Hirmagazin.eu
Főoldal » Végre megvédheti magát, akihez betörnek!
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Végre megvédheti magát, akihez betörnek!

Friss példák is mutatják: végre megvédhetjük magunkat, ha megtámadnak a saját lakásunkban vagy éjjel az utcán! Korábban sokszor a bíróságon a megtámadott embert ítélték el, mert nem volt arányban a védekezés a támadással.

2013-ban megváltozott a jogszabály, azóta szélesebb lehetőség nyílt a védekezése. Ez végre már a bírósági ítéleteken is meglátszik.

Nagy figyelmet kapott, hogy a Kúria felmentette a fiatal H. Patrikot, aki az utcán leszúrta támadóját, mondván: a fiatalembert éjjel támadták meg, ezért jogos védelem volt. Ma már van olyan ügy is, hogy aki önvédelemből cselekedett, el sem jut a vádlottak padjáig: az ügyészség megszünteti a nyomozást.

Megvédte a családját, nem lett vádlott.

Ez történt egy családapa esetében, aki január elején a családját és önmagát védte a betörőkkel szemben. Az éjszaka közepén négyen behatoltak fővárosi lakásukba, egyikükön álarc volt és késsel támadt a családfőre. A férfi a keze ügyébe kerülő fejszével betörte a támadó fejét.Az ügyészség nem emelt vádat ellene, mondván: jogos védelem volt. Ugyancsak a Fővárosi Főügyészség szüntette meg a nyomozást annak a nőnek az ügyében, akit a férje VIII. kerületi lakásukban részegen bántalmazott. Az asszony egy üveggel tette ártalmatlanná a férjét, aki hanyatt esett és életveszélyes sérülést szenvedett. A főügyészség megállapította: a nő tette jogos önvédelem volt.

Végre megvédheti magát, akihez betörnek!

Éjjel megtámadták, késsel védekezett, felmentették

Nagy visszhangot kapott az az eset, hogy nemrég a Kúria felmentette a fiatal H. Patrikot, aki az utcán leszúrta támadóját. Korábban a Miskolci Törvényszék 12 év börtönre ítélte a fiatalt, majd a Debreceni Ítélőtábla 5 és fél évre enyhítette büntetését. A Kúria szerint azonban a bíróságok tévedtek: mivel Patrikot éjszaka érte a személye elleni jogtalan támadás, ezért joga volt ahhoz, hogy ne legyen tekintettel a támadó életére. Ezért a Büntető törvénykönyv jogos védelemről szóló, nemrég módosított fejezete alapján felmentették.

Úgy kell megítélni, mintha a támadó ölni akarna.

Már nincs szó „arányos védekezésről”, az új szabályozás szerint ugyanis bizonyos eseteket úgy kell megítélni, mintha a támadó eleve ölni akart volna. Ilyen eset az, ha éjjel, ha fegyverrel, vagy ha csoportosan támadnak ránk, vagy így hatolnak be az otthonunkba. Ilyenkor nem kell kímélni a támadó életét, és már nincs arról szó, hogy ökölcsapásra csak arányosan, ököllel válaszolhatunk: ha az életünket védjük, minden eszköz megengedett.

Ezt mondta az ókori római jog

A  XII táblás törvény szerint „ha éjszaka követ el valaki tolvajlást, ha a tulajdonos az illetőt megöli, tekintessék joggal megöltnek”.

Végre megvédheti magát, akihez betörnek! 2

Ezt mondja a Büntető törvénykönyv a jogos védelemről

Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a) azt személy ellen éjjel vagy fegyveresen vagy felfegyverkezve vagy csoportosan

követik el,

b) az a lakásba éjjel vagy fegyveresen vagy felfegyverkezve vagy csoportosan történő jogtalan behatolás, vagy

c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.

(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Bréking! Elfogták a Kőbányán meggyilkolt lány feltételezett gyilkosát

Mazsi

Kiderült: ez okozhatta a balesetet az M0-son

Géza

Holtan került elő a SUN fesztiválról eltűnt budapesti fiatalember – szörnyű tragédia történt vele

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------