok nyertek és a megyei önkormányzati listákon is 50 százalék felett szerepeltek, ami jobb, mint a 2018-as választáson elért országgyűlési választási eredmény.

Budapesten kívül a Fidesz mindenhol nagyon jól vette az akadályokat. Azt lehet mondani, hogy meg tudta ismételni a 2010-es országgyűlési választási eredményeket a megyei jogú városokban, illetve a megyei jogú közgyűlésekben –  mondta Lánczi Tamás a Kossuth Rádióban.


Önkormányzati választás 2019

A fővárost viszont az ellenzék megnyerte, és 20 év után ismét társbérlet alakult ki, vagyis egy jobboldali kormány mellett baloldali többség a Fővárosi Önkormányzatban – fogalmazott.

Lánczi Tamás szerint azonban

a színfalak mögött hatalmi harcok alakulhatnak ki, mivel kilenc éve semmit nem nyertek az ellenzéki pártok.

A mostani helyzet csábító lehetőség arra, hogy a pozíciók elosztásánál éles harc alakulhat ki. A DK, az MSZP és a Momentum nagyjából azonos támogatottsággal rendelkezik, de Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd is labdába rúghat. Úgy vélte, hogy komoly hatalmi belharc és osztozkodás indulhat a választás után.

A Fideszt is új helyzet elé állítja a budapesti eredmény, hiszen vitathatatlanul sikeres  kormánypárti vezetők buktak el. Az látható, hogy a város második fénykorát élte, a rendszerváltás után  erőre kapott, turisztikai célponttá vált. Lánczi Tamás szerint országos következtetést kell levonni abból, ami a fővárosban történt.

Tarlós István (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ellenzéki pártok sikerkommunikációra használhatják ki azokat a részsikereket, amelyeket a megyei jogú városokban, illetve Budapesten értek el, és ebből igyekeznek majd 2022-ben egy országos politikai kampányt építeni – mondta.

A baloldal nagyon jó állapotban lévő fővárost vesz át, kilenc éve ez nem így volt, amikor Tarlós István egy csőd szélén álló várost örökölt – mondta Lánczi Tamás.

Tarlós István rendbe szedte a fővárost.

A kérdés, hogy az ellenzék mit kezd majd ezzel – tette hozzá. Budapest fejlődése könnyen veszélybe kerülhet, ha az új főpolgármester a pozícióját arra használja, hogy országos politikát építsen.

hirado, kossuthradio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Csak az ellenzéki nézőknek szól az RTL Klub hírműsora

Géza

Nem csak a történelem szerelmeseinek: Lerántjuk a leplet a törökök ittlétéről, és írunk a TV-beli Szulejmánról is! Várjuk a hozzászólásaitokat! Oszd meg!

Géza

Egyházi kitüntetést kapott Tarlós István

Géza