Főoldal » Venezuelai válság – Maduro különleges katonai egységet hoz létre az áram- és vízellátás védelmére
Külföld

Venezuelai válság – Maduro különleges katonai egységet hoz létre az áram- és vízellátás védelmére

Venezuela áram- és vízszolgáltató rendszerének védelmére különleges katonai egység létrehozását jelentette be pénteken Nicolás Maduro elnök, aki ismételten Washingtont, az ellenzéket és a szerinte dollárral pénzelt terrorista elemeket tette felelőssé a március 7-én az egész országot sötétbe borító áramkimaradásért.

A latin-amerikai országban rendszeresek az áramszünetek, de ez a mostani lényegesen kiterjedtebb volt, áram nélkül maradt Venezuela nagy része, mivel meghibásodott a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó Guri-gát. Bár a hatóságok már bejelentették, hogy helyreállt a szolgáltatás, az ország több pontján még mindig megoldatlan a helyzet.  Nicolás Maduro elnök úgy döntött, hogy különleges katonai egységet hoz létre az állam alapvető stratégiai szolgáltatásainak, elsősorban az áram- és vízellátást szolgáló infrastrukturális hálózat zavartalan működésének a szavatolására. Az államfő utasítására a hétvégén katonai műveleteket is folytatnak ennek érdekében. Maduro szándékos külső beavatkozásnak tulajdonította a múltkori áramkimaradást, amellyel szerinte az ország jelenlegi politikai rendszerét akarják megdönteni. Elsősorban az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó irányításával kibertámadást hajtott végre Venezuela legnagyobb vízerőműve ellen.

Maduro pénteken a szervezett néphatalomhoz is felhívással fordult, hogy az emberek alakítsanak területvédelmi békeőrjáratokat az olyan terrortámadásokkal szemben, amelyek elkövetőit a fasiszta jobboldal dollárral pénzeli. Ugyancsak bűnösnek nevezte a venezuelai ellenzéket, amely szerinte erőszakos cselekményekre akarja felhasználni az áramkimaradásokat. Ezzel szemben a magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó felhívta a figyelmet arra, hogy az egész országot sújtó múltkori áramszünet oka a kormány hanyagsága és korruptsága. A latin-amerikai ország ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott parlament Guaidó kérésére éppen az áramkimaradások miatt hirdetett szükségállapotot. A nemzetgyűlés ugyanakkor nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig, amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen ötven – közöttük számos európai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Forrás: MTI. Fotó: MTI/AP/Ariana Cubillos

pestisracok

Hasonló hírek

Európa iszlamizálása ellen tüntettek Pozsonyban

Edit

Napi 700 menekültet vár Kanada

info

ISIS parancsnok izraeli tábornokot fogtak el Irakban

Edit