Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Veronai buszbaleset: a magyar nyomozóknak is van gyanúsítottja

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával hallgattak ki valakit a veronai buszbaleset ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának munkatársai még december közepén.

Az információt megerősítették az Origónak a rendőrök. Azt nem tudni, kiről van szó, de az biztos, hogy a kihallgatás után nem vették őrizetbe.

Október 31-én kezdődött a veronai buszbaleset pere a veronai bíróságon. Hat embert vádoltak meg a 2017. január 20-i, 17 halálos áldozatot követelő tragédiával kapcsolatban, amelyben magyar diákok busza szenvedett balesetet.

A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói utaztak, volt diákok, tanárok és az egyikük családja is velük tartott.

Egy franciaországi sítáborból jöttek hazafelé. Többen halálra égtek.

Hiába várták, nem jött a magyar vádlott

Az ügyben megvádolt 5 olasz autópálya-mérnököt igazi sztárügyvédek képviselték a bíróságon. Az egyetlen magyar vádlottat, V. Jánost viszont 2 új védő, akik azt mondták a bírónak, hogy

csak két nappal a per első napja előtt, vagyis október 29-én kapták kézhez a vádiratot.

Az Origo információja szerint korábbi ügyvédje azért adta le az ügyet, mert nem állt vele szóba a buszsofőr. Új védői pedig azt kérték, napolják el a tárgyalást, mert nem tudtak felkészülni a sofőr védelmére. A bíró rövid mérlegelés után egy decemberi időpontot írt ki a per folytatására, amin meg is jelentek az ügyvédek, a buszsofőr viszont ezúttal sem.

Szülők beszélgetnek az Origo riporterével 2018. október 31-én, a veronai buszbaleset perének első tárgyalási napján. FOTÓ: POLYÁK ATTILA – ORIGO

A magyar nyomozók gyanúsítottja

A szülök azóta sok helyen elmondták, szeretnék, ha bocsánatot kérne tőlük a sofőr, méghozzá személyesen. Ez máig nem történt meg. Mindössze egy levelet küldött az iskolának V. János arról, hogy sajnálja, ami történt. Bár a magyar rendőrök is részt vettek a buszbaleset körülményeinek tisztázásban, a buszsofőr Magyarországon nem lett gyanúsított, mivel az olaszok indítottak nyomozást. Ennek pedig az az oka, hogy a baleset Olaszországban történt, amely az ő területük. Az olasz nyomozás lezárása után kiderült, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájának munkatársai is nyomoznak az ügyben.

A rendőrök megerősítették az Origónak azt a friss információt, miszerint

2018. december 14-én foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt egy személyt gyanúsítottként hallgattak ki.

Emellett az Origónak azt is megírták, hogy a kihallgatása után

az illetőt nem vették őrizetbe.

Egyelőre nem tudni, hogy ez a személy V. János-e vagy esetleg más, például annak a vállalkozásnak az akkori vezetője, akitől a buszt bérelték az iskolások kirándulásához,

és akit az olaszok nem vádoltak még és nem állítottak bíróság elé.

Pedig az elmúlt években felmerült, hogy több gond is lehetett a busszal, aminek, ha mind igaz, amit például a szülők megtudtak, elindulnia sem lett volna szabad. Az is kérdéses még, vajon valóban nagyon beteg, munkára alkalmatlan volt-e a buszsofőr, és ha igen, kinek a felelőssége, hogy mégis volán mögé ülhetett. A nyomozás érdekében a gyanúsítottról nem árultak el többet a rendőrök. Az viszont tény – ahogy az Origónak korábban nyilatkozó jogász elmondta – hogy ha Veronában elítélnek valakit, ugyanabban az ügyben már nem állhat magyar bíróság elé.

Forrás: origo.hu

Hasonló hírek

Tragédia! Valaki mókusokat kínoz Miskolcon, majd díszként kikötözi a kisállatokat! Oszd meg!

Géza

Tegnap este: Halálos baleset történt Esztergomnál

Géza

Esernyőnek álcázott fegyvereket és robbanóanyagot gyártott egy férfi Tolnában

Edit