Főoldal » Vérzéses lázvírust hordozó kullancsot találtak a Margit-szigeten
Egészség - betegség

Vérzéses lázvírust hordozó kullancsot találtak a Margit-szigeten

A klímaváltozás miatt olyan vészhelyzet lehetséges, hogy újabb, veszélyesebb fajok jelenhetnek meg Európában és Magyarországon

A klímaváltozás miatt újfajta betegségek terjedhetnek el Európában. A krími-kongói vérzéses láz hordozóját már kimutatták a Margitszigeten.

Dr. Földvári Gábor parazitológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a 24.hu-nak nyilatkozott: szerinte a levegőben van egy újabb járvány kitörése a globális emberi tevékenység és a klímaváltozás miatt.

A vonuló madarak bármikor, bármilyen idegenhonos kullancsot behozhatnak Magyarországra. A melegebb éghajlathoz szokott élősködők a klímaváltozás miatt túlélhetik a magyar telet. Van félnivalónk a szakember szerint: a Hyalomma marginatum kullancsfaj, mely Afrikában őshonos és az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja, már kimutatható Magyarországon: a margitszigeti sünökben találtak belőlük, vagyis képesek ezek a halálos betegséget terjesztő kullancsok túlélni, fejlődni és talán szaporodni is ebben a környezetben – mondta a parazitológus, aki szerint reális a veszélye, hogy ez az idegenhonos kullancs és vele együtt a krími-kongói véres láz kórokozója megtelepedjen Magyarországon.

Hyalomma marginatum Kép: www.wikipedia.org

A Hyalomma marginatum nevű kullancsfajta hordozhatja az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát, ami egy rendkívül borzalmas betegség, magas halálozási aránnyal. Már rengeteg európai országban találtak belőle kifejlett példányt, és pontosan ez aggasztja a szakértőket, hiszen ez alapján képes megtelepedni a mi régiónkban is.

Az is alátámasztja ezt, hogy már a Margit-szigeten is találtak belőle egyedet, így akár annak a veszélye is fennáll, hogy Magyarországon is elterjed a Hyalomma marginatum, és a halálos vírus is, amit hordoz. Írtani sajnos nem lehet a kullancsokat, csak oltással védekezhetünk a betegségek ellen, szóval jobb, ha felkészülünk a legrosszabbra, de közben reménykedhetünk abban, hogy elkerül minket hosszú távon ez a kullancsfajta.

Forrás: https://14.kerulet.ittlakunk.hu, 24.hu,

Hasonló hírek

Kiderült, ki a 100 legjobb magyar orvos

Edit

Nagy örömhírről számolt be az SMA-s Zente édesanyja

Géza

Tudjuk, hogy nem kellene, és mégis csináljuk

info