Hirmagazin.eu
Főoldal » Velencei karnevál
Utazás, túrák külföldön

Velencei karnevál

A karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a farsangi időnek a farsang-vasárnaptól húshagyó-keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik.

Venice_Carnival_-_Masked_Lovers_(2010)

A karnevál valójában ősi, télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől) hamvazószerdáig tart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a húsvétot megelőző 47. napon, azaz húshagyó kedden rendezik meg és még aznap éjfélkor befejeződik.

A karnevál elnevezést időnként és helyenként helytelenül használják. Például a debreceni virág-karnevál neve megtévesztő, hiszen ezt augusztus 20-án tartják, tehát nem is farsangi esemény.

A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Talán kevésbé látványos, mint a Rió-i karnevál de azt mondják a riói kellemes, a velencei szép!

A velencei karnevál hamvazószerda előtt már két héttel elkezdődik és egy nappal hamvazószerda előtt véget is ér. Ezeken a napokon a város apraja nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve még éjszaka is ott tart

ózkodik. Mindenki a vizen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, még a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vet magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.

A velencei karnevál sok részletet is megőrzött a múltból: pl. a dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák és az égbolt hirtelen tele lesz a menekülő színekkel, azaz a léggömbök százai repülnek fel, imbolyognak a magasban, mintha maga Velence is szállni készülne. A Campanile tornyából a Dózsepalota egyik oszlopához erősített drótkötélen lassan csúszik lefelé a papírral bevont gipsz-galamb.

Az emberek kiáltoznak: „Viva Venezia! Ciao Venezia!”, – a „Colombina” (harangláb) pedig a magasban kinyitja a hasát, és hullani kezdenek a szalagok és a konfettik. A „kis galamb röpte” a régi karneválok egy momentumára emlékeztet: akkoriban egy kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggia-ja között kifeszített kötélen.
Az ünnepségsorozat végén viszont, – a húshagyó kedd éjjelén – szintén a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat, és kórusban búcsúztak a farsangtól, azt kiáltozva: „Elmegy! Elmegy! Elmegy!”

A karnevál vidám eseményeit viszont napjainkban egyre gyakrabban megkeserítik a globális felmelegedésből adódó, évközben is többször előforduló „árvizek”, azaz a megemelkedett tengerszint által folyamatosan elárasztott, egyébként „száraz lábbal járható”területek, épületrészek vízborítottsága.

Bár a jelenség önmagában is turisztikai látványosság, a város idegenforgalmának és mint a világörökség egyik fontos bázispontjának is hatalmas károkat okoz.

 

 

Forrás: soundgraph.lapunk.hu

Hasonló hírek

A 17 legviccesebb utazópanasz

info

Ősszel is utazik a magyar – méghozzá ide

info

Laoszban nem lehet viccelni

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!