Hirmagazin.eu
Főoldal » Versenyt futott az idővel a gyilkos, de vesztett
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Versenyt futott az idővel a gyilkos, de vesztett

Huszonkét év után ítéltek el egy gyilkost. A román férfi egészen Spanyolországig menekült, bűntársa már meghalt, sőt az ügy bizonyítékait is rég megsemmisítették.

Ennyi idő után nem lett volna elég csak azt igazolni, hogy ő a tettes. Azt is igazolni kellett, hogy pénzért, különös kegyetlenséggel ölt, különben a bűncselekmény elévült volna. A Kékfény riportja.

A vádlott versenyt futott az idővel és vesztett. A bíróság huszonkét év után tudott ítéletet hozni a rablógyilkosság ügyében. A román férfi a vád szerint 19 évesen ölt, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel. A minősítésnek perdöntő jelentősége volt.

  1. szeptember 22-én a későbbi áldozat nem jelent meg munkahelyén, a kiskunfélegyházi vasútállomáson. Kollégája talált rá otthonában, ahol a letakart holttest nyakából egy konyhakés állt ki. A vasutas gyilkosság áldozata lett.

A házban a helyszínelők cigarettacsikkeket találtak, holott az áldozat nem dohányzott. Ezeket azonban a korabeli technológiával nem tudták úgy vizsgálni, mint manapság.

Áttörést hozott az ujjlenyomat

Két év után megszüntették a nyomozást, majd 2015-ben újra elővették az aktát. Az már korábban is kiderült, hogy az áldozat gyakran fizetett román férfiaknak. A rendőrök olyan eseteket néztek át, ahol román férfi prostituáltak az elkövetők. Vizsgáltak ujjlenyomatokat is, ez hozott áttörést a nyomozás során.

Egy ujjnyomtöredék alapján azonosították a rendőrök a későbbi elkövető társát, aki 2007-ben halt meg, viszont 1996-ban, 18 évesen Magyarországon dolgozott.

Fejlődött a technika

Mindeközben a szakértői intézetben újra elemezték a tetthelyen lefoglalt csikkeket, ennyi idő alatt ugyanis sokat fejlődött a bűnügyi technika. Ezúttal használható DNS-t nyerte ki a preparátumból. A rendszer egyezést mutatott egy román kamionoséval, akit Franciaországban, hamis pályamatricával fogtak el. Közben a nyomozók kiderítették, hogy a két férfi ismerte egymást.

A két vádlott a Nyugati pályaudvaron találkozott 1996-ban, első közös kuncsaftjuk a negyvenéves kiskunfélegyházi vasutas volt. Az ügyfél házához érve elvégezték munkájukat, majd megvárták, míg a férfi elalszik, ezután kirabolták. A vád szerint a két fiatal román kutakodni kezdett a házban, erre azonban felébredt a vasutas. A két román fejbe vágta a férfit két bontatlan alkoholos üveggel, de a vasutas ellenállt. A fiatalok végül agyonverték a férfit, térdét szilánkosra törték, majd egy konyhakéssel több mint harminc szúrást ejtettek rajta.

Többszörösen minősített emberölés

A vád ezért többszörösen minősített emberölés, vagyis jogilag nem úgynevezett alapesetes gyilkosság. Ezért az ügyész szerint el sem évült a bűncselekmény. A védelem vitatja ezt.

1996 és ’98 között a kiskunfélegyházi gyilkosság ügyében a rendőrség emberölés alapesete miatt nyomozott, vagyis semmilyen minősítés nem szerepelt a hivatalos gyanúban. A gyilkosság alapesete pedig a korabeli jogszabályok szerint 15 év után elévül. A legsúlyosabb bűncselekmények viszont soha sem évülnek el. Ilyen az emberiesség elleni bűntett, a terrorcselekmény, vagy a minősített gyilkosság.

A bíró már az első tárgyaláson közölte: az, hogy a nyomozáskor nem merültek fel minősítő körülmények, még nem jelenti azt, hogy nincsenek ilyenek. Le kell folytatni a bizonyítást, és majd az alapján ő eldönti, hogy tényleg elévült-e a bűncselekmény.

Az ítélet nem jogerős

A vádlott tagadta a gyilkosságot, azonban elismerte, hogy járt a vasutas házában. A bíró szerint viszont a vádlott bűnös. A bíró 13 év szabadságvesztés büntetésre valamint Magyarország területéről való kiutasításra ítélte a vádlottat.

A bűn tehát nem évült el, mert ez kétszeresen minősített emberölés – a bíró így kezdte indoklását.

Az áldozat 33 különböző szúrt-metszett, csonttöréses, zúzódásos sérülést szenvedett el. Ez pedig különös kegyetlenség, plusz nyereségvágyból követték el a gyilkosságot. A házból eltűntek ékszerek, a tettesek magukkal vittek egy akkor 30 ezer forintot érő videomagnót is, ezt később eldobták, és a helyiek megtalálták. Megdől a vádlott védekezése.

A DNS-azonosság egyértelmű, más tárgyi bizonyíték viszont nincs, ugyanis a rendőrség mindent megsemmisített, miután 18 év után sem találták a tetteseket. A bíróság így formabontó bizonyítást rendelt el.

A vádlott kitart ártatlansága mellett, felmentésért fellebbez, ezért az ítélet nem jogerős.

forrás: Duna Televízió

Hasonló hírek

Folytatódik a nyomozás a debreceni múzeumból eltűnt képek ügyében

info

Váratlan fordulat: Ez történt a szabolcsi migránscsempész repülőjével

Mazsi

Kétértelmű közúti jelzések miatt büntetik az autósokat a Flórián téri felüljárónál

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------