Image default
Külföld

Véres péntek Bagdadban

Ismeretlen fegyveresek autókból nyitottak tüzet pénteken a Bagdadban tüntető emberekre, legalább tizenöten életüket vesztették, és hatvanan megsebesültek

– közölték iraki egészségügyi és biztonsági tisztségviselők.

Az iraki főváros Hiláni terén történt lövöldözés halottai között két rendőr is van.

Az életüket féltő aktivisták a központi fekvésű Tahrír térre menekültek és a közelben lévő mecsetekben próbáltak biztonságba húzódni. Egyelőre nem tudni, hogy kik követték el merényleteket.

Szemtanúk beszámolói szerint a támadók négy autóból lövöldöztek. Hozzátették, hogy a halálos áldozatok száma növekedhet, mert sokan voltak a téren, amikor a lövések eldördültek.

A támadást azzal párhuzamosan követték el, hogy kormányellenes tüntetők részben megszállták a kormányzati központ felé vezető al-Dzsumhuríjja, a Szenek és az al-Ahrar hidakat, és összecsaptak a biztonsági erőkkel.

Csütörtökön legkevesebb tizenhárom aktivista sérült meg késeléses incidensekben a Tahrír téren.

Az Irak számos nagyobb városára kiterjedő, október eleje óta tartó tiltakozáshullám oka a korrupció és a munkanélküliség. A tüntetők a 2003 óta hatalmon lévő politikai elit távozását követelik, valamint bírálják Irán növekvő befolyását az iraki államügyekbe.

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja nevű helyi civil szervezet pénteki összesítése szerint a tiltakozásokban eddig már több mint 460 ember veszítette életét, s több mint 20 ezren megsebesültek. Ali al-Bajáti, a jogvédők szóvivője szerint mintegy 2650 embert őrizetbe vettek, igaz jelentős többségüket már szabadlábra helyezték. Hozzátette: hozzávetőleg 160 aktivista van még rácsok mögött.

A tiltakozások miatt november végén benyújtotta maga és kormánya lemondását Ádil Abdel Mahdi egy éve kinevezett, párton kívüli iraki kormányfő, amelyet a parlament december elsején is fogadott.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Terrortámadás volt Bécsben: Allah akbar, kiabálta a támadó

Mazsi

Nagy-Britannia a keresztényüldözés ellen

info

Texasi rangerek képeznek ki ukrán rendőröket

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------