Image default
Belföldi hírek

Veszélybe kerülhetnek az eddig elért budapesti eredmények

A fővárosban komoly hatalmi belharc és osztozkodás kezdődhet a választás után

– vélte Lánczi Tamás a Kossuth Rádió választási műsorában. Budapest fejlődése könnyen veszélybe kerülhet, ha az új főpolgármester a pozícióját arra használja, hogy országos politikát építsen.

Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester (k) beszédet mond az önkormányzati választások eredményváró rendezvényén a budapesti 400 Bárban 2019. október 13-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az önkormányzati választásokon a 23 kerületből az ellenzéki pártok 13 helyen győztek, míg a Fidesz tíz kerületben adhatja majd a polgármestert. A Fővárosi Közgyűlésben a nem végleges adatok szerint egyfős többsége lehet Karácsony Gergelyéknek.

Lánczi Tamás politológus az eredményeket értékelve elmondta, a fővárosban három azonos támogatottságú ellenzéki párt küzdött egymással, a DK, az MSZP és a Momentum. Szerinte nagyon érdekes erőegyensúly állhat be, és a hátralévő választásokig helyezkedés indulhat el a baloldalon.

A politológus szerint az önkormányzati választásokon két mintázat rajzolódott ki.

A vidéket egyértelműen megnyerte a Fidesz.

A 23 megyei jogú városból 13-ban a kormánypártok nyertek és a megyei önkormányzati listákon is 50 százalék felett szerepeltek, ami jobb, mint a 2018-as választáson elért országgyűlési választási eredmény.

Budapesten kívül a Fidesz mindenhol nagyon jól vette az akadályokat. Azt lehet mondani, hogy meg tudta ismételni a 2010-es országgyűlési választási eredményeket a megyei jogú városokban, illetve a megyei jogú közgyűlésekben –  mondta Lánczi Tamás a Kossuth Rádióban.


Önkormányzati választás 2019

A fővárost viszont az ellenzék megnyerte, és 20 év után ismét társbérlet alakult ki, vagyis egy jobboldali kormány mellett baloldali többség a Fővárosi Önkormányzatban – fogalmazott.

Lánczi Tamás szerint azonban

a színfalak mögött hatalmi harcok alakulhatnak ki, mivel kilenc éve semmit nem nyertek az ellenzéki pártok.

A mostani helyzet csábító lehetőség arra, hogy a pozíciók elosztásánál éles harc alakulhat ki. A DK, az MSZP és a Momentum nagyjából azonos támogatottsággal rendelkezik, de Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd is labdába rúghat. Úgy vélte, hogy komoly hatalmi belharc és osztozkodás indulhat a választás után.

A Fideszt is új helyzet elé állítja a budapesti eredmény, hiszen vitathatatlanul sikeres  kormánypárti vezetők buktak el. Az látható, hogy a város második fénykorát élte, a rendszerváltás után  erőre kapott, turisztikai célponttá vált. Lánczi Tamás szerint országos következtetést kell levonni abból, ami a fővárosban történt.

Tarlós István (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ellenzéki pártok sikerkommunikációra használhatják ki azokat a részsikereket, amelyeket a megyei jogú városokban, illetve Budapesten értek el, és ebből igyekeznek majd 2022-ben egy országos politikai kampányt építeni – mondta.

A baloldal nagyon jó állapotban lévő fővárost vesz át, kilenc éve ez nem így volt, amikor Tarlós István egy csőd szélén álló várost örökölt – mondta Lánczi Tamás.

Tarlós István rendbe szedte a fővárost.

A kérdés, hogy az ellenzék mit kezd majd ezzel – tette hozzá. Budapest fejlődése könnyen veszélybe kerülhet, ha az új főpolgármester a pozícióját arra használja, hogy országos politikát építsen.

hirado, kossuthradio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Első ízben adták át Az év tűzoltója díjat Budapesten, Kőbányán

Géza

Figyelem! Vasárnaptól nyári időszámítás!

info

Sokkal nehezebb lesz Magyarországon bevándorlást szervezni, támogatni és finanszírozni

Géza