Haditechnika bemutató

Velencei tó

A Napfény tava várja Önt!
A Velencei-tavat Budapest és Székesfehérvár között találhatja meg. Budapesttől 40-50 km, Székesfehérvártól 15-20 km. Autóval, busszal és vonattal egyaránt jól megközelíthető. A tó nagy előnye, hogy mind a főváros és a koronázó megyeszékhely közel esik hozzá, így Ön bármikor felkeresheti.
A kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Velencei-tó, Magyarország legvonzóbb üdülő-, pihenőhelyeinek egyike. A Napfény tava nevet azért kapta a tó, mert a nap 2050 órán átsüti évente.

A napsütés hatására, valamint az átlagos 1.5 m-es mélysége miatt, Európa egyik legmelegebb tava. A víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-t is. A tó területe 26 km², melynek 1/3-a nádas.
A Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.
A parton fövenyes, pezsgő életű strandok várják a kikapcsolódni, sportolni vágyókat. A megújult strandok számtalan pihenési, szórakozási és sportolási lehetőséget nyújtanak minden korosztály számára. A déli part sekély vízű strandjai a kisgyermekek számára is biztonságos és élményben gazdag strandolási lehetőséget kínálnak.
Az aktív pihenésre vágyókat röplabda, kosárlabda, fallabda, lábtenisz, tenisz, szörf, teke, minigolf, homok- és vízi foci várja, illetve ha kedve van, akár körbe is kerekezheti a tavat. Kiépített kerékpárutak várják a bicikliseket. Vagy ha netán a lovagolni szeretne, az sem probléma. Szinte minden településen található lovarda.

Aki szereti a természetet az nagyokat barangolhat a Velencei-hegység erdeiben, ahol megannyi forrás és különbőző, érdekes formájú gránit sziklákat csodálhat meg, melyek fantázianeveket is kaptak, mint pl.: Likas-kő, Gyapjaszsák. A látnivalókat 53 km-nyi túraútvonal köti össze a Velencei-hegységen. Nadapon a geodéziai mérések alappontjaként ismert szintezési ősjegyet, Pákozdon pedig az arborétumot tekintheti meg az érdeklődő, ahol tanösvényen ismerhetik meg a tó növényvilágát. Az arborétum mellett az 1848-as szabadságharc győztes pákozdi csatájának emlékére állított emlékművet és múzeumot látogathatják az érdeklődők. Innen nem messze találhatjuk Doni emlékkápolnát, amit a Don kanyarban hősi halált halt magyar katonák tiszteletére emeltek.

A tavon menetrend szerinti hajójárat közlekedik. Ha szeretnék megismerni a nádasok rejtekein megbúvó vizivilágot, akkor erre a legmegfelelőbb a sétahajókázás. Esetleg, ha mégsem lett volna sikeres a találkozásuk a vizivilággal a hajókázás közben, akkor se essenek kétségbe, mert Agárdon a Madárvártában vagy a (Duna-Ipoly) Nemzeti Park területén megleshetik a ritka vizimadarak százait, a lebegőúszólápokat, valamint a tó különleges flóráját és faunáját is megismerhetik.

Az aki szeretne újjászületni az látogasson el az Agárdi Termálfürdőbe, amely 1984 óta Fejér megye egyetlen fedett, egész évben folyamatosan nyitvatartó gyógyfürdője. Jelenleg felújítás alatt űll. A megszépült fürdő megnyitója 2004. szeptemberében várható. A jelenleg használt termálvíz 55°C-os, míg az új kútból feltörő víz 68°C-os. A jelenlegi termálvíz nátrium, kálium, kálcium, magnézium és kéntartalmú opálos vizének kedvező élettani hatása van mozgásszervi, nőgyógyászati, betegségben szenvedők számára. A fürdőkúra hatásosságának fokozását képzett szakemberek irányításával történő balneoterápiás, fizikoterápiás kezelések és a Pausal kúra segíti.

A kellemes idő eltöltéséről és a maradandó élményről a megannyi program gondoskodik.
A 27 éves Agárdi Pop Strand nagyszabású koncertjei, folklór-, sport- és gyerekprogramok, a népszerű popsztárok és rajongóik közös táborai és országos találkozói, valamint az Agárdi Dance Beach táncos rendezvényei is hozzájárulnak a fiatalok és a fiatalos életvitelű családok felejthetetlen szórakozásához és nyaralásához.
Agárd, Gárdony, Dinnyés közösen rendezi meg a Tóparti napokat júniusban, ahol városrészek mérik össze erejüket és ügyességüket, de emellett kézműves bemutatók, koncertek, utcabál, táncház, tűzijáték szórakoztatja a helyieket és a nyaralókat. Tóparti napoknak egyedül a halak látják kárát, mivel halászléfőző-versenyt is rendeznek. A verseny mellett a Velencei-tó környéki Borút Egyesület tagjai is bemutatják kiváló boraikat.
A július bogárrajzással kezdődik:) ugyanis Gárdonyban kerül megrendezésre a nemzetközi VW-bogár találkozó. Évről-évre szebbnél-szebb autókkal látogatnak el a tulajdonosok a találkozóra, amiért cserébe a rendezők színes (bogaras)programokkal kedveskednek a résztvevőknek.
A country zene kedvelőinek, pedig a Country Fesztivált tudom ajánlani.
Szeptemberben sem csendesedik el a tó környéke, mivel az agárdi parkerdőből emelkednek a levegőbe a Mamut-kupa hőlégbalonjai, hogy megmérkőzzenek egymással. De nem csak a déli parton vannak programok.
Velencén kerül megrendezésre (májusban) az Orbán-napi hegyünnep, mely egy régi hagyományt kelt életre. Júliusban és augusztusában a Velencei Nyári Zenés Esték kerülnek megrendezésre a nemzetközi Fúvószenei Fesztivál mellett.
Sukorón orgonaversenyek szórakoztatják a nagyérdeműt.
Nadapon Trabant-Warburg találkozó és a szabadtéri sváb bál várja a turistákat.
Cím: Velencei-tó
Tel: nincs megadva
E-mail:
Web: www.velenceito.hu

Hasonló hírek

Agárd

info

Sukoró

info

Pákozd

info