Hirmagazin.eu
Főoldal » Véres péntek Bagdadban
Külföld

Véres péntek Bagdadban

Ismeretlen fegyveresek autókból nyitottak tüzet pénteken a Bagdadban tüntető emberekre, legalább tizenöten életüket vesztették, és hatvanan megsebesültek

– közölték iraki egészségügyi és biztonsági tisztségviselők.

Az iraki főváros Hiláni terén történt lövöldözés halottai között két rendőr is van.

Az életüket féltő aktivisták a központi fekvésű Tahrír térre menekültek és a közelben lévő mecsetekben próbáltak biztonságba húzódni. Egyelőre nem tudni, hogy kik követték el merényleteket.

Szemtanúk beszámolói szerint a támadók négy autóból lövöldöztek. Hozzátették, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet, mert sokan voltak a téren, amikor a lövések eldördültek.

A támadást azzal párhuzamosan követték el, hogy kormányellenes tüntetők részben megszállták a kormányzati központ felé vezető al-Dzsumhuríjja, a Szenek és az al-Ahrar hidakat, és összecsaptak a biztonsági erőkkel.

Csütörtökön legkevesebb tizenhárom aktivista sérült meg késeléses incidensekben a Tahrír téren.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám oka a korrupció és a munkanélküliség. A tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik, valamint bírálják Irán növekvő befolyását az iraki államügyekbe.

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű helyi civil szervezet pénteki összesítése szerint a tiltakozásokban eddig már több mint 460 ember veszítette életét, s több mint 20 ezren megsebesültek. Ali al-Bajáti, a jogvédők szóvivője szerint mintegy 2650 embert őrizetbe vettek, igaz jelentős többségüket már szabadlábra helyezték. Hozzátette: hozzávetőleg 160 aktivista van még rácsok mögött.

A tiltakozások miatt november végén benyújtotta maga és kormánya lemondását Ádil Abdel Mahdi egy éve kinevezett, párton kívüli iraki kormányfő, amelyet a parlament december elsején is fogadott.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Sztrájkolnak a hamburgi, stuttgarti és hannoveri repülőtéren

info

Te is megijedsz, ha megtudod, mitől retteg Ferenc pápa

Mazsi

Rendőrök és bevándorlók csaptak össze Spanyolországban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------