Főoldal » Venezuelai válság: Több erőfeszítésre van szükség a nemzetközi közösség részéről
Külföld

Venezuelai válság: Több erőfeszítésre van szükség a nemzetközi közösség részéről

Aktívabb szerepvállalásra van szükség a latin-amerikai államok és tágabb értelemben is a nemzetközi közösség részéről a venezuelai demokrácia helyreállításához

– szorgalmazta a 13 latin-amerikai országot és Kanadát tömörítő limai csoport és az Európai Unió venezuelai kontaktcsoportja hétfőn New Yorkban kiadott közös nyilatkozatában.

Kanada, Chile és Peru külügyminisztere a nap folyamán tanácskoztak az EU delegációjával az ENSZ-ben.

Néstor Popolizio perui külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a politikai válságot Venezuelának kell rendeznie, a krízis regionális kihatásainak kezelésére azonban a térség államainak, illetve a nemzetközi közösségnek kell aktívabb szerepet vállalnia. A miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem szabad átpolitizálni a Venezuelának szánt humanitárius segélyek ügyét.

Popolizio nem bocsátkozott további részletekbe, ahogy a sajtótájékoztatón jelen lévő Chrystia Freeland kanadai és Roberto Ampuero chilei külügyminiszter sem.

Venezuela súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válsággal küzd. Az ENSZ szerint a venezuelai lakosság 24 százaléka, azaz csaknem hétmillió ember szorul humanitárius segítségre. A venezuelai belpolitikai válság azt követően mélyült el, hogy Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva januárban egy Nicolás Maduro elnök elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela ideiglenes elnökének, köztük a limai csoport jelentős része és az Egyesült Államok, ám más országok – például Oroszország és Kína – továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének. Washington ismételten kifogásolta, hogy Havanna és Moszkva katonai támogatást is nyújt Madurónak.

Donald Trump amerikai elnök hétfői Twitter-üzenetében azt állította, hogy Oroszország visszahívta Venezuelából személyi állományának nagy részét.

Trump május elején egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A telefonbeszélgetés középpontjában Trump beszámolója szerint a Venezuelának szánt humanitárius segély szerepelt.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megválasztották a német kancellárt – újra Angela Merkel vezeti az országot

Mazsi

Észak- és Dél-Korea

Géza

Támadnak a farkasok, és nem lehet védekezni

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------