Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Versenyt futott az idővel a gyilkos, de vesztett

Huszonkét év után ítéltek el egy gyilkost. A román férfi egészen Spanyolországig menekült, bűntársa már meghalt, sőt az ügy bizonyítékait is rég megsemmisítették.

Ennyi idő után nem lett volna elég csak azt igazolni, hogy ő a tettes. Azt is igazolni kellett, hogy pénzért, különös kegyetlenséggel ölt, különben a bűncselekmény elévült volna. A Kékfény riportja.

A vádlott versenyt futott az idővel és vesztett. A bíróság huszonkét év után tudott ítéletet hozni a rablógyilkosság ügyében. A román férfi a vád szerint 19 évesen ölt, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel. A minősítésnek perdöntő jelentősége volt.

  1. szeptember 22-én a későbbi áldozat nem jelent meg munkahelyén, a kiskunfélegyházi vasútállomáson. Kollégája talált rá otthonában, ahol a letakart holttest nyakából egy konyhakés állt ki. A vasutas gyilkosság áldozata lett.

A házban a helyszínelők cigarettacsikkeket találtak, holott az áldozat nem dohányzott. Ezeket azonban a korabeli technológiával nem tudták úgy vizsgálni, mint manapság.

Áttörést hozott az ujjlenyomat

Két év után megszüntették a nyomozást, majd 2015-ben újra elővették az aktát. Az már korábban is kiderült, hogy az áldozat gyakran fizetett román férfiaknak. A rendőrök olyan eseteket néztek át, ahol román férfi prostituáltak az elkövetők. Vizsgáltak ujjlenyomatokat is, ez hozott áttörést a nyomozás során.

Egy ujjnyomtöredék alapján azonosították a rendőrök a későbbi elkövető társát, aki 2007-ben halt meg, viszont 1996-ban, 18 évesen Magyarországon dolgozott.

Fejlődött a technika

Mindeközben a szakértői intézetben újra elemezték a tetthelyen lefoglalt csikkeket, ennyi idő alatt ugyanis sokat fejlődött a bűnügyi technika. Ezúttal használható DNS-t nyerte ki a preparátumból. A rendszer egyezést mutatott egy román kamionoséval, akit Franciaországban, hamis pályamatricával fogtak el. Közben a nyomozók kiderítették, hogy a két férfi ismerte egymást.

A két vádlott a Nyugati pályaudvaron találkozott 1996-ban, első közös kuncsaftjuk a negyvenéves kiskunfélegyházi vasutas volt. Az ügyfél házához érve elvégezték munkájukat, majd megvárták, míg a férfi elalszik, ezután kirabolták. A vád szerint a két fiatal román kutakodni kezdett a házban, erre azonban felébredt a vasutas. A két román fejbe vágta a férfit két bontatlan alkoholos üveggel, de a vasutas ellenállt. A fiatalok végül agyonverték a férfit, térdét szilánkosra törték, majd egy konyhakéssel több mint harminc szúrást ejtettek rajta.

Többszörösen minősített emberölés

A vád ezért többszörösen minősített emberölés, vagyis jogilag nem úgynevezett alapesetes gyilkosság. Ezért az ügyész szerint el sem évült a bűncselekmény. A védelem vitatja ezt.

1996 és ’98 között a kiskunfélegyházi gyilkosság ügyében a rendőrség emberölés alapesete miatt nyomozott, vagyis semmilyen minősítés nem szerepelt a hivatalos gyanúban. A gyilkosság alapesete pedig a korabeli jogszabályok szerint 15 év után elévül. A legsúlyosabb bűncselekmények viszont soha sem évülnek el. Ilyen az emberiesség elleni bűntett, a terrorcselekmény, vagy a minősített gyilkosság.

A bíró már az első tárgyaláson közölte: az, hogy a nyomozáskor nem merültek fel minősítő körülmények, még nem jelenti azt, hogy nincsenek ilyenek. Le kell folytatni a bizonyítást, és majd az alapján ő eldönti, hogy tényleg elévült-e a bűncselekmény.

Az ítélet nem jogerős

A vádlott tagadta a gyilkosságot, azonban elismerte, hogy járt a vasutas házában. A bíró szerint viszont a vádlott bűnös. A bíró 13 év szabadságvesztés büntetésre valamint Magyarország területéről való kiutasításra ítélte a vádlottat.

A bűn tehát nem évült el, mert ez kétszeresen minősített emberölés – a bíró így kezdte indoklását.

Az áldozat 33 különböző szúrt-metszett, csonttöréses, zúzódásos sérülést szenvedett el. Ez pedig különös kegyetlenség, plusz nyereségvágyból követték el a gyilkosságot. A házból eltűntek ékszerek, a tettesek magukkal vittek egy akkor 30 ezer forintot érő videomagnót is, ezt később eldobták, és a helyiek megtalálták. Megdől a vádlott védekezése.

A DNS-azonosság egyértelmű, más tárgyi bizonyíték viszont nincs, ugyanis a rendőrség mindent megsemmisített, miután 18 év után sem találták a tetteseket. A bíróság így formabontó bizonyítást rendelt el.

A vádlott kitart ártatlansága mellett, felmentésért fellebbez, ezért az ítélet nem jogerős.

forrás: Duna Televízió

Hasonló hírek

Civilek fogtak el egy rablót Debrecenben

info

A gyilkos szülők, és az erőszakos, bántalmazó szülők azért mennek Angliába dolgozni, mert ott minimális büntetéssel büntetik a gyermekek sérelmére elküövetett bűncselekményeket! Oszd meg!

Géza

Tragédia: apja hozta ki a jég alól lánya holttestét

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------