Hirmagazin.eu
Főoldal » Vegyi anyagok csorognak a talajba Kiskunhalason
Belföldi hírek

Vegyi anyagok csorognak a talajba Kiskunhalason

Nincs, aki fel­szá­molja a ve­szély­es­hul­la­dék-te­le­pet, amely­től száz mé­terre van az első csa­ládi ház.

Legkevesebb 500 tonnányi veszélyes hulladék hever Kiskunhalas belterületén, körülbelül 100 méterre a legközelebbi lakott családi háztól. Hiába szólították föl a hatóságok még 2011-ben a veszélyeshulladék-telep tulajdonosát a felszámolásra, a vegyi anyagok változatlanul csordogálnak a talajba. Ráadásul egy közeli tanya udvarán is kiszúrtak hasonló veszélyes anyagokat.

A szemét marad

Az ügyben öt éve zajlanak a különböző jogi hercehurcák, miközben mindenféle savak, festékek, oldószerek, olajok, egészségügyi veszélyes hulladékok, laboratóriumi vegyszerek maradékai hányódnak a mintegy 3500 négyzetméteres telepen. A Greenpeace becslése szerint 500-1000 tonna közötti hulladék lehet szerteszét, bár nehéz megbecsülni.

Borulnak a tartályok

A kerítésen bekukucskálva látható, hogy az egymásra rakott hordók közül több felborult, szabad utat engedve a vegyi anyagok útjának a talajba. A kerítésen át a Greenpeace munkatársai a közelmúltban mintát vettek a telep talajából, és megállapították: egyértelműen szennyeződött a környezet.Ennek pontos mértékét azonban ilyen „külsős” méréssel sajnos nem lehet megállapítani – tudtuk meg Simon Gergelytől, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjétől.

Vegyi anyagok csorognak a talajba Kiskunhalason

Sejtették, hogy a nyakukon marad

Az áldatlan állapotok kialakulása 2010-ben kezdődött, amikor a Bács-Reál Kft. a lakossági tiltakozás ellenére megkapta az engedélyt a veszélyes hulladék tárolására. Az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség már a következő évben 85 milliós bírsággal sújtotta a céget szabálytalan hulladéktárolás miatt. (Végül azonban ezt az összeget nem kellett befizetniük, figyelmeztetéssel megúszták.) Miután továbbra is gondatlanul járt el a cég a telepen, ugyanebben az évben betiltották tevékenységét.

Gazdátlanul hányódik

A telepet a gyakorlatban mégsem számolták fel, mert nincs, aki elszállítsa a szemetet: a Bács-Reál Kft-t tulajdonosa még 2011-ben eladta, saját vagyonával pedig nem tudott felelni a károkért. Ebben a helyzetben szinte lehetetlen „a szennyező fizet” elvének érvényesítése.

Szinte karnyújtásnyira zajlik az élet

A helyi Vasvarjú Természetvédelmi Alapítvány vezetője, Fehér Péter a Ripost-nak elmondta: hiába van a veszélyeshulladék-tároló ipari zónán belül, a legközelebbi lakott családi ház mégis mindössze 100 méterre van tőle. 4-500 méterrel arrébb pedig ott a vasútállomás.

Ragadós

Máshol is van a 30 ezres városban veszélyes hulladék: a helyiek  illegális szemétlerakóra bukkantak. Fehér Péter úgy tudja: már 4 éve hányódhat a szemét egy tanyához tartozó területen, amelyben mára már nem lakik senki. A hatóságokat azonban csak egy hónapja értesítették.

A ház urát ugyanis időközben börtönbe zárták, a négy gyermeket pedig elköltöztették. Mivel ez magánterület, itt hatósági engedély nélkül pakoltak le veszélyes anyagokat ismeretlenek. A telek egyik sarka ráadásul egy Natura-2000 természetvédelmi területre nyúlik be.

Új helyet találtak?

A Greenpeace a helyszínen úgy tapasztalta, hogy az itt lévő hulladék hasonlóságot mutat az ipari zónában lévővel, így nem kizárt, hogy összefüggés van a két szennyezés között.Ami itt újdonság, hogy nagy zsákokban kórházi hulladékot is lepakoltak.

Kerestük az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Hatóságot – illetve az ügyben illetékes utódhatóságot -, szerettük volna megtudni a Bács-Reál Kft. volt telepén végzett méréseik eredményét, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Összekaptak Ahmed H. ítéletén a pártok

Edit

A Fidesz az illegális bavándorlással kapcsolatos törvénymódosítás mielőbbi kihirdetését szeretné

Edit

Eszméletlen, mit műveltek a buszsofőrök Miskolcon! – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!