Főoldal » Vérszívó-invázió kezdődik tavasszal
Egészség - betegség

Vérszívó-invázió kezdődik tavasszal

forrás: M1 Aktuális

Kullancsinvázió jöhet tavasszal. Túlságosan enyhe volt a tél, ami kedvezett az élősködőknek, ezért jóval több lesz belőlük idén. A kullancsok többféle betegséget is terjesztenek, köztük a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, valamint a Lyme-kórt.

Megragadom és a testénél csavarva gyakorlatilag kijön a kullancs – Mentes Árpád azt mutatja, miként kell szakaszerűen eltávolítani a kullancsot egy kutyából. Az állatorvos azt mondta, naponta több ilyen esettel találkozik.

Az elmúlt hónap második felében rengeteg kullancsot szedtünk ki a kutyákból. Most is jelentős mennyiségű kullancs van a természetben – mondja.

A kullancsokból milliónyi hemzseg a magyar erdőkben, sőt a városok parkjaiban is. Az idei enyhe tél miatt a szakemberek kullancsinvázióra számítanak.

Az elmúlt tél sem nevezhető télnek, hanem enyhe tavasznak. Ez rendkívül kedvez a kullancstársaságnak. Tavasszal a villámgyors melegedés és sok csapadék miatt párás lesz környezet. Ebben hamar felszaporodnak, a kullancsok száma évről évre hatványozódik – szögezte le az M1 híradójának Kapiller Zoltán.

A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta, ha valakit megcsíp egy kullancs, akkor érdemes vásárolni egy ilyen, bármelyik patikában kapható gyorstesztet. Két csík jelzi, ha az állat fertőzött volt.

A vándorló bőrpír a kullancsok által terjesztett Lyme-kór első tünete. Torzsa Péter szerint a krónikus ízületi fájdalommal járó betegség a korai szakaszában könnyen gyógyítható. Nem úgy, mint a másik, szintén a kullancsok által terjesztett betegség, a vírusos agyhártyagyulladás, ami akár halálos is lehet. Ez ellen védőoltással lehet védekezni.

vérszívó-invázió kezdődik tavasszal

Már benne vagyunk a szezonban, hiszen nagyon sokan elkezdenek kirándulni, szabadtéri sportokat űzni – mondta a SOTE Családorvosi Tanszékének egyetemi docense. – Most lehetőség van egy gyorsított sémára, amikor a 0. napon, egy héttel később és utána 3 hét múlva megkapjuk a védőoltásokat. Majd jön egy emlékeztető oltás 9-12 hónap múlva.

Az oltásokat a háziorvostól kell kérni, ezekkel egy hónap alatt kialakul a védettség.

Magyarországon a lakosság alig 15 százaléka kérte eddig a vírusos agyhártyagyulladás elleni védőoltást, miközben például a szomszédos Ausztriában ez a szám 80 százalék.

 

Hasonló hírek

Az orvosok nem értik ezt a diétát: megfékezi a rákot, az autizmust és migrént

Edit

Késleltetheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását a kakaó egy összetevője

Géza

Ha tehetjük, mindig igyunk savanyú káposztalevet

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------