Image default
Külföld

Vélhetően Mohamed bin Szalmán is erre számított: Trump nem hoz büntető intézkedést a szaúdi trónörökös ellen! Oszd meg!

Az amerikai elnök nem hoz büntető intézkedést Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása ügyében és kiáll a Rijáddal fenntartott kapcsolatok mellett.

A Fehér Ház erről kedden  közleményt adott ki, amelyben Donald Trump leszögezte, hogy az Egyesült Államok „rendíthetetlen partnere” kíván maradni Szaúd-Arábiának, még akkor is, ha – mint fogalmazott –  „nagyon is előfordulhat”, hogy a szaúdi koronahercegnek tudomása volt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról.

Az elnök jelezte azt is, hogy nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött fegyvereladási megállapodásokat, mert – ahogy a közlemény fogalmazott – „ha őrült módon felmondanánk ezeket a szerződéseket, Oroszország és Kína óriási hasznot húzna belőle”.

A nyilatkozat   utalt arra: az amerikai hírszerzés változatlanul tanulmányozza az október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkosságról rendelkezésre álló bizonyítékokat.

„Hírszerző ügynökségeink továbbra is tanulmányoznak minden rendelkezésre álló információt, de nagyon is könnyen előfordulhat, hogy a koronahercegnek tudomása volt e tragikus eseményről, talán tudott róla, talán nem” – olvasható a közleményben.

A közleményben, amely bevezetőjében leszögezi, hogy  „a világ nagyon veszélyes hely”, Donald Trump méltatta Szaúd-Arábia Washingtonnak nyújtott segítségét az Iránnal kapcsolatos politikájában.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) múlt hét végén kiszivárogtatott elemzése szerint Dzsamál Hasogdzsit Mohamed bin Szalmán, szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolták meg a törökországi Isztambulban. A szaúdi ualkodó és a koronaherceg egyaránt határozottan cáfolta, hogy tudomása lett volna a gyilkosság tervéről és végrehajtásáról.

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója – a török külügyminiszterrel tartott közös sajtókonferenciáján Washingtonban – támogatásáról biztosította az elnöki közleményt, illetve az abban foglaltakat. Pompeo leszögezte: az Egyesült Államoknak j olyan politikát  kell folytatnia Szaúd-Arábia irányában is,  amely tovább erősíti az amerikai nemzet biztonságát. A miniszter elmondta azt is, hogy a Hasogdzsi-ügyet megvitatta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is.

A szaúdi külügy cáfol

A szaúdi külügyminiszter Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter kedden ismét tagadta, hogy Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökösnek köze lenne az ország isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi halálához.

A The Washington Post című amerikai lap november 16-i számában megjelent értesülés szerint az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös, Mohammed bin Szalmán rendelte el a gyilkosságot.

Egy lapinterjúban kijelentette: „Mi itt a királyságban tudjuk, hogy teljességgel alaptalanok a trónörökössel szemben felhozott ilyen állítások, és teljességgel elutasítjuk őket”.

A szaúdi hatóságok október 20-án bejelentették, hogy az újságíró dulakodás közben vesztette életét a főkonzulátus épületében. A nemzetközi közvélemény határozottan elítélte a bűncselekményt, és átlátható vizsgálat lefolytatására szólította fel Rijádot, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig kijelentette, hogy Hasogdzsi meggyilkolását gondosan megtervezték.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Drámai rendőri intézkedés közben: több egyenruhás megsérült Vereknyén

Mazsi

Trump és Macron Szíria jövőjéről egyeztetett

Géza

Tregédia! Újabb brutális nemierőszak és gyilkosság! A 30 éves svéd nő belehalt az erőszakba! A halott nőt tovább erőszakolta a migráns, a kiérkező rendőrök szedték le az áldozatról! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------